[#1] nowe kernele Amithlona
"Przerobiłem" Jope's HD-Installer na wersję płytową i chciałbym ją uzupełnić o nowe kernele (podobno wyszedł kernel z numerem 3) nie mogę ich znaleźć. Zna ktoś link?

Ostatnia modyfikacja: 03.02.06 14:51
[#2] Re: nowe kernele Amithlona

@FOrest, post #1

http://www.bombcrater.org.uk/files/kern300t1.zip
[#3] Re: nowe kernele Amithlona

@FOrest, post #1

Link już jest, ale ja przy okazji mam pytanko (już dawno nie odpalałem Amithlona). Co to jest i jak działa ten Jope's HD-Installer?? Jest bardzo pomocny? Jak go połączyć z nowym kernelem aby zainstalował mi już aktualną
wersje? (może w końcu ruszy na moim nowym sprzęcie).

[#4] Re: nowe kernele Amithlona

@JaCoP, post #3

Jopes HD-installer miesci sie na dyskietce Nie zmiesci sie tam juz zaden kernel Dlatego wykorzystalem jego obraz do zbudowania ISO Na CD mozna zmiescic nie tylko wszystkie kernele ale i updaty Amithlona i jakas dystrybucje... Moj wybor padl na AmiKit To prawie 250MB amigowego softu. I po instalacji wszystko skonfigurowane... Poniewaz jednak AmiKit jest stworzony dla WinUAE dostosowanie go Amithlona niesie z soba troche pracy. Obawiam sie ze sam nie dam rady...

[#5] Re: nowe kernele Amithlona

@JaCoP, post #3

http://www.saunalahti.fi/~vjouppi/amithlon/

w zasadzie możnaby zmodyfikować auto.bat na dyskietce tak by pytał o ew. nowy kernel i następnie go skopiował i zmodyfikował autoexec.bat kopiowany na dysk ale i tak musiałbyś go nagrać na jakąś płytę lub drugą dyskietkę...
[#6] Re: nowe kernele Amithlona

@FOrest, post #1

mógłbyś udostępnić swojego przerobionego Amithlona albo zamieścić opis co i jak to też pokombinuje bo mój się nieuruchamia odkąd zmieniłem płytę na epoxa i proca na amd64 - prubowałem wszystkiego łącznie z zmianą funkcji w biosie i z wyjmowaniem kości ddr niestety niepomogło :(
może mógłbym pomóc przy przeróbkach Ami Kit (mam wersję 3rc2 na uae)
:)

[#7] Re: nowe kernele Amithlona

@ma3x, post #6

W Twoim przypadku nic juz sie nie da zrobić. Amithlon nie obsługuje procesorów 64 bitowych...
[#8] Re: nowe kernele Amithlona

@mr.Dark, post #2

nie uzyskałem niestety odpowiedzi od autora czy mogę wykorzystać jego kernel na publicznie dostępnej płycie... :(
[#9] Re: nowe kernele Amithlona

@FOrest, post #7

Dziwne, u mnie chodzi bez problemów.
Mam athlona 3000+ 64bit
A z tym nowym kernelem tez nie mogę sobie dać rady. Podajcie opis.

Ostatnia modyfikacja: 11.02.06 11:15
[#10] Re: nowe kernele Amithlona

@FOrest, post #7

FOrest napisał(a):

> W Twoim przypadku nic juz sie nie da zrobić. Amithlon nie
> obsługuje procesorów 64 bitowych...

To nie jest prawda. Amithlon jest 32bitowy i każdy procek 64bit odpala programy/systemy 32bit bez problemów.
Pewnie niekompatybilna mocno płyta główna lub karta GFX. :/
Problemy są też gdy mamy w kompie 1GB RAMu.
[#11] Re: nowe kernele Amithlona

@Mario, post #10

W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd.
eNgine tak pisał na amithlon-pl, pewnie u niego wystąpił problem 1GB...
[#12] Re: nowe kernele Amithlona

@ma3x, post #6

skoro mnie sprostowano to spytam Co właściwie chciałbyś wiedzieć - jak wymienić kernel? Bo przecież Amithlon jako taki pozostaje niezmieniony...
[#13] Re: nowe kernele Amithlona

@FOrest, post #12

Jeśli chodzi o Amithlona to wiem o pamięciach i procku ale mnie on nie jest właściwie potrzebny (mam swoją A1200 z060/50 i zamierzam kupić A1 bo miałem pożyczoną i jeszcze jestem pod wrażeniem :)
chodzi mi oto że -
instaluję amithlona kolegom i każdemu kto chce (najlepsza promocja Ami-już jednego zaraziłem Amigo manią :) a robie to tak że najpierw partycje (przesówam ,zmniejszam itd) partition magikiem 8 (jeśli jest już winda i koleś niechce reinstalki) potem instaluje linuxa kopiuje odpowiednie pliki z płyty Amithlona itd. i tu jest problem że musze instalować lub używać do tego linuxa, taka płytka z instalerem pomogła by mi bardzo i jeszcze jeśli można wybrać kernel to już całkiem fajnie.Zamiast instalować i kombinować cały dzień robiłbym to w kilka a może nawet w godzinę :)
i tu mam pytanie.Czy mógłbyś wysłać twojego przerobionego Amithlona (lustro,iso) przez skype lub gg ewentualnie udostępnić i przez ftp (podobno da się przez ftp bezpośrednio z jednego kompa na drugiego)
llub opisz co i jak przerobiłeś i czym (jakie programy przykłady itd)
będę wdzięczny

[#14] Re: nowe kernele Amithlona

@ma3x, post #13

Po co używac/instalowac Linuksa aby zainstalowac Amithlona?
-przesuwasz partycje robiac miejsce (robisz wszystkie na primary najlepiej)
-ewentualnie dopisujesz RDB (dla bardziej zaawansowanych)
-odpalasz Amithlona z CD
-odpalasz na tym Amithlonie amigowy FDISK (identyczny jak linuksowy) - musisz go miec na osobnej plytce/flopie sciagnietego z Aminetu
-robisz partycje dla Amithlona jak pod Linuksem
-kopiujesz pliki Amithlona pod Amithlonem na partycje FAT
-reset
-instalujesz bootselector (np DOSowy "XOSL" - rzadzi!) albo korzystasz z menu wyboru systemow Windy XP/2k
-w Amithlonie juz HDToolbox, formatka partycji, instalacja AOS 3.9
Gdzie tu Linux? :P
[#15] Re: nowe kernele Amithlona

@Mario, post #14

Dlatego że nie przepadam za dosem a do robienia partycji pod linuxem używanie dosu ogranicza się do minimum
a odnośnie amithlona to mam kilka pytań
np :
jak "rozebrać" iso Amithlona zrzycone na dysk może master iso ?(żeby dograć inne kernele
i wrzucić pare żeczy (zrobić wersję dvd)
z jakiego pliku botuje ten linux na płycie ?

Ostatnia modyfikacja: 12.02.06 15:05
[#16] Re: nowe kernele Amithlona

@ma3x, post #15

Ladnie to kiedys opisal Guido Mersmann:

Step1: Cut this script and save as "MakeAmithlonCD" in the s: drawer:

---- Cut here

;$VER: MakeAmithlonCD 1.12 (10.03.2003)
; MakeAmithlonCD
; (c)2004 by Guido Mersmann
;
;
.KEY Source/A,Dest/A
.BRA {
.KET }

assign MKCDS: {Source}
assign MKCDD: {Dest}

stack 500000
mkisofs -l -V "AmigaOS XL" -J -R -o /MKCDD/AMIthlon.iso -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table "/MKCDS/"

wait 1
assign MKCDS: remove
assign MKCDD: remove

----- and here

Step2:

get the latest mkisofs utility.

Step3:

perform a

copy cd0:#? xxx:AmithlonCD

Step4:

replace and add as many files as you need.

Step5:

perform

MakeAmithlonCD xxx:AmithlonCD xxx:

After the creation process finishes you'll find an "AMIthlon.iso" in drawer xxx:

Use you favorite application to import and burn a CD.

I strongly suggest to use a CD/RW for testing and to do the stuff above without
step 4 (updating/adding files), to make sure it's working.
[#17] Re: nowe kernele Amithlona

@eksert, post #9

Systemy "32bitowe" bez problemu działają z Athlonami 64

[#18] Re: nowe kernele Amithlona

@Mario, post #16

Fajnie ale mógłbyś po Polsku bo z Angla jestem na -3 i rozumiem z tego 20%

[#19] Re: nowe kernele Amithlona

@ma3x, post #18

Step1: Cut this script and save as "MakeAmithlonCD" in the s: drawer:

Ponizszy skrypt wklej do S:MakeAmithlonCD

Step2: get the latest mkisofs utility.

Zdobadz najnowsze narzedzie mkisofs (aminet)

Step3: perform a
copy cd0:#? xxx:AmithlonCD

Uczyn co jest napisane. ;)

Step4: replace and add as many files as you need.

Zamien/dodaj ile plikow zechcesz (kernele itp)

Step5: perform
MakeAmithlonCD xxx:AmithlonCD xxx:

Uczyn co napisane.

After the creation process finishes you'll find an "AMIthlon.iso" in drawer xxx:

Po tym znajdziesz plik Amithlon.iso w napedzie xxx:

Use you favorite application to import and burn a CD.

Wypal ten ISO na plyte czym chcesz i gotowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem