[#1] Amithlon i nowy sprzet
niedawno sprawilem sobie amithlona i mam maly problem z karta graficzna ati radeon9550 256MB wyrzsze rozdzielczosci nie sa wogule wyswietlane a jak chce zmienic na wieksza liczbe kolorow to pisze ze mam zamalo pamieci graficznej, amithlon wykrywa ze mam tylko 8MB graficznej

[#2] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Banderas, post #1

Amithlon nie widzi radka 9550, miałem ten sam problem na starym r9000 i na leciwym już r7500.

Jeżeli chcesz odpalić normalnie Amithlona (tzn. w rozdzielczości np 1024.768 w 32 bitach i np 100Hz) , to musisz mieć karte GF2mx lub gf 4mx .

[#3] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Olo, post #2

Niestety to prawda :(
Tytaj masz sprzęt obsługiwane przez Amithlona
[#4] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Banderas, post #1

czyli jednym slowen najlepiej jak bym sobie poskladal jakiegos starego grata:/ mam nadzieje ze wyjdzie jakis update do amithlona

[#5] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Banderas, post #4

Mam te sama karte. Nic z tym nie zrobisz. Piszesz ze Amithlon wykrywa ze twoja karta ma na pokladzie 8mb? Zapewne chodzi Ci o informacje z gornej belki Workbencha. To nie jest ilosc pamieci karty graficznej tylko ilosc pamieci CHIPram. Amithlon zawsze emuluje 8mb.

Co do update Amithlona to bedzie ciezko bo autor zrezygnowal z prac nad nim :(

[#6] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Lorak, post #5

aha to lipa, no wlasnie o ta pamiec mi chodzilo, ale mam takie pytanie czy jak bym podlaczyl jako druga kare graficzna voodoo3 do pci to by mi odpalilo nie odalaczajac przy tym radka czy wogule by nawet blaschack nie odaplil?

[#7] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Banderas, post #6

Update Amithlona jest już w drodze (jądro 3.0r2). Nie będzie on jednak autorstwa człowieka znanego jako autora Amithlona (Berniego), tylko będzie to jeden z kerneli Garego (opensource). Będzie dużo lepsza obsługa kart ATI. Spodziewałbym się w przeciągu 3 miesięcy.
Niestety z kartami ATI zawsze jest problem pod każdym nie-windowsowym systemie na x86, więc nic dziwnego. Proponuję sprzedać tą kartę i kupić coś porządnego (ze stajni nVidia). :P
Voodoo 3 3000 będzie chodzić.
Nie polecam składać grata pod tholna (będzie wolny). :P
[#8] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Mario, post #7

to juz wole se podlaczyc te voodoo (siostrze i tak roznicy to nie zrobi czy voodoo czy zintegrowana:P) niz sprzedwac mojego radka bo czasami jednak odpalam se windowsa i jakas gierke a radki sie fajnie podkreca:P. dzieki za pomoc OK

[#9] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Olo, post #2

GF4MX działa dość poprawnie tzn. można ustawić np. 1024x768x16 85Hz, w 32bit kolory są nie teges. Skrolowanie działa wolno a na GF6600GT koszmarnie wolno i tylko tryby Vesa 60Hz.
[#10] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Mario, post #7

witam

tak na marginesie jakiego jadra uzyc zeby na voodoo3 miec akcelerowane tryby (nie vesa) i jakiego monitora i bibliotek picasso? (z upd do amithlona czy bootowalenj plytki?)
[#11] Re: Amithlon i nowy sprzet

@stebel, post #10

Odpalam thlona z plyty cd. Osa mam na twardzielu Amisi.
Nie mam ani dziwieku, ani wyzszych rozdzielczosci

Duron 1300 morgan, Gf4 mx 440, chip Via, zintegrowany diwiek AC97

[#12] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Gumand, post #11

GF4 MX wyklucza wyższe rozdziałki na obecnym jądrze (wogóle wyraz MX znaczy "unikaj")... Nie jestem pewien ale na drugim wydaniu jądra 3.0 (które ma nastąpić "niebawem") chyba wszystkie rozdzielczości tej karty powinny być obsługiwane.
Najprawdopodobniej po skonfigurowaniu systemu będziesz miał dźwięk (sterownik ładowany insmodem z AmithlonUpdate z Aminetu).
Standardowa płyta CD ma jednak bardzo stary kernel. Zainstaluj Amithlona na HD i zaktualizuj wtedy kernel.
[#13] Re: Amithlon i nowy sprzet

@stebel, post #10

Po pierwsze i najważniejsze do wszystkich: AmithlonUpdate instaluje się zawsze, to podstawa, niezależnie od sprzętu.

Monitor możesz mieć dowolny.
Picasso, które instaluje Ci się razem z OS3.9 z płyty Amithlona. Potem dorzuć BoingBag 1 i 2.
Z Voodoo 3 3000 nie powinno być problemów.
[#14] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Mario, post #12

No co ty, mi "stary" amithlon działa normalnie na gf 4mx 440. Przypuszczalnie coś ma skopane w konfiguracji, bo jak sam napisał , odpala athlona z CD a system ma na dysku amigowym.
GF4mx w świecie pece to tandeta totalna, ale do amithlona jest jak znalazł :D

[#15] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Olo, post #14

Masz tam akcelkę 2D?
Podobno tylko kilka firm zrobiło takie GF4MX, które mają. Może po prostu masz szczęście. :)
"Jak znalazł" jest Ti. ;)

Amithlona można odpalać z CD i przy amigowym dysku, trzeba jedynie skonfigurować odpowiednio ten AmigaOS, który na tym dysku jest zainstalowany. Oczywiście nie jest to fajne wyjście, bo na oryginalnym CD jest stary kernel.
[#16] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Mario, post #15

Masz tam akcelkę 2D?
Podobno tylko kilka firm zrobiło takie GF4MX, które mają. Może po prostu masz szczęście.

Ekhm...nie ma kart bez "akceleracji" 2D, każy dzisiejszy GPU (czyli od czasów Rivy 128) posiada wbudowane jednostki 2D i 3D, bez jednostki 2D nie wyświetliłbyś obrazu np windowsa/linuxa..itd .
GF4MX nie ma jednostek vertex i pixel shader, ale jednostke 2D na pewno ma :) , co nie zmienia faktu że różni producenci nie zawsze stosowali się do wytycznych nVidii i czasami powstawały naprawde różne potworki .

[#17] Re: Amithlon i nowy sprzet

@Olo, post #16

Co wcale nie oznacza, że ta akcelaracja będzie pod Amithlonem działać
[#18] Re: Amithlon i nowy sprzet

@mr.Dark, post #17

Oczywiście chodziło mi o akcelerację pod Amithlonem, a nie w ogóle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem