[#1] Kopiowanie pod WINUae
Czas pokazal jaka duza potrzeba jest potrzeba miejsca na dysku. Potrebuje skopiowac plikopartycje ok 200 mb na 1 gb ... Czym moge tego dokonac tak by partycja nazwyjmy ja GB byla bootowalna i idealna kopia 1 ? Potrzebuje czegos w stylu X-Copy ... Najlepiej by to byl kopier kopiujacy bit po bicie (szalony pomysl). Czy istnieje taki kopier do HD dla Amisi ? Jeśli tak jak on sie zowie ?
Z gory dzieki, Misiek.
[#2] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Misiek, post #1

Wystarczy jakikolwiek filemanager. Poprostu tworzysz plikopartycje 1GB, przegrywasz tam zawartosc partycji 200 MB i...juz :)

Najlepiej by to byl kopier kopiujacy bit po bicie (szalony pomysl).

Szalony jak kwadratura kola
[#3] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Andrzej Drozd, post #2

Chyba nie o to chodziło Miśkowi, myślę że chce zrobić taką samą partycję tylko z większą ilością wolnego miejsca. A więc tak, przez skopiowanie bajt po bajcie nie da się tego zrobić, trzeba wystartować ze starej partycji z podmontowaną nową 1GB, sformatować ją i przegrać wszystkie pliki ze starej na nową. Potem zaznaczyć w HDTB bootable i to wszystko.
[#4] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Sylwester, post #3

W przypadku partycji tak. Ale plikopartycji juz nie. Wystarczy ja stworzyc, zrobic format pod aktualnym systemem, wrzucic zawartosc systemu i juz. Jedynym warunkiem zadzialania bedzie tylko to, aby wykasowac z prefsow HD-WinUAE, stara partycje i na samym poczatku ustawic nowa. Problemem kolegi moze byc wlasnie to, ze nie tylko nowej partycji nie ustawil jako pierwszej, ale takze mogl zapomniec inaczej nazwac system na starej plikopartycje (jezeli w dalszym ciagu jest w prefsach).

Tak czy inaczej partycje najlepiej ustawic od "zera", zaczynajac od tej 1GB.
[#5] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Andrzej Drozd, post #4

Probowalem metody z kopiowaniem plikow plik po pliku (DOpus 5.5) efekt byl taki ze nowy obraz dysku (HDF) wywalal czerwony ekran. Nie wiem co moglo byc przyczyna tego ale sproboje z pomoca HDTB albo jeszcze raz przegrac pliki. Wiem ze metoda ktora opisuje Andrzej skutkuje w Windzie ... Na Ami tez. Nie wiem tez czy przypadkiem nie skopiowalem disk.info ze starej ale to watpliwa sprawa. Os jaki posiadam do 3.9 ... Jak narazie w mam male problemy z dostepem do internetu (z domu) ale postaram sie napisac jesli moje boje okazaly sie skuteczne.
[#6] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Misiek, post #5

Probowalem metody z kopiowaniem plikow plik po pliku (DOpus 5.5)

Nie wyglupiaj sie i uzyj Dopusa4, FileMastera3 (moze byc 2.2), DiskMastera, Filera itp.

efekt byl taki ze nowy obraz dysku (HDF) wywalal czerwony ekran.

Skad ja to znam? Czerwony ekran i zapetlony reset?
Jezeli tak, to masz cos namieszane i co chwile pada walidacja. Ja takie partycje ratuje odpalajc (z innych prefsow), "goly" system (mozesz z dyskietki adf), a uszkodzona partycje jako druga, kolejna. Wtedy ladnie naprawi sie walidacja.

Alez zaczekaj. Takie cos dzialo mi sie przy starszych wersjach WinUAE....

Ale na czym Ty odpalsz UAE?

Os jaki posiadam do 3.9

Chcial byc madrzejszy po tylu latach, albo to ja go zle zinterpretowalem wiec uzywam 3.1 (z kilkoma komponentami 3.5/3.9) ;)
[#7] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Andrzej Drozd, post #6

Nie wyglupiaj sie i uzyj Dopusa4, FileMastera3 (moze byc 2.2), DiskMastera, Filera itp.

A co masz do Opusa5? Program do kopiowania jak każdy inny.
Ja załatwiłbym to w najprostszy możliwy sposób "c:copy dh0: dh1: all clone" :P .

[#8] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Andrzej Drozd, post #6

Chodzi na Athlonie XP ustawionym na 1150 mhz, 512 mb pamiecie (dla UAE 128) system Windows 2000 (goly bez zadnych latek i szmatek). Wersja UAE 0.8.7.r11 bodajze ale sciagnalem 1.2 wiec zobaczymy jak to bedzie chodzic ... Ogolnie sprobuje naprawy walidacji jak napisal Andrzej ... Ale to nie dzis bo nie mam sily :( Jak narazie wrocilem na lono Internetu... Jedyny sukces w ostatnim czasie.
[#9] Re: Kopiowanie pod WINUae

@Misiek, post #8

Problem walidacji rozwiazany ... Otoz ciekawostka jest to ze wystepowal on tez na WinUAE 1.2 otoz utwotrzylem pliko partycje o pojemnosci 512 MB a nie jakw czesniej chcialem 1024. Problem lezy gdzies we wnetrzu programu poniewaz wystepowal on na kazdym dysku (Seagate, WD, Maxtor) a rom jest najnowszy zatem wniosek pozostaje taki. WinUAE ma jakis problem z emulacja dyskow o pojemnosci 1 GB. Ale zaraz moze byc jeszcze jedna przyczyna AOS 3.9 ale jesli obsluguje dyski do 4 GB wiec problem jakis jest ? Moim zdaniem nie po stronie systemu a emulatora. Moze w wersji nowszej problem zostanie rozwiazny, ja mam taka nadzieje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem