[#1] Dysk Custom
Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy wpis na forum, a sprawa jest ważna. Otóż korzystam z emulatora WinUAE, który posiada funkcję tworzenia "amigowych" dyskietek typu Standard lub Custom (ok. 2MB). Bawiąc się w jedną z amigowych gier, stworzyłem dyskietkę Custom, na której zapisywałem pliki. Do pewnego momentu wszystko szło gładko, tj. pliki odczytywałem w programach, jednak w pewnym momencie - koniec. Mój emulator "nie widzi" dyskietki typu Custom i wygląda na to, że pliki, które tam posiadałem, zostały stracone!! Czy mogę je jakoś odzyskać, albo przerobić dyskietkę Custom na nawet i kilka standardowych! Pomocy, bo sprawa ma dla mnie wartość sentymentalną!
[#2] Re: Dysk Custom

@mookie, post #1

a soft pod windowesem nie widzi ci tego np.adf view http://www.viksoe.dk/adfview/ ?? i czy to bylo na obrazie dyskietki czy na obrazie dysku twardego

[#3] Re: Dysk Custom

@jimiche, post #2

Wiesz, Jimiche, specem od emulacji to ja nie jestem... Powiem krótko - plik z grą, w której korzystałem z tej dyskietki Custom jest plikiem (o ile dobrze pamiętam) adz, podczas gdy moja dyskietka to adf. Czy nie dałoby się jej jakoś przekonwertować na inny format? Czy istnieją do tego jakieś łatwe w obsłudze programy? I czy to możliwe, że zapisałem na niej np. więcej danych, niż to było możliwe no i jak gdyby ją zepsułem? RATUJ!!
[#4] Re: Dysk Custom

@mookie, post #3

Myśle, że nawet przy emulacji nagranie na dyskietke wiecej niż jest to możliwe i przez to zepsucie jej jest znikomo możliwe (chyba że jakimś arcypsychodelicznym programem/prehistorycznym wirusem).
Chyba trzeba użyc jakiegoś standardowego programu do odzyskiwania danych z uszkodzonych dysków. Koledzy sie wypowiedzą jakie są najlepsze...
[#5] Re: Dysk Custom

@mookie, post #3

Czy ADZ to nie jest zwykły ADF, lecz spakowany ZIP-em?
[#6] Re: Dysk Custom

@mailman, post #5

tak jest... wystarczy zmienic nazwe z adz na zip i rozpakowac.
a pod ktora wersja systemu byla ta dyskietka formatowana?? czy to byl ofs czy ffs?? napisz mookie jakiej wersja workbencha uzywales?

[#7] Re: Dysk Custom

@jimiche, post #6

Właściwie to wszystko zrobiłem pod WinUAE, a ten chyba nie ma żadnego "wbudowanego" Workbencha. Ot, jest tam opcja tworzenia dyskietek Custom, no to taką zrobiłem. Mam system Windows XP, ale chyba nie macie na myśli tego rodzaju systemu, pytając mnie o jakieś dziwne skróty ofs i ffs. Właściwie to nawet ta dyskietka nie była formatowana, ale po prostu stworzona... i po pewnym czasie nie mogłem jej uruchomić. Zapytam więc inaczej - czy to możliwe, że w WinUAE miałem ustawioną emulację np. Amigi 1200 i teraz nie mogę jej utworzyć, bo korzystam z innej emulacji (np. Amigi 500)? Albo z innego Kickstaru? Pytam, bo dyskietka była utworzona jakieś 10 miesięcy temu. Potem była reinstalacja systemu Windows, ale pliku nie wywalałem, jednak ustawień ówczesnych WinUAE (konfiguracji) nie pamiętam. I zapytam jeszcze inaczej - czy jest możliwość przekonwertowania takiej dyskietki ADF na ADZ (lub odwrotnie) i za pomocą jakiego programu? Dodam na koniec, że skorzystałem z programu ADF cośtam, który umożliwia wgląd w dyskietkę ADF, jednak tych, na których szczególnie mi zależy (o niestandardowej wielkości - ok. 2mb) nie może "podpatrzeć" (pojawia się błąd, wybaczcie - ale nie pamiętam jakiej treści - piszę z pracy, a WinUAE mam w domu). W dalszym ciągu wierzę, że coś mi doradzicie!
[#8] Re: Dysk Custom

@mookie, post #7

Wystaw ten plik np. na http://www.yousendit.com/ i obczaimy co to jest.
[#9] Re: Dysk Custom

@mookie, post #7

Nie używaj więcej tej funkcji. Opcja custom jest stworzona dla gier, które zapisują swoje savegamy w niestandartowym formacie (nie dosowym). Plik ma 2 MB, ale to nie znaczy, że można zmieścić tam 2 MB. Inaczej mówiąc stworzenie go i sformatowanie pod np. FFS spowoduje ilość wolnego miejsca tak jak w normalnym FFS. A format pliku będzie niestandartowy, czyli programy typu ADFView nie zobaczą zawartości. Konwersja ADZ to ADF to: zmień rozszerzenie pliku na ZIP i rozpakuj zipem. Ale to na niewiele się zda. Wgraj konfig dla A1200 i jeżeli zobaczysz po wlożeniu dyskiekti ???? to niewiele możesz zdziałać. Trzeba być niezłym specem, by odzyskać dane, jeżeli w ogóle jeszcze są na dysku.
[#10] Re: Dysk Custom

@mookie, post #7

Nie wiadomo zatem w jakim systemie plików UAE sformatował tą dyskietkę (musiał, aby była do użytku, IMO). Jeżeli był to FFS, to faktycznie odczytasz tej dyskietki emulując Amigę 500 - do tego trzeba emulacji conajmniej Amigi 600 (tzn. głównie chodzi o sam kickstart 2.0 lub nowszy).
Ale wątpię aby to był jakiś trop.
[#11] Re: Dysk Custom

@Mario, post #10

Wielkie dzięki za rady. No cóż, jeśli sprawa jest beznadziejna, to trudno. Chętnie bym odpowiedział na Wasze pytania, ale naprawdę kompletnie się nie orientuję w emulacji (co zreszt widać po efektach mojej "zabawy"). Nie bardzo wiem również, co macie na myśli mówiąc o sformatowaniu tej dyskietki. Pewnie nie rozumiem tego pojęcia, ale jeśli ma te samo znaczenie, co formatowanie na PC, wyjaśniam - dyskietka nie została sformatowana. Po jej utworzeniu pozostawała niezmieniona (no, może za wyjątkiem jej nazwy) aż do chwili obecnej. Spróbuję jeszcze umieścić jutro ten plik na podanej przez Was stronce, abyście mogli go sami obejrzeć. Wtedy się też okaże, czy możliwe jest jeszcze uratowanie pacjenta, czy tez pozostaje już tylko autopsja...
[#12] Re: Dysk Custom

@Sylwester, post #8

Oto link, gdzie znajdziecie mój nieszczęsny plik!
Może da się na czymś go otworzyć? Będę wdzięczny do samego końca (czegoś tam)!!!

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=D274D3A014C3DD17
[#13] Re: Dysk Custom

@Mario, post #10

Oto link - proszę o pomoc, jeszcze wierzę w cuda!!!

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=D274D3A014C3DD17
[#14] Re: Dysk Custom

@mookie, post #12

...do samego końca (czegoś tam)!!!

MOSa ?

[#15] Re: Dysk Custom

@mookie, post #13

Tym razem cudu nie będzie, nagłówek tego pliku to UAE1-ADF, później kilkaset bajtów powtarzających się znaków a następnie zera do samego końca. Słowem 2MB niczego.
[#16] Re: Dysk Custom

@Sylwester, post #15

NIEEEEEEEEEEEE!!!!!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem