[#1] [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???
Cześć.
Dziś się trochę pobawiłem WinUAE i systemem 2.1. Ustawiłem emulację A600, kickstart w wersji 37.175, założyłem dwie plikopartycje i.... Workbench widzi dysk Dlaczego? Przecież w real-Amidze ta wersja KS nie obsługuje dysku.
- Czy to znaczy, że emulator w ogóle nie korzysta z kickstartu - części odpowiadającej za bsugęi HD tylko robi to "swoimi dróżkami"?
- W takim razie czemu emulacja A500 nie pozwala na wystartowanie systemu z plikopartycji?
A, tak mnie to zaciekawiło

Ostatnia modyfikacja: 02.03.06 10:37
[#2] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@AlaN, post #1

Wydaje mi się że winuae przyjmuje że jak jest A500 to dysku nie ma, a jak mamy model np A600 to jest włączona jakaś obsługa HD.

Ja mam też pytanie, czy ktoś bawi się WinUAE na komputerze wyposażonym w karte graf. na PCIe Mając karte na AGP WB śmigał, teraz mam pod PCIe i wlecze się niesamowicie. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia czemu tak jest :( .
[#3] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@AlaN, post #1

Alan> wiesz chyba ze Kick 37.175 posiada obsluge dyskow twardych ... Za tem wniosek prosty jest Kick czyli rom pozwala na emulacje HDD.

Olo> a ile masz pamieci graficznej ustawionej w AUE a ile na karcie ?
[#4] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@Misiek, post #3

Na karcie (GF6200 TD , to nie są żadne wynalazki w stulu turbo cache czy inne dziwadła) mam 128 MB pamięci a w winuae mam ustawione 16, zastanawam się czego to jest wina, bo z tego co pytałem u innych takich cudów nie ma.
[#5] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@AlaN, post #1

Prawdziwa A600 z 37.175 nie ma w ROM scsi.device lub ma ale kijowy (ograniczenie 40MB czy cóś), WinUAE przy dostępie do dysków nie korzysta ze scsi.device tylko swojego uae.device ot i cała zagadka.
[#6] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@Sylwester, post #5

No i tak mi sie wydawało. Dzieki.

Misiek > 37.175 może i ma scsi.device (albo i nie ma) wewnątrz ale HD nie obsługuje. Nie na darmo ludzie szukają A600 z kickiem 37.300 lub 37.350. Nawet 37.299 nie lubi dysków :S

Ostatnia modyfikacja: 02.03.06 19:34
[#7] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@AlaN, post #6

a moze by tak zdobyc z skads mape romu ? razem z poszczegolnymi devicami ? wtedy by bylo latwiej.
[#8] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@Olo, post #2

Na moim GF6600GT PCX WB śmiga jak trzeba. Może spróbuj innej wersji sterów do Twojej karty graficznej...

[#9] Re: [WinUAE] A600 z dyskiem pod 37.175 ???

@AlaN, post #1

A500 jest z twardym dyskiem pod postacią plikopartycji, ale tylko z oryginalnego Amiga Forever.
10 megabajtowa plikopartycja - nic szczegolnego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem