[#1] Problem fantom z WinUAE
Witam.Mam problem z WinUAE 1110 z AmiSYSem 2. Wszystko działało szybko i dobrze aż do czasu gdy włączyłem dzisiaj emulator aby dokończyć planszę do Paybacka. Włącza się bootscreen i... nic. System stoi. Okazało się że brakuje pamięci. No to ja szybciutko patrzę w ustawieniach Uae co jest nie tak a tam 2 mega chipu i 8 mb RTG. Nie da się ustawić więcej niż 8 mb fastu a Z3-FAST nic nie daje...POMOCY! przeinstalowanie WINUAE i Amisysa nic nie pomogło. Zmiany konfiguracji też nie... Oto screenshoty :

http://lord_10up.w.interia.pl/1.JPG
http://lord_10up.w.interia.pl/2.JPG
http://lord_10up.w.interia.pl/3.JPG
http://lord_10up.w.interia.pl/4.JPG

[#2] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #1

Kup Amigę ;)

[#3] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #1

Bo Pamięć RTG to pamięć emulowanej karty graficznej, ustaw 2 MB CHIP i 8 MB Z3, powinno działać :D Jak nie zadziała to wal na gg :))
[#4] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #1

Jak ustawisz w quick config amiga 500/2000 to uae zmieni wszystkie ustawienia w tym cpu, pamięć i rom 1.3 na skojarzone z tą amigą. Zmień rom na inny i dodaj fast Z3 albo zwykły, a najlepiej olej quick config tylko zrób sobie własne konfigi.
[#5] Re: Problem fantom z WinUAE

@cholok, post #4

Jak napisałem- zainstalowane mam AmiSYS i nie używam romów, tylko Edytora do Paybacka. Malin: Mam A1200,A500+ i A600... ale nie mam kasy i nerwów na Blizzardappc, mediatora i voodoo, a dopiero takie cos by mnie satysfakcjonowało. Nie wiem tylko czemu z mniej wiecej 64mb fastu zwyklego zrobilo mi się zaledwie 8 mb dostępnego... dziwne... no ale sproboje jak mowisz, Ollu;)

[#6] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #5

Używasz romów. AmiSYS nie ma własnych. Redukcja 64 do 8 MB to wina procka. Stare i EC nie zaadresują więcej. Ustaw pełny 020 labo 040. I nie dawaj na quick config, bo ten zmieni z powrotem no EC020, jeśli dasz na A1200.
[#7] Re: Problem fantom z WinUAE

@cholok, post #6

Jezu... ileż można mówić... po pierwsze: NIE UŻYWAM ROMÓW, po drugie: dziwię się, bo nic sam nie zmieniałem a uae nagle przestało działać. Teraz ustawiłem 2 mb chipu, 64mb Z3-Fastu i 8 mb RTG i wszystko śmiga jak dawniej, ale ciągle mnie dziwi to, jak to się mogło stać, że się samo pozmieniało...

[#8] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #7

Innymi słowy kickstart to rom. Więc używasz. Jeśli poustawiasz sobie w konfigu coś, a potem dasz w quick config coś, to się pozmienia.
[#9] Re: Problem fantom z WinUAE

@cholok, post #8

Zwracam honor. Miałem na myśli romy z grami/programami. BTW wiem co to kickstart, a quickstartu nie używam gdyż nie potrzebuję- miałem i teraz też mam dobrze skonfigurowane winuae i jestem z niego zadowolony-wszystko na nim działa ok.

[#10] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #9

Nie quickstart tylko quick config. Ustawiałeś, widać na obrazku. Ale jak działa to koniec tematu.
[#11] Re: Problem fantom z WinUAE

@cholok, post #10

Jeszcze jeden problem- w quick config mam ustawione expanded conffig, wszystko ustawiam wedle swego zyczenia ale jest jeden problem- ustawienia Z3-FAST nie chcą się zapisac do konfigu! dopiero po wlaczeniu emulatora, wciscnieciu F12 i ustawieniu fastu a nastepnie zresetowaniu emulatora tenze widzi fast... co z tym zrobić?

[#12] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #11

Najlepiej zapomnij o quckstart (sorry za zamieszanie, cały czas myślałem, że to quick config) . To dla lamerii. Wyłącz w quickstarcie ptaszka start in quickstart mode i olej to. Używaj configurations. Poustawiaj sobie jak chcesz i zapisz jako default.uae. Od teraz będzie ok. Inne konfigi sobie nazwij chcesz. Robisz load i gotow. Dla default nie robisz nic, więc ustaw taki najczęściej używany konfig.
[#13] Re: Problem fantom z WinUAE

@cholok, post #12

No więc- zrobiłem wszystko jak piszesz, lecz- ciągle ustawienia Z3-FASTU się nie zapisują! nawet jesli poustawiam sobie wszystko i od razu wlączę emulacj ę i tak Z3 jest na zerze... dopiero jak ustawie przez F12 z3-fast tak jak chcę i zresetuję emulacje to wszystko działa...nie wiem co robić:/

[#14] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #13

A u mnie zapisuje. Na pewno odptaszkowałeś to co trzeba? Jak już odptaszkowałeś to już nigdy tam nie wchodź. Uruchom uae od nowa i poustawiaj sobie jak trzeba hardware i host. Teraz zapisz w configurations jako default.uae i po krzyku. A jak już to nie pomoże, to zapisz w momencie jak zmienisz przez F12. Przy czym jak zapiszesz pod inną nazwą to później trzeba robić load.
[#15] Re: Problem fantom z WinUAE

@Lord_10up, post #7

Trochę OT. Widać jakie spustoszenie wprowadziła terminologia TOSEC, gdzie każdy plik z zawartością dyskietki czy taśmy z grą nazywa się ROM. ROM to Read Only Memory i tyle.
[#16] Re: Problem fantom z WinUAE

@cholok, post #14

Eh... chyba pozostanę z prowizorycznym WinUAE które nie potrafi zapisać Z3fastu... trudno- widocznie jak zwykle mam pecha do Amigi- czy to prawdziwej czy emulowanej... W każdym razie dzięki za pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem