[#1] [Amithlon] Klawisze 'A-A'
Witam.

Złożyłem sobie takie "cudo" ze starych elementów do uruchomienia Amithlona - nawet ładnie się uruchamia :) . W sumie jest to AMD K6-3D/266MHz, 256MB RAM, grafika S3Virge i inne duperelki potrzebne do działania. Płyta główna to jakaś AT, więc nie ma żadnych gniazd PS2. Klawiatura na DIN, mysz na COM tylko... no własnie, tu zaczyna sie mój problem:

Płyta miała dedykowane dla siebie tasmy z gniazdami COMów i LPT, ale tych taśm nie mam. Znalazłem jakieś, ale mysza nie działa na tej taśmie z tą płytą (z inną płytą działa, więc to nie problem myszy). Kiedyś juz się dowiedziałem, że producenci robili dwa rodzaje taśm do COMów różnie łączone na złączach.

...kurka, odbiegam od tematu, ale to tez jest ważne, a więc...

Więc na tym komputerze myszka nie działa. Ok, nie to nie, póki co, będę sterował kursorem przy uzyciu klawiszy. Ale znów zonk: potrzebny jest klawisz "Win" udający amigowe klawisze 'A-A', a w kalwiaturze ich nie mam :( . Suma smumarum, nawet nie moge teraz Amithlona zrestartować nie mówiąc o przesuwaniu kursora strzałkami. Wiem... powiecie, wejdź do Prefs i zmień aktywny klawisz z 'A' na coś innego, ale jak mam tam wejść nie mogąc ruszyć kursorem? W PC można sobie poradzić tabulatorem, spacją itp a tu... nic znaleźć niemogę, żadnej kombinacji.

Czy jedynym wyjściem jest zmiana klawiatury (tylko gdzie ja znajde Windowsową klawiature na DIN :( ), żeby miec 'A-A'?

[#2] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@AlaN, post #1

Przecież są przelotki PS2->DIN. 5 zeta to z reguły kosztuje. A jak nie chcesz kupować to na http://www.hardwarebook.net/ powinien być opis tej przelotki. Wówczas bez problemu podłączysz klawiaturkę ze znaczkami windy.

[#3] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@AlaN, post #1

jesli chodzi o myszke szeregowa to u mnie do jej obslugi uzywam programiku SerMouse (na klasycznej ami zreszta tez . Wystarczy tylko podac przy wywolaniu zamiast serial.device powercom.device lub w przypadku nowego jadra amithlon1_com.device i juz... !
pozdrawiam

[#4] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@AlaN, post #1

Co do klawiatury, to były(a nawet są, choć to już trudno dostępny sprzęt) też "Windowsowe" na AT. Można też kupić lub zrobić przelotkę.
Co do RSa to dokładny opis powinnieneś mieć w instrukcji do płyty głównej. Zobacz też, czy przypadkiem nie podłączyłeś taśmy na odwrót(niestety, ale one były nie kluczowane). Jerśli to nie pomoże, to kup kartę "Multiport" na ISA, kosztuje grosze, a zapewni ci dwa komy i LPT(W klasycznej konfiguracji). Mysz podłączona do takiej karty będzie działać.
[#5] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@Torn, post #4

Dodam jeszcze, że ja mam taką kartę na chacie i mogę się jej pozbyć... Jakby co, to na maila.
[#6] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@Torn, post #5

Dzięki za chęć odstąpienia. Mam taką kartę (nie jedną - całe 3 kartony po TV! ), włożyłem ja, ale mysza nadal nie działa, coś zaczynam jednak podejrzewać myszę. Ale jeszcze pokombinuję.

[#7] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@virago, post #3

Dzięki za podpowiedź. W razie kłopotów, spróbuję i tego. :)

[#8] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@virago, post #3

Ja testowałem podobny program: ComMouse i też działał.
[#9] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@AlaN, post #1

W sumie troche klops, bo ruszac sie można wciskając tab i potem kursory (po ikonach), ale aby je otworzyc wymagane jest amiga+o.
Ja tam bym dobre poszukanie klawiaturki z potrzebnymi klawiszami proponował, jeśli ma byc to już maszyna na Amithlona (choc troche za słaba).
Ewentualnie można podrzucic jakoś spreparowany wczesniej MMKeyboard do systemu, który zaemuluje klawisze A i A mapując np. page up i page down. Program musiałbyś zainstalowac i skonfigurowac na Ami, tak aby sie odpalał przy starcie systemu, po przeniesieniu dysku na PC powinno chodzic, ale to kombinatoryka... :/
[#10] Re: [Amithlon] Klawisze 'A-A'

@AlaN, post #6

No coż, należy pamiętać, by wyłączyć w BIOSie wbudowane comy, jako że mogą konfliktować z comami na karcie.
Po drugie, należy pamiętać, by odpowiednio ustawić taką kartę (przerwania itd. itp.) - zwykle w isowych kartach oznaczało to przestawianie zworek.
Po trzecie, myszy na com miały zwykle przełącznik trybu pracy(zgodny z PC-Mouse i zgodny z MS-Mouse). Ustawienie innego trybu w myszy, niż są sterowniki, kończy się fatalnie...
Po czwarte, jeśli karta ma nowsze UART-y, to może być konieczne przestawienie maksymalnej prędkości na porcie. Problem bardzo rzadki - mysiałbyś mieć *naprawdę* starą mysz.
Po piąte, gdyby wcześniejsze nie dały rezultatu, to należy podłączyć do coma inne użądzenie RS(modem, nawet loopback) i sprawdzić czy działa. W razie czego, znajdę jeszcze soft do takich zabaw pod DOSa, więc gdybyś miał problem ze znalezieniem takowego to pisz na maila. Jeśli "inne użądzenie" bedzie działać, to znaczy że mysz jest uszkodzona, jeśli nie, to znaczy że to karta.
A wtedy należy wstawić nową i powtóżyć czynności od 2 do 5. Niestety, ale PC był dość złożoną platformą, na której mało co współpracowało, dawniej.
Pamiętam przypadek mojego kumpla, któremu nie chodziła mysz wspólnie z Sound Blasterem... Rozwiązaniem okazało sie przejście gry bez dzwięku ale z myszką, save przed końcem, wyłączenie myszy i podłączenie SB i wysłuchanie muzyczki do Intro oraz Outro(te parę ostatnich kroków robił bez myszy). :) Także może być różnie, a im starszy PC tym więcej problemów...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem