[#1] Gry na kartę graficzną na UAE
Dlaczego wszystkie gry (wykorzystujące kartę graficzną) pod UAE wyglądają o wiele gorzej niż na prawdziwej Ami na 020 w PALu? (np. Doom, GSpecies, Foundation DC)
Każdą odpalam w trybie uaegfx: 640x480x8 (albo 16).

To że w PALu na monitorze VGA wszystko wygląda fatalnie to jest dla mnie zrozumiałe i już to przebolałem.

[#2] Re: Gry na kartę graficzną na UAE

@El Amigos, post #1

Poniewaz sa to porty/gry bez akceleracji sprzetowej (bez wygladzania tekstur itp.) A w Palu lepiej wygladaja poniewaz jego zaleta jest wlasnie rozmywanie pixeli :)
[#3] Re: Gry na kartê graficzną na UAE

@Andrzej Drozd, post #2

witam ja mysle ze wprawdzie masz racje z tym palem to jednak emulacja kosci graficznych z Amigi nigdy nie bedzie idealna .Na taki wyglad obrazu ma wplyw inny sposob przetwazania z danych cyfrowych na obraz w obu komputerach.
[#4] Re: Gry na kartê graficzną na UAE

@El Amigos, post #1

A co podłączyłeś do prawdziwej Ami. Telewizor, monitor palowski czy VGA ze skandublerem, a może multisync. Jeśli telewizor to masz niewyłączalny blur nałożony na obraz. Jeśli monitor palowski to ten jest gorszy od dzisiejszego VGA, głównie chodzi o plamkę. Poza tym na Ami AGA ma 24-bitową paletę, zaś standard VGA ma 18-bitową w trybie 256 kolorów. Tryb 8/16 bit dobrze wyświetla kolory z OCS/ECS, zaś z AGA najlepiej włączać 24/32 bit. ALe nie licz na olśniewające rezultaty.
[#5] Re: Gry na kartê graficzną na UAE

@Dziadziomiecio, post #3

emulacja kosci graficznych z Amigi

No tak, ale kolega nie mial na mysli emulowanej AGA, tylko gier systemowych, ktore mozna odpalic na karcie GFX w trybach UAE-GFX za pomoca sterownikow P96.
Zreszta identyczny efekt (pixeloza) wystepuje na prawdziwej Amidze z karta GFX, poniewaz gry te nie uzywaja sprzetowej akceleracji. I tak np. w Dooma lepiej jest grac na monitorze PAL w Loresie, niz na karcie GFX, poniewaz bez wspomagania sprzetowego karta GFX tylko wyswietla gre i w wyzszych rozdzialkach nawet PPC w Classicu nie uciagnie jej szybko. Natomiast w LOResie na GFX (tak jak zreszta i Multiscanie) Doom wyglada okropnie.
[#6] Re: Gry na kartę graficzną na UAE

@Andrzej Drozd, post #5

zgadzam sie najlepiej doom wyglada na tv/monitorze pal, a dokladnie to w ntsc 320x200 taka jak doom ma w oryginale rozdzialke. aha i jeszcze heretic i hexen. ponizej screen z glheretica na gfx z 3d nawet miodzio wyglada, nie gralem.

]

[#7] Re: Gry na kartę graficzną na UAE

@cholok, post #4

Do Amigi 1200 miałem tylko telewizor. Stary, ale jary. :)

A może jeszcze inaczej spytam: czy ekran Workbencha też jest odpowiednio gorszej jakości w porównianiu z PALem? Każdy ekran na UAE/P96 tak ma? Mnie osobiście pulpit bardzo się podoba. Ta sama tapeta i na Ami/UAE i na Windowsie wygląda tak samo dobrze (mimo że mam tylko 16 bitowy ekran na UAE, nie ustawiam 32 bitów, bo jest za wolno). Choć obrazki z większą ilością kolorków/bardziej skomplikowane wyglądają odpowiednio gorzej (co jest oczywiste i nie ma się co dziwić)

[#8] Re: Gry na kartê graficzną na UAE

@El Amigos, post #7

Oj chyba juz jestem staruszek dla panow nie ma typowej karty graficznej (pozaw pewnym wyjatkiem) wykonanej pod Amige sa tylko nauczone amigi chipy graficzne przystosowane do pc .Dodam ze karyty pikaso duzo lepiej wspolpracowaly a ami.No ale to tylko moje zdanie.
[#9] Re: Gry na kartê graficzną na UAE

@El Amigos, post #7

Nie bardzo kapuję o co chodzi. Na workbenchu nie używasz teksturowania, więc pixelozy nie ma, to jak ma wyglądać gorzej. Zresztą na karcie gfx zapewne ustawiasz lepszą rozdziałkę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem