[#1] Dźwięk z echem
Nie mam pojęcia jak ustawić trzeba emulator, żeby emulowane dźwięki, czy muzyczki nie wpadały w paskudne echo. Zamiast pięknej muzyczki słyszę tylko kakofonię nakładających się, powtarzających się dźwięków. Próbowałem już sound bufor ustawiać na max. i zmieniałem częstotliwość generacji ale nic nie pomaga. Wszystko inne działa mi dobrze tylko ten dźwięk nie!
[#2] Re: Dźwiêk z echem

@JanekOS, post #1

Może obudowa jest za duża i robi się w niej echo?
[#3] Re: Dźwiêk z echem

@JanekOS, post #1

Tylko jeszcze stary, napisz, czy dzieje Ci się to na Amithlonie czy na WinUAE ? JEśli to Amithlon to czy masz zainstalowany Amithlon Update i run_Elfa ?? aa i jeszcze radze zainstalowaćnajnowsze AHI 6.0.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 15:57
[#4] Re: Dźwiêk z echem

@djhacker, post #3

Mam WinUAE! dzięki za porady ...
[#5] Re: Dźwiêk z echem

@JanekOS, post #1

Najprawdopodobniej w windowsie masz gdzies wlaczony reverb (np w eax) or smth.

[#6] Re: + co jeszcze ?

@JanekOS, post #1

Czy właśnie emulatory WinUAE mają taką wadę, że emulują dźwięki w taki sposób, że powstaje efekt echa? Czy może trzeba coś przestawić w ustawieniach emulatora żeby było dobrze? Poradzono mi żebym zastosował emulator Amithlon. Z pewnością jest to fachowa rada, otrzymałem ją bardzo szybko, zabieram się za szukanie tego w internecie. No a co z WinUAE?
[#7] Re: + co jeszcze ?

@JanekOS, post #6

sprawdź może masz ustawione echo w AHI.

[#8] Re: + co jeszcze ?

@JanekOS, post #6

na 100% masz coś pomasiane w ustawieniach Emulatora, pobaw się zakłądką Sound i zobacz czy w AHI czegośnie powaliłeś. Jeśli chodzi o Amithlona to w necie tego nie znajdziesz, ani na torrentach ani na emule edonkeyu ani nigdzie :D Kup :D najlepiej jak byśzrobił nam screena zakłądki SOUND z WinUAE i wkleił go na forum, to wtedy byśmy Ci lepiej poradzili :D

[#9] Re: + co jeszcze ?

@djhacker, post #8

W zakładce Sound już się bawiłem, no i tam można np. zwiększyć bufor ale nie na wiele to się zda, bo dźwięki dalej się nakładają ale po większym opóźnieniu. Gdyby chodziło mi tylko o gry, to bym dał sobie spokój z tą emulacją dźwięków, bo nie to jest najważniejsze. Wkurza mnie to, że taki zwykły emulator Atari zapie...sza dźwięki i to z 4 generatorów bez żadnego problemu a tu jest problem. No właśnie emu Atari chodzi u mnie ok. No ale do rzeczy, mówicie że może w AHI mam coś nie tak poustawiane ale, z całym szacunkiem, ja nie wiem co to jest AHI i gdzie się to ustawia , może ktoś mi powie?
[#10] Re: + co jeszcze ?

@djhacker, post #8

Jeśli chodzi o Amithlona to w necie tego nie znajdziesz, ani na torrentach ani na emule edonkeyu ani nigdzie

Słabo szukałeś ;) Jest (na nieszczęście :( ).

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 22:47
[#11] Re: + co jeszcze ?

@JanekOS, post #9

Co powinno redukować ten efekt:
- większy soundbuffer
- zmniejszenie właściwości chipset/procesor (czyli przechylenie suwaka do "chipset" w ustawieniach CPU)
- zmniejszenie częstotliwości emulowanego dźwięku, ewentualne użycie mono (ustawienia sound)
- użycie szybszego procesora w PieCu :P

Jeżeli nic z powyższych nie pomoże, to znaczy że Windows coś wydziwia i najlepiej go skasować. :P
[#12] Re: + co jeszcze ?

@AlaN, post #10

"e.d.o.n.k.e.y." ale to jakieś 2 lata temu, teraz szczerze, to nie znalazłem nigdzie. Możliwe za mało szukałem. Ale oryginał mam, żeby nie było :D

[#13] Re: + co jeszcze ?

@JanekOS, post #9

W Windowsie nie masz czasem powłączanych bajerów typu echo czy chorus? WinUAE nie produkuje sam z siebie czegoś takiego.
[#14] Re: Ostatnie 2 pytanka

@JanekOS, post #1

1. Czy ktokolwiek miał taki problem i go rozwiązał - (jak?)please?
2. Czy ktokolwiek ma obecnie emulator WinUAE i jednocześnie nie ma problemu z emulowanym dźwiękiem? (być może, że problem jest tylko w moim kompie...)
[#15] Re: Dźwiêk z echem

@Kokos, post #5

Jak znaleźć w Windowsie reverb i jak go przestawić - może coś wiesz na ten temat? (w 3 słowach - please!)
[#16] Re: Ostatnie 2 pytanka

@JanekOS, post #14

ad.1. problemu takiego nie mam
ad.2. Mam obecnie WinUAE i nie mam problemów z emulowanym dzwiękiem.

Napisz na jakim pececie to odpalasz, jaka jest wersja winuae, co chcesz zaemulować itd.

[#17] Re: Dźwiêk z echem

@JanekOS, post #15

Szukaj softu (w Twoim kompie) który reguluje dźwiekiem - kartą dźwiękową. Gdzieś w opcjach może być jakieś ustawienie echa - to może być to. Nie podałeś jaki masz komp, jaka karta dźwiękowa, trudno tak szukać i zgadywać w ciemno :(

[#18] Re: Ostatnie 2 pytanka

@Olo, post #16

Mam WinUAE 0.8.26 , ale już próbowałem na najnowszych wersjach i jest to samo. Komputer ogólnie mam słaby i na dodatek mało już mam zasobów pamięciowych. Cokolwiek wytwarza dźwięk na tym moim emulatorze to jest ciągle to echo (czy to z AMOSA czy z Soundtrackera - wszystko jedno!). Z pewnością ktoś mógłby powiedzieć, że przyczyna leży w moim słabym kompie i pewno tak jest. Na tym mogę zakończyć moje obecne dochodzenie, dziękuję wszystkim za porady, nie żegnam się (amen...) bo może ktoś coś jeszcze mi ciekawego powie... :)
[#19] Re: Ostatnie 2 pytanka

@JanekOS, post #18

Ja powiem jedno: "Kup sobie lepszy komputer!!!!" ;)
[#20] Re: Ostatnie 2 pytanka

@witekk, post #19

Masz rację! - właśnie sprawdziłem przed chwilą - mam ino 26% zasobów systemowych...
[#21] Re: Ostatnie 2 pytanka

@JanekOS, post #20

Na słabym kompie dźwięk będzie co najwyżej rwał (taka czkawka). Słaby to pojęcie względne, dla mnie to poniżej 200MHz jak na peceta.
[#22] Re: Ostatnie 2 pytanka

@Sylwester, post #21

Dla WinUAE to poniżej 400Mhz jest raczej słabym kompem (Amithlon podobnie).
[#23] Re: Ostatnie 2 pytanka

@Mario, post #22

Ale procek do echa nie ma nic do rzeczy najnowszy sWinUAE ma więcej ustawień emulowanego dźwięku. Sprawdźw końcu to AHI w katalogu SYS:Prefs/AHI.

[#24] Re: Ostatnie 2 pytanka

@djhacker, post #23

Przecież napisał, że dźwięk rwie pod AMOSem czy ST, a to z AHI nie ma nic wspólnego. Ale czy to chodzi o zwykłe echo czy problem z buforem dźwięku? Za mały bufor powoduje rwanie, a za duży opóźnienia. Poza tym najnowsza wersja ma także bugi dźwiękowe. Tak pisze na stronie winuae. Niewiele można z tym zrobić. Nowsze wersje mają jeszcze większe wymagania.
[#25] Re: Ostatnie 2 pytanka

@cholok, post #24

to jest wina kompa najprawdopodbnij poprostu nie wyrabia. jak u siostry na 500mhz i 128mb + voodoo3 + ac97 odpalalem winuae niewazne jaka wersje to zawsze mialem ten problem, poradzilem sobie z tym krecac proca do 600mhz i dokladajac jeszcze jedno 128mb i juz lepiej bylo chociaz nie do konca a teraz na sempronku 3000+ 1gb ram i radek 9550 winuae poprostu zapier...

[#26] Re: Ostatnie 2 pytanka

@Banderas, post #25

Może być jeszcze 1 powód, WinUAE ma domyślnie wysoki priorytet i cała moc procesora idzie w emulator zostawiając niewiele na systemowe sprawy, m.in. obsługę dźwięku po stronie Windowsa. Szczególnie to widać na cienkim sprzęcie i należy obniżyć priorytet dla WinUAE, większość myśli dam więcej to będzie lepiej a tak nie jest.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem