[#1] dźwięk niskiej jakości
zainstalowałem se aiab i jest tak sterownik do dźwięku ahi. niby wszystko mam ustawione na 16bitów i 44khz ale mimo wszystko jak odtwarzam na przykład mp3ki na AmigaAMP to słyszę, jakby dźwięk był 8 bitowy. odtwarzam przez mpega.library, mam również MHI zainstalowane ale z tego nie leci żaden dźwięk. niby program pokazuje, że lecą sekundy kawałka ale nic nie słychać, a nawet zapieprzają szybciej niż powinny. w czym problem dlaczego jest taki słaby dźwięk

[#2] Re: dźwiêk niskiej jakości

@QkiZ, post #1

No tak ale jaka amiga cos wiecej napisz
[#3] Re: dźwięk niskiej jakości

@QkiZ, post #1

Amiga nie ma 16-bitowego dźwięku. Standardowo są 4 kanały po 8-bit. Za pomocą sztuczki programowej można uzyskać dwa kanały po 14 bitów, wtedy dwa kanały dynamicznie 6-bitowo zmieniają głośność dwóch pozostałych, z tym, że żeby osiągnąć przyzwoitą jakość, ten tryb wymaga kalibracji wykonywanej programem (AHI potrafi użyc tej kalibracji w trybach 14-bit calibrated).
[#4] Re: dźwiêk niskiej jakości

@Grzegorz Kraszewski, post #3

No a ja jak zwykle nie wiem o co biega z tą kalibracją więc nie używam tego ;)

[#5] Re: dźwięk niskiej jakości

@Grzegorz Kraszewski, post #3

tak owszem zgadza się, ale Ty mówisz o zwykłej ami, a to jest dział emulacji. w sterownikach ahi zainstalowany jest UAE 16bit hifi stereo, więc nie powinno być tak niskiej jakości dźwięku.

[#6] Re: dźwięk niskiej jakości

@QkiZ, post #5

Rzeczywiście, nie przyuważyłem tytułu działu... W takim razie ja wysiadam, bo doświadczenie w emulacji mam niewielkie...
[#7] Re: dźwiêk niskiej jakości

@QkiZ, post #1

Po 1-wsze sprawdź prefs w Ampie, ale to już chyba sprawdziłeś, po 2-ie sprawdź AHI prefs, po trzecie sprawdź config Sound w UAE. MHI działa tylko z hardwarem. To musi być coś w prefsach.
[#8] Re: dźwiêk niskiej jakości

@cholok, post #7

ustawienia w amp:
mp3 quality: high
divide freq.: none
max freq: 48000

ustawienia w ahi:
uae 16 bit hifi stereo++
częstotliwość: 44100hz
monitor: wyciszony
default anti-click time: 100ms
volume scaling: full volume

konfig w sound uae:
sound emulation: emulated, 100% acurate
buffer size: max
freq: 48000
stereo mode
separation: 100%
interpolation disabled
audio filter: always off

[#9] Re: dźwiêk niskiej jakości

@QkiZ, post #8

w preferencjach AHI masz cos takiego jak "Unit" (jednostka(?) nie wiem jak to sie tlumaczy dokladnie ;] mniejsza o to) AmigaAMP korzysta z "Unit 0" (domyslnie. mozesz zmienic jednostke okreslajac ja w tooltype). lepiej bedzie jednak, jesli dla kazdej jednostki w prefs'ach AHI ustawisz odpowiednie parametry (czyli sterownik UAE 16 Bit Stereo++ , odpowiednia czestotliwosc itd dla "unit 0", "unit 1" itd - ktore chcesz) aktualnie masz pewnie ustawione na emulowana Paule w 22 khz max

Ostatnia modyfikacja: 22.05.06 23:55
[#10] Re: dźwiêk niskiej jakości

@cactoos, post #9

Dokladnie o to chodzi. AmigaAMP i inne playery, nie korzystaja deafaultowo z jednostki podstawowej, tylko z jakiegos unita (przewaznie 0). Tak czy inaczej trzeba skonfigurowac wszystkie unity, aby nie bylo juz tego problemu w przyszlosci.
[#11] Re: dźwiek niskiej jakości

@QkiZ, post #8

W konfigu sound w UAE ustaw freq na 44100 zamniast 48000 i napisz czy pomoglo.

[#12] Re: dźwiêk niskiej jakości

@Andrzej Drozd, post #10

dzięx chłopaki, pomogło. ja ustawiłem tylko pierwszą pozycję "jednostkę muzyczną". reszta była na defaultowych ustawieniach, a słaby dźwięk wynikał z ustawienia na 10khz. ustawiłem wszystko na 44100. Teraz śmiga ładnie. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem