[#1] WinUAE i HDD problem....
Witam.

Po kilku ładnych latach wracam do Amigi. Dostałem od znajomego A1200. Postanowiłem ją rozbudować no i pobawić się nią :)

Przy okazji chciałem wystartować twardziela, któy był z A1200 pod WinUAE. I tu zagwozdka..... Pod Amigą dysk śmiga, ale WinUAE staje "dęba". Nie botuje dysku...

WinUEA mam w wersji 1.2, na dysku jest Workbench chyba 3.9? Oświećcie mnie, co jest nie tak... Cóz pamięc nie ta i nie wszystko pamiętam z systemu Amigi...
[#2] Re: WinUAE i HDD problem....

@mjdxx, post #1

Może tak :) : zrób pod WinUAE plikopartycję, przekopiuj dane dysku z amigowego, potem podepnij dysk pod ami i sformatuj, porób partycję... później znowu do pc podłacz i skopiuj z tej plikopartycji. A może zobacz co w startup-sequence piszczy, może emulowałeś 68040 itp. a w ami masz 68020. Wogóle Ci dysku w boot-menu nie widzi? jest jakiś komunikat AmigaDOS-u?, może zworki nie tak ustawiłeś, taśma uszkodzona?. napisz coś więcej ;)

[#3] Re: WinUAE i HDD problem....

@CzAjA, post #2

Dziękuję za odpowiedź :)

Problem polega na tym, że dysk prawidłowo startuje pod Amigą. Natomiast WinUAE widzi go w "dodaj dysk", lecz nie potrafi z niego wystartować... Tak więc przegrywanie danych do plikopartycji nie zadziała...
[#4] Re: WinUAE i HDD problem....

@mjdxx, post #3

no tak, źle Cię zrozumiałem, myślałem że masz problem pod ami. WinUAE widzi go w boot-menu? Może w Settings->Hardware->Hard drives masz też inne pozycje, wrzuć ten dysk na sam początek.

[#5] Re: WinUAE i HDD problem....

@CzAjA, post #4

Jest widoczny tylko dysk z Amigi. Gdzieś obiło mi się o oczy, że problem tkwi w
ścieżce "rozruchowej" RDB (chyba tak się zowie). Prawdopodbnie u mnie inforamcje o partycji są przesunięte. Coś takiego mi właśnie świta...
[#6] Re: WinUAE i HDD problem....

@mjdxx, post #5

U mnie pod WinUAE normalnie widzi dysk amigowy z poprawnym RDB... Musisz chyba gdzieś skopiować te dane, sformatować dysk i dopiero :(

[...]Prawdopodbnie u mnie inforamcje o partycji są przesunięte.[...]
skąd taki wniosek?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem