[#1] Format Partycji na FFS na PC
Czy ktośmożę się orientuję, czy istnieje narzędzie do formatowania partycji z poziomu Windy albo przynajmniej dosa na FFS ? na google znalazłęm jedynie soft do czytania FFSowych pratycji pod Winshitem, ale o tworzeniu takowych, nic. Żaden PArtition Magic, a nawet Acronis tego nie potrafi zrobić.

[#2] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #1

A nie możesz tego na WinUAE zrobić??
[#3] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #1

Jeżeli to prawidłowa partycja bez MBR-a pecetowego, czy na dysku prosto z Amigi, to UAE na XP lub Amithlon da rade.
Programu nie wymagającego środowiska AOS/MOS do tego celu chyba nie ma (nawet pod AROSem chyba, bo tamtejszy FFS jest inny).
[#4] Re: Format Partycji na FFS na PC

@Mario, post #3

No o tym żę spod UAE i Amithlona idzie to wiem, ale chciałęm cośpod x86. Swojąrogą, ciekawy kąsek dla devveloperów, ktośmógłby sie podjać zrobienia jakiegoś małęgo freeware który by umożliwiaj formatowanie partycji w amigowskich File Systemach :).

[#5] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #4

n oto teraz mam nowy problem, bo usiłowałem formatować partycje FAT32 z pod WinUAE i spod AIAB'a wypisuje mi "Can't Open Device" a spod defaultowego Wokrbencha 3.1 "No Disk In Drive" !? Co jest grane panowie ? dyski są read/write, więc nie rozumiem co jest.

[#6] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #5

Formatować partycję FAT pod UAE? To akurat chyba lepiej pod Windows. :)
Problemy mogą się pojawić jeśli partycje są extended, a nie primary.
[#7] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #4

Jest chyba coś do SFS pod Linuksem, ale ja tam bym wolał nie kombinować formatowania takim czymś.
Myślę zresztą, że zastosowanie takiego programu pod x86 było by znikome (zważywszy na fakt istnienia UAE)...
[#8] Re: Format Partycji na FFS na PC

@Mario, post #7

Dobra, to zapyta mw ten sposób. Czy ktośmógłby mi opisać mniej więcej, jak sformatować partycje na FFSa spod WinUAE ??bo pisałęm wyżej jaki błąd mi wyskakuje przy próbie dokonania tego. O Amithlonie nie mócie, bo mój Mainboard jest zrąbany i nie odpala sie na nim narazie, więc Amithlona obstawiamy :P :D I nie piszcie o jakiśdystyybucjach lina , bo nie bede ssał iso z neta z powodu jednego formatu :P Dzięki z góry :D

[#9] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #8

Jeűeli WinXP, WinUAE 1.x i dysk z RDB amigowym, to masz w menu dysków UAE Harddisk i tam powinna widniec ta partycja na liôcie. Dodajesz jâ. Odpalasz AmigaOS. Wpisujesz w Shellu "format ?" i masz helpa. :) Jeôli znasz nazwe partycji (np. DH3: ) to juű nie powinno byc problemu... Jeűeli nie znasz, to odpal HDToolbox-a i zobacz jakâ ma nazwe ta partycja.

Ostatnia modyfikacja: 02.06.06 09:22
[#10] Re: Format Partycji na FFS na PC

@Mario, post #9

Bez RDB, standardowy Dysk z Winshitem XP i 98SE, poprostu wydzieliłem partycje FAT32-10GB i che jąsformatować na FFSa pod WinUAE, ale kiedy usiłuej to zrobić to wypisuje mi "Unable to open Device", a HDToolBoX nic nie widzi spod WinUAE. Jeśli zmienie Acronisem typ partycji na 76 to Win UAE widzi ją jako dysk Amigowy do dodania w jeg oopcjach, ale kiedy odpale OSa, to ten dysk nie widnieje na żadnej lisće, ani nawet na pulpicie jako nieznane device...

[#11] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #1

DOBRA PANOWIE, poradziłem sobie już. Uworzyłęm jeszcze raz z wolnego placu na dysku PArtycje 10GB jako Unformatted, potem zmieniłęm jej tym na 76 i UAE dodałęm ją jako dysk amigowy. i wtedy dopiero ten **** pojawił mi sie jako NDOS disk i mogłem z nim zrobić całą reszte :D Temat można zamknąć. Dzięki :)

[#12] Re: Format Partycji na FFS na PC

@djhacker, post #10

Jeżeli nie ma RDB, to nie ma FFS.
Partycja 76 nie stanowi o istnieniu partycji amigowej. Mówi jedynie gdzie zaczyna się wirtualny dysk Amithlona. Dysk! Czyli na tym niby-dyku trzeba założyć dopiero partycje HDToolBoxem, potem je sformatować. Po odpaleniu z opcją tego niby-dyku pod UAE w HDTB powinien być on widoczny jako urządzenie. Jeżeli nie... to odpal Amithlona (w końcu to dysk wirtualny Amithlona :P ). Zgodnie z powyższym po operacji na tej partycji 76 pojawi się RDB, a potem ustalone w HDTB partycje. Taki dysk nie będzie domyślnie zgodny ze zwykłą Ami (choć można by podmontoać taką partycję na Ami poprzez spreparowaną mountlistę, ale to kombinacje ;) ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem