[#1] zgłębianie systemu klasycznej Amy
Bede wdzieczny za podpowiedz gdzie moge znalezc jakies materiały dotyczące klasycznych systemów AmigaOS, bo z książkami to raczej krucho...
Interesuje mnie jakieś kompendium wiedzy (ale naprawde solidne) o tym systemie. Pomożecie!?

[#2] Re: zgłębianie systemu klasycznej Amy

@JaCoP, post #1

A konkretniej? Interesuje Cię kwestia programowania, czy czegoś innego?
[#3] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@mailman, post #2

Amiga Developer CD v2.1 - tam powinieneś wiele ciekawych rzeczy :)
[#4] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@mailman, post #2

Nie nie interesuje mnie kwestia programowania. Poprostu poznalem system Amigi poprzez wlasne eksperymenty i jakąś nabytą tu i tam wiedze. Brak mi solidnych podstaw. Dlatego chcialbym zapoznac sie z jakims opracowaniem poglebiającym temat.

[#5] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@JaCoP, post #4

Material na tym CD dotyczy nie tylko programowania ale takze sprzetu, system zwiazany jest raczej z programowaniem :P
[#6] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@JaCoP, post #4

Polecam artykuły w amigowej prasie.

[#7] Re: zgłębianie systemu klasycznej Amy

@JaCoP, post #1

Co do podstaw to na pewno warto polecić Amiga Vademecum - kiedyś X-Soft wydawał takie czasopismo, które wychodziło w częściach które się wpinało do segregatora. Dużo też ciekawego znaleźć można w innej amigowej prasie, np. w Magazynie Amiga. Na sieci, w internecie też sporo powinieneś znaleźć, choć przyznam że może to nie być tyle wiedzy ile w wyżej podanych źródłach, no ale zawsze coś. Od dawna chodzi mi po głowie myśl, że właśnie dla początkujących jest jeszcze zbyt mało informacji np. na stronie PPA na temat systemu i sprzętu.

[#8] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@grxmrx, post #7

No właśnie, brakuje jakiegos miejsca w necie, gdzie zebrana bylaby kompleksow wiedza o AmigaOS (dla początkujących, średnio i zaawansowanych). Może ktoś się pokusi o zebranie takiego materiału i opublikowanie go na łamach PPA ??

[#9] Dział dla początkujących

@JaCoP, post #8

Ale co konkretnie? Ciężko jest przewidzieć co dla jednego jest podstawą, a dla innego czymś bardziej zaawansowanym. Poradnik dla początkujących był w MA. Ciężko będzie coś takiego powtórzyć, choć postaramy się jeżeli zostaną określone ramy czegoś takiego. Proponuję w tym wątku poruszyć temat tego, co miałoby się tam znaleźć.
[#10] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #9

Pierwsze kroki z Amiga? jak zacząć? objaśnienia podst. pojęć itp

Troche tego już jest w FAQ, wiec myśle że należy to tylko ładnie ułożyć... brzmi prosto ale wiem że tak nie jest :)

[#11] Re: Dział dla początkujących

@alpine, post #10

Pytanie jeszcze tego typu, czy rozbudowywać FAQ o takie informacje, czy też w jakiejś innej formie to przedstawić (osobny artykuł z odnośnikami do FAQ, żeby się nie powtarzać)?
[#12] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #11

Mnie się wydaje ze lepszy rozwiązaniem będzie osobny artykuł z odnosnikami (do FAQ) pojęć które tam wystąpią.

[#13] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #11

Było coś takiego jak Amiga Online Reference Manual w formie faqs, tylko po angielsku.
[#14] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@grxmrx, post #7

Amiga Vademecum było rzeczywiście proste... nie wiem czy można to gdzieś kupić, jakby co mam 3 numery (z segregatorem)... chętnie się pozbędę. Ew. proszę pisać na priv.
Tak z innej beczki, rzeczone czasopismo moim zdaniem jest przykładem najbardziej skrajnego amirulezizmu. Po pierwsze, wszędzie gdzie padało słowo "Amiga" to od razu towarzyszył mu znaczek (R), może to i prawda, nazwa jest zastrzeżona, ale dosyć śmiesznie to wyglądało. Po drugie, pamiętam listę systemów które można odpalić na takiej "Amidze(R)": AmigaOS(R), Linux, MacOS, MS DOS, Windows :), tak, tak, kupujcie drodzy początkujący Amigę, Windows będzie na niej śmigał jak na maszynie z Pentium... takie to cudo z tej "Amigi(R)"
Ale trzeba oddać sprawiedliwość, było tam sporo porad dla zupełnie zielonych.
[#15] Re: Dział dla początkujących

@alpine, post #12

No dobrze, ale nadal nie wiem jednego. Ma to wyglądać np. tak:

Amiga500 to komputer ze stacją dysków z prawej strony. Włączasz, wkładasz dyskietkę i czekasz aż program się wczyta.

Czy:

Amiga500 to komputer, którego głównym układem graficznym są kości ..., muzycznym ... (co trzeba podlinkowane) i ...

Czy też może jeszcze coś innego. Amiga Vademecum nigdy na oczy nie widziałem więc nie wiem jak to tam wygląda.

P.S. Przykłady skrajne, ale muszę mieć jakieś pojęcie.
[#16] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #15

Amiga500 to komputer, którego głównym układem graficznym są kości ..., muzycznym ... (co trzeba podlinkowane) i ...

O wiele lepiej brzmi a poza tym chyba raczej każdy wie z której strony wkłada się dyskietki do A500 :)

[#17] Re: Dział dla początkujących

@alpine, post #16

To od strony sprzętowej pojęcie już mam, a programowej?

Prawym klawiszem wywołujesz górne menu. Lewym klikasz. Informacje o ikonce są tutaj, masz tam pola takie i takie, opcje Workbencha... i ... kończą mi się pomysły.

Czy też może lepiej opis komend AmigaDOS (było w MA) i... też kończą mi się tutaj pomysły...
[#18] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #15

O sprzęcie jeszcze tu i ówdzie można poczytać (co prawda głównie po angielsku, ale zawsze).
Za to ciężko jest wyszukać jakieś info o AmigaOS.
Moim zadniem powinno to wyglądać tak:
- Krótka charakterystyka AOS od 1.x do 3.9
Info co jest w którym katalogu (np. co to i gdzie szukać moutlisty CD, jak ją dostosować aby CD zadziałał, co jest w libs/L/devs itd)
Co należałoby dodać do systemu (i jak skonfigurować) aby móc obsługiwać CD/pecetowy dysk/drukarkę, itp.
Co dograć aby przyśpieszyć Ami na kościach AGA (z zaznaczeniem, że to nie potrzebne dla GFX) a może także z czego korzystać mając GFX
Jak (za pomocą jakiego softu) zmienić wygląd i funkcjonalność AmigaOS (tu jest miejsce na opis wszelkich łatek).
Po zapoznaniu się z tym użytkownik mógłby wybrać co potrzebuje a czego nie i jak coś chce to żeby w odpowiednim miejscu znalazł instrukcję konfiguracji.
Ostatni dział jest chyba najbardziej potrzebny i bylby najdłuższy/najcięższy do zrobienia. Powinien zawierać wszystko od MCP poprzez wszelkie gaficzne upiększenia aż do (niedawno powstalej) łatki dającej antyaliasing czcionek TT.

[#19] Re: Dział dla początkujących

@amigafan, post #18

Dokładnie i jak słusznie kolega zauważył jest to dość duży nakład pracy ale szcześliwie się składa ze FAQ na ppa.pl nie jest wcale ubogie i to na pewno bedzie pomocnym archwium :)

[#20] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #17

Opis komend na pewno będzie bardzo przydatny, co prawda większość ma jasną nazwe ale nie do każdego chyba to trafia ;)

aha może by warto ten artykuł zrobić na przykładzie wiki (vide faq ppa)? tzn że każdy bedzie mogł go zmienić czy rozbudowac

Ostatnia modyfikacja: 12.06.06 16:53
[#21] Re: Dział dla początkujących

@alpine, post #12

Popieram!

[#22] Re: Dział dla początkujących

@amigafan, post #18

Proste to nie będzie, ale zacznę szukać materiałów.
[#23] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #22

W miarę swoich możliwości mogę pomóc przygotowywać poszczególne działy.

Poza tym od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem zrobienia strony na temat hardware do klasycznej Amigi - może część artykułównapisałbym w ramach tego projektu.

[#24] Re: Dział dla początkujących

@amigafan, post #23

OK, będę miał to na uwadze. Muszę sobie najpierw wszystko zaplanować.
[#25] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #24

Co do opisu komend, mogę chetnie pomóc i napisać info, zastosowanie, parametry wzorce komend AmigaDOS'u. W razie chęci współpracy pisać do mnie na maila, mam dużo czasu i mogę pomóc w tym zakresie, ponieważ komendy AmigaDOSu sąmi bardzo dobrze znane, a chętnie przyłożę ręke przy robieniu czegośw portalu z któreg okorzystam 10000 razy dziennie :D So Mailman, when you will ready, give a signal :D Pozdrawiam :D

[#26] Re: Dział dla początkujących

@djhacker, post #25

OK. Dajcie mi tylko chwilę na obmyślenie tego i zebranie trochę materiałów.
[#27] Re: Dział dla początkujących

@djhacker, post #25

"stay in position and wait for my go!" :D

[#28] Re: Dział dla początkujących

@mailman, post #15

Mi chodziło raczej o sprawy związane z pracą z systemem. Od podstaw po działanie z linii polecen.

[#29] Re: zgłêbianie systemu klasycznej Amy

@JaCoP, post #4

Amiga DOS i Amiga Workbench (powinienes te ksiazki dostac razem z Ami. Mniei udalo sie w wersji polskiej.
[#30] Re: Dział dla początkujących

@alpine, post #20

Bardzo dobry pomysł!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem