[#1] WinUAE w Oknie ...
Witam,

Czy może mi ktoś pomoć w kwesti odpalenia WinUAE w oknie a nie w pełnym obrazie tutaj przedtstawiam jak mam teraz: http://fotka.amstaff.net.pl/amiga/okno.jpg ale nie umiem i za bardzo nie wim jak zrobić aby te okno było dwa, trzy razy większe i żeby gry odpalały sie poprawnie w oknie a nie na całym obrazie - proszę o pomoc,sugestie - z góry dziękuję

[#2] Re: WinUAE w Oknie ...

@Person, post #1

W Display/FullScreen, rozdzialke ustaw na 640x480, natomiast Windowed (czyli Overscan) na 640x512 i w Settings zaptaszkuj Correct aspect ratio, coby 640x512 przekonwertowal sie do 640x480 bez obcinania dolnej czesci ekranu.

Ostatnia modyfikacja: 24.01.06 17:41
[#3] Re: WinUAE w Oknie ...

@Andrzej Drozd, post #2

Tak Andrzeju bardzo mi to pomogło ale chodzi mi o inną sprawe czy to okno które uzyskałem teraz okno nie amigi tylko WinUAE http://fotka.amstaff.net.pl/amiga/okno_2.jpg mozna powiekszyć o dwa, trzy razy ? z zachowaniem wcześniejszych proporcji poprwanego wyswietlania obrazu amigi ?

[#4] Re: WinUAE w Oknie ...

@Person, post #3

Zainstaluj sobie sterowniki do kart graficznych. http://www.aminet.net/package.php?package=gfx/board/Picasso96.lha
W screenmode bedziesz mial nowe tryby graficzne, no i wiecej kolorow, i o wiele szybciej...

[#5] Re: WinUAE w Oknie ...

@Person, post #3

Chyba w aktualnej wersji WinUAE, nie mozna skalowac tego okna. Mozliwe ze autorzy maja to w planach. Jakims czesciowym rozwiazaniem bedzie odpalenie windowsa w 800x600 lub 640x480, dzieki czemu okno WinUAE bedzie wmiare wielkie i widoczne. Lub odpal WinUAE na wlasnym ekranie w 640x480.
To oczywiscie dotyczy konfiguracji AGA. Gdy w systemie zainstalujesz sterowniki karty GFX - P96, to bedziesz mogl Workbencha i programy systemowe odpalic nawet w rozdzialkach 1024x768 i wyzszych (jezeli umozliwia to karta i monitor). Zainstalowanie sterownikow P96 dla Workbencha w niczym nie przeszkadza w graniu itp. na AGA. Po prostu ekran sie przelaczy i juz. To taka zaleta WinUAE nad sprzetowa Ami gdzie trzeba uzywac dwoch monitorow lub jakichs scandoublerow itp.
[#6] Re: WinUAE w Oknie ...

@Andrzej Drozd, post #5

zainstalowalem sobie P96 i wybralem roździałke 1024 na 768 i ekran workbencza powiekszył sie ale jak odpalam jakąkolwiek grę to powraca do tego małego co widoczny w powyższych screenach ... czyli jak rozumiem nie da sie odpalić gry w oknie mp. 1024x768 ?

[#7] Re: WinUAE w Oknie ...

@Person, post #6

Da się, np. Glooma :D

[#8] Re: WinUAE w Oknie ...

@Person, post #6

We wszystkich grach w których jest możliwość wybrania takiego trybu i są "friendly" dla kart graficznych się da. Jeśli chodzi ci o odpalenia np. Lotusa w 1024x768 pobaw się skalowaniem. Są jakieś scale2x itp. Poszukaj, pobaw się ja niepamiętam, bo niemam poco używać WinUAE :D

[#9] Re: WinUAE w Oknie ...

@Korni, post #7

rozumiem ale chodzi mi ogólnie o gry,np. slamtilt wraca do mniejszego okienka ... to zależy od gry ?

[#10] Re: WinUAE w Oknie ...

@Korni, post #8

W winuae jest zakładka "display", wybierasz sobie rozdzielczość właśnie na niej, jeśli windowsa masz ustalonego na powiedzmy 800x600 w 16bitach, a wybrałeś w emulatorze tryb 640x480, 800x600, 1200x800 czy jaki kolwiek inny ale w 32bitowej palecie to winuae zmieni obraz windowsa. Wybieraj maksymalnie rozdzielczość taką jaką ma pulpit i taką paletę barw. Opcja "full window" - po jej wybraniu będziesz zawsze przełączany w tryb pełnoekranowy, opcje centrowania pionowego i poziomego odpowiadają za centrowanie obszaru z grafiką, opcja "conspect-ratio" (czy jakoś tak) powoduje że co drugi żąd piksli jest rozcinany (dobre na starszych komputerach). Jest jeszcze opcja single i duble - obraz będzie o połowę niższy lub normalny. Jest jeszcze zakładka Filter - jak masz directa albo opengl to możesz go użyć do wygładzania obrazu. Sterownik Picasso96 można zainstalować pod wb, trzeba zaznaczyć w czasie instalacji "uaegfx" pozwala zwiększyć paletę wb z 256 do większej liczby i dodaje nowe rozdzielczości, ale zawsze przełącza wb w tryb pełnoekranowy.

[#11] Re: WinUAE w Oknie ...

@Person, post #9

Uaktywnij w WinUAE Filter, tam możesz sobie dowolnie skalowac nawet okno 1024x768. Czytales mój poprzedni post wogóle? Po co mam dwa razy mówić to samo?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem