[#1] ahi
mam problem gdy chce odpalic mp3 czy co kolwiek innego gdzie sa jkies dzwieki ale glowie chodzi o mp3 w amplifierze, problem tkwi w tym ze gdy chce odpalic sobiw muze to wyskakuje mi blad ze nie ma uzadzenia ahi.device v4 (chociaz jest) albo nie mozna uzyc uzadzenia shi.device unit 0 (czy jakos tak mniej wiecej)

[#2] Re: ahi

@Banderas, post #1

Niekompatybilna karta dzwiekowa? Napisz jaka masz... Amithlon obsluguje karty oparte o AC97 oraz SoundBlasery 128. Jesli mimo wszystko masz taka karte to musisz zainicjowac ja w systemie. W SYS:Amithlon/ Masz Katalog PuhDasBaer czy jakos tak. Masz tam dwa programy[dla AC97 i SB128]. Odpal ten odpowiadajacy twojej karcie dzwiekowej.

[#3] Re: ahi

@Banderas, post #1

1. Czy poprawnie zainstalowałeś AHI korzystając z dołączonego do pakietu installera?

2. Czy skonfigurowałeś AHI? (chociaż raz uruchomiłeś program ustawień i zapisałeś ustawienia)
[#4] Re: ahi

@mailman, post #3

poprawnie zainstalowalem i skonfigurowalem ale nie inicjowalem zaraz to obadam i napisze co z tego wyszlo

[#5] Re: ahi

@Banderas, post #4

aha a ja mam ac97 tylko nie wiem jak to ma do amithlona bo to jest 5.1 i pod winda musze sobie ustawiac ktory port na dzwiekowej jest wejsciem a ktory wyjsciem

[#6] Re: ahi

@Lorak, post #2

Karta dźwiękowa może być niekompatybilna. Można to łatwo sprawdzić w preferencji AHI próbując odegrać test sound. To nie jest kwestia wielkiej kombinacji, samo ustawienie AHI. PuhBaer nie jest potrzebny i lepiej go nie używać (przekieruje Paulę na AHI, a przecież chodzi o samo AHI, o mp3, itp.).
[#7] Re: ahi

@Banderas, post #1

kurde i wystapil blad przy inicjalizacji karty a mianowicie:

unable to allocate audio mode $0020001
exit_pda is at 45f5726
(mysle ze wam cos to mowi)

probowalem z roznymi opcjami ale zawsze to samo:/

pelna nazwa mojej karty to: Realtek ALC850 AC'97

Ostatnia modyfikacja: 13.06.06 20:51
[#8] Re: ahi

@Banderas, post #7

Realtek ALC850 AC'97 - hmmm, nazwa mojej karty brzmi SiS 7012 na układzie AC97" i też Amithlon nie chce daćsię zmusićdo współpracy pod nią, choćzapewniali mnie że po zainstalowaniu wszystkich updateów, contribów oraz z najnowszym kernelem, moja płyta (K7S5A) bez problemu z tym chipsetem wyda z siebie pisk, ale nic z tego. Bernie cośza bardzo ograniczył sprzęd pod Amithlonem. Ja czekam aż strona AHI w końcu ruszy, bo cośz niąnie tak od dawna, a chciałem zassać najnowsze aHI 6.0 dla Amithlona a cośnigdzie indziej go nie ma, tylk ona tej stronce, więc pozostaje czekać, moze to coś pomoże... Pozdrawiam :D:D:D

[#9] Re: ahi

@Banderas, post #7

> unable to allocate audio mode $0020001
> exit_pda is at 45f5726

Po tej wartości heksadecymalnej widzę, że próbujesz używać karty pod niewłaściwym sterownikiem. Musisz zainstalować najnowszy Amithlon Update, umieścić insmoda w s-s i używać trybu muzycznego Amithlon-1 w AHI (wtedy się taki pojawi).
[#10] Re: ahi

@djhacker, post #8

Wersja AHI nie zmieni faktu braku sterowników, niestety.
Chociaż faktycznie AHI 6.0 x86 działa lepiej i szybciej.
[#11] Re: ahi

@Mario, post #9

MArio, podeślij mi AHI 6.0 jeśli posiadasz na hdd'ku na maila mojego, musze coś pokombinować.

[#12] Re: ahi

@djhacker, post #11

Masz. Kombinuj. :)
[#13] Re: ahi

@Mario, post #12

dzięki :D

[#14] Re: ahi

@djhacker, post #13

to mi tez mozesz podeslac te ahi 6.0, a narazie musze pozcekac az mi dysk z serwisu wroci i znowu bede robil wszystko na nowo wiec moze wtedy mi sie uda.

Dzieki za rade. Pozdro!

[#15] Re: ahi

@Mario, post #12

Mam małego problema, otóż zainstalowałem ładnie wszystko ahi śmigało, do czasu zainstalowania Amitchlon update 1, i nagle, kiedy uruchomićchce AHI z Prefs to nic sie nie dzieje... i kiedy po tej operacji chcę uruchomićcokolwiek innego, to też nisie nie dzieje, wszystko jest ok dopóki nie klikne dwa razy na AHI... jakieś Magic, prubowałęm reinstalki tegoahi, ale ten sam skutek, co w tym update takiego wrogiego dla ahi jest ?

[#16] Re: ahi

@Banderas, post #14

DJHacker: podaj dalej. ;)
[#17] Re: ahi

@djhacker, post #15

Zobacz czy to samo z AHI m68k.
Skasuj preferencje AHI z envarc: i zobacz.
Ten update wbrew pozorom diametralne zmiany wprowadza. :P
Sprawdź czy z updatem nie zainstalował Ci się starszy runelf (tak się dzieje przy zbyt starej wersji).
Masz insmoda w startupie?
[#18] Re: ahi

@Mario, post #17

Zobacz też czy skasowanie pliku zaczynającego się na "emu" z katalogu Devs/AudioModes i Devs/AHI pomaga (o ile taki Ci się tam wrzucił).
[#19] Re: ahi

@Mario, post #17

Powiedz mi, o co chodzi z tym INSMODEm, co to jest wogule, bo pierwsze słysze :D

[#20] Re: ahi

@djhacker, post #19

Dobra, już wszystko działa, i niesamowite uwaga... mam dźwięk o_O po tym update, działa mi dźwięk, w końcu !

[#21] Re: ahi

@djhacker, post #20

No właśnie miałem napisać, że dopóki użytkownik Amithlona nie wie czym jest insmod to dźwięk ma małe szanse aby działać. ;)
Insmod, w uproszczeniu, to patch wgrywający sterowniki (linuksowe) do wielu urządzeń PCI.
Jeżeli jakieś urządzenie od dźwięku jest łapane przez któryś ze sterów, to dodawany jest tryb Amithlon1 w AHI. Proste.
Dotyczy to też np. kart sieciowych (oczywiście to już z AHI ma mało wspólnego ;) ).
[#22] Re: ahi

@Mario, post #21

Wlasnie mam ten sam problem. Jak kozystac z insmoda? Jest napisane ze trzeba uzyc to tak:

insmod module_name {arg=val}

Czym jest module_name? Mam zassane te wszystkie linuxowe sterowniki, contriby i update. Jak je wykozystac?

DODANO:
Wlasnie odpalilem programik pciinsmod. Zaladowal wszystkie moduly az doszedl o pewnego momentu i napisal:
"Module devs:pcidrivers/sound/acore/snd-pcm.o failed to insert into kernel"

a pozniej:

"/snd-pcm.o: unresolved symbol snd_dma_free_reserved" i jeszcze kilka takich unresolved symboli. Co z tym nie tak??

Ostatnia modyfikacja: 23.09.07 03:19
[#23] Re: ahi

@Lorak, post #22

Samym insmodem ręcznie wybierasz jaki moduł wpakować.
Pciinsmod sam decyduje i pakuje wszystko jak leci (tzn. to co uzna, że występuje w twoim kompie).
Coś takiego jak "failed to insert into kernel" wogóle nie powinno występować.
Zwróciłeś uwagę, że z każdym kernelem wydawana jest nowsza wersja wszystkich tych linuksowych sterowników dla insmoda (Devs:pcidrivers)?
[#24] Re: ahi

@Mario, post #23

No ale "failed to insert into kernel" wystepuje i nie moge sobie z tym poradzic. A naczarowalem sie juz niezle:)

[#25] Re: ahi

@Lorak, post #24

Wyślij mi na maila plik tekstowy ze zrzutem komendy list katalogów z pcidrivers (zobaczę czy posiadamy te same pakiety).
Podeślij też w całości tekst wywalany przez pciinsmoda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem