[#1] write protect
nie wiem dlaczego po zainstalowaniu os 3.9 na winuae wszystkie pliki sa nie deletable i nie writable, w czym tkwi blad??

[#2] Re: write protect

@Banderas, post #1

"Instalacja" była przeprowadzona pod emulowaną Amigą, czy też w jakiś sposób pod pecetem (np. rozpakowanie archiwum, czy też inna metoda)?
[#3] Re: write protect

@mailman, post #2

instalacja byla pod emulowana amiga odpalona z wb3.1 podczas instalacji wystepuja bledy w stylu ze jakis plik "is write protect" i sa dwie opcje delete i cancel ja klikalem delete i tak na prawie kazdym pliku mam, probowalem odpalic z emergency diska ktory przerobilem zeby dzialal specjalnie dla UAE ale podczas ladownia wyskakuja bledy z AOS3.9 is read/write error, chociaz plyta na 100% jest sprawna

[#4] Re: write protect

@Banderas, post #1

Być może to wina Windows i używanego filesystemu pod Amigą. Wiadomo, że pliki na CD/DVD po Winem są read only. Takiej flagi brak jest pod Amigą, tłumaczone są poprzez skasowanie flag deletable i writable. Amigowskie flagi są zapisywane jako Rock Ridge, a tego stndartowy Win nie suportuje.
[#5] Re: write protect

@cholok, post #4

tez myslelm w ten sposob ale nie bylem pewny. wiec jak mozna rozwiacac ten problem?? wczesniej jak u siostry emulowalem za czasow win me to nie bylo tego problemu co prawda tez wyskakiwaly bledy przy instalacji ale sam system byl dobrze zainstalowany

Ostatnia modyfikacja: 23.07.06 19:11
[#6] Re: write protect

@Banderas, post #5

Nie wiem jak Ci pomóc, bo u mnie problem nie wystąpił. Do instalacji używałem CacheCDFS 2.5. Pod winem pliki były read only, a pod Amigą rwed. Żadnych problemów.
[#7] Re: write protect

@Banderas, post #5

Musisz odpalic CD-ROMa pod WinUAE albo Amithlonem, wtedy plyta zostanie odczytana bez bledow. Czyli potrzbna ci jest jakas dyskietka startowa w ADF z obsluga CD-ROMu. Mozesz zrobic cos takiego sam lub sciagnac AmigaSYS (ma obsluge CD), zainstalowac AmigaSYS czyli WB3.0 i pozniej poprostu zrobic updejt do 3.5/3.9. Na blecie bedzie odpowiednia ikona na ktora wystarczy kliknac.

Innym sposobem bedzie stworzenie iso tej plyty i zamontowanie tego iso na wb za pomoca programu ISOMount lub ISOMounter. Moznaby tez sprobowac spakowac cala plyte za pomoca LHA i pozniej rozpakowac ja pod WinUAE, ale to jest problematyczne i nie wiem jak sobie z tym poradzi skrypt instalacyjny, ale chyba bedzie mozna zrobic odpowiednie przypisania.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.06 11:10
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem