[#1] WHDload i North&South
Gra North&South zainstalowana przez whdload działa za szybko, przez co gra staje się piekielnie trudna. Da się ją w jakiś sposób zwolnić?
[#2] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #1

Wyciągnij kartę turbo!

Ale tak na poważnie to nie wiem, WHDLoad myślałem, że niezależnie od konfigu uruchamia emulację normalnie. W opcjach nie znalazłem niczego co by zwalniało emulację, przy North&South mam tylko PRELOAD zresztą w tooltypes a gra chodzi mi na 030/50 tak samo jak na gołej a1200. Jeżeli korzystasz z jakiejś karty turbo to wyłącz ją może, gdy grasz.

[#3] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #1

Spróbuj parametr NOCACHE.
[#4] Re: WHDload i North&South

@mailman, post #3

Właśnie! To samo chciałem napisać, ale miałem ważny telefon wagi państwowej i w trakcie pisania odpowiedzi straciłem wątek ;).

[#5] Re: WHDload i North&South

@BagoZonde, post #4

Zwolniło... troszeczkę... dalej nie da się grać :(
[#6] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #5

Grasz na Amidze czy UAE?
[#7] Re: WHDload i North&South

@Sylwester, post #6

WinUAE na Athlonie 1.7 GHz
Chodzi mi o to czy jest jakiś program/komenda do zwalniania szybkości gier
[#8] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #7

No i wszystko jasne. Masz pewnie zaznaczoną opcję: Fastest possible (CPU). Niestety nie można sobie wybrać częstotliwości taktowania. Albo max szybkość, albo 7 MHz. Zaznacz Match A500 speed. Ewentualnie zostaw jak jest i dodaj roboty swojemu prockowi w postaci wyłączenia JIT i włączenia More Compatible.
[#9] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #7

A czemu od razu tego nie napisałeś i czemu od razu nie zamieściłeś posta w stosownym dziale? Jak sugeruje poprzednik musisz kombinować z ustawieniami UAE a nie WHDLoad.
[#10] Re: WHDload i North&South

@mailman, post #9

Tyle to sam wiem. Poza tym bawiąc się w ten sposób w ustawieniach, nie chce mi się uruchamiać system.
A moje pytanie dotyczyło czy jest jakiś konkretny programik, dzięki któremu mógłbym zwolnić działanie gry, bez babrania się w ustawieniach UAE.
Z tego też powodu pytanie było zamieszczone w dziale „Amiga”, jako dotyczące sprawy z systemem.
Pasuje?

Zresztą takie problemy mogą dotyczyć każdego, nie tylko użytkowników UAE a też np. BlizzardówPPC

Ostatnia modyfikacja: 31.05.06 14:20
[#11] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #10

Ja pod BPPC takich problemów nie mam. NOCACHE załatwia sprawę w przypadku WHDLoad. Można jeszcze pobawić się komendą CPU. Ale pod WinUAE (Amithlonem) to i tak Ci nie pomoże, bo to z natury jest szybsze niż prawdziwa Amiga.
[#12] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #10

Nie wiem, ale byc moze pomoze CxCommander.

To taki degrader, ale nie wiem, czy wystarczajacy aby pokonac WHDLoad.

[#13] Re: WHDload i North&South

@Ziolo, post #10

Zresztą takie problemy mogą dotyczyć każdego, nie tylko użytkowników UAE a też np. BlizzardówPPC

Na prawdziwej Amidze czas płynie zgodnie z oczekiwaniami, na źle skonfigurowanym UAE odpal zegarek i popatrz jak zap... ;) i jest to zależne od obciążenia emulowanego procesora. Stąd problem z za szybko działającą grą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem