[#1] Kilka problemow i pytan
Witam.
Zaczne tak:
jestem nowym uzytkownoikiem winuag.
Wczesniej pracowalem na prawdziwej Amidze kilkanascie lat wiec caly system znam.
Ale takie problemy mam.
Brak polskich liter podczas pisania.
System mam stary na plycie mialem kopie.
na prawdziewj Ami dzialalo.
mapa iso-pl teraz nie dzialaja poslie literki.
wyswietla normalnie bynajmniej ibrowse.
Druga rzecz to dzwiek.
Wczesniej pracowalem w trybie dbl-pal wiec wyciagalem czestotliwosc 44 kHz a teraz standardowo palownie okolo 28 KHz :(
pracuje w trybach rtg pod picasso.
idzie jakos podniesc ten dzwiek mimo wszystko?
No i trzecia sprawa tryb AHI czy istnieje jakis typowo pod emulator potrafiacy wyciasnac cos wiecej niz emulacja paoli?

[#2] Re: Kilka problemow i pytan

@DjThunder, post #1

Co do polskich znaków:
Piszesz, że masz mapę klawiatury iso-pl, sprawdź czy czcionki masz też w tym standardzie. (Polecam jednak przejście na AmigaPL)

Częstotliwość dźwięku ustawiasz w ustawieniach emulatora Host/Sound

idzie jakos podniesc ten dzwiek mimo wszystko

W katalogu "Amiga Programs" masz archiwum "ahidriver" ze sterownikami dla AHI i WinUAE
[#3] Re: Kilka problemow i pytan

@Ziolo, post #2

jak miałem oryginalana Amige podpieta do netu to uzywałem iso fontów i klawiatury.
I teraz uzywam kopii tamtego systemu.
Chyba, ze pod emulatorem zassac tamte pliki i tak zainstalować?

[#4] Re: Kilka problemow i pytan

@DjThunder, post #3

teraz uzywam kopii tamtego systemu.
Skoro jest to ten sam system powinien działać tak samo pod WinUAE jak i na orginalnej Amidze
[#5] Re: Kilka problemow i pytan

@Ziolo, post #2

jeśli chcesz tym systemem siedzieć w sieci nie używaj amigapl, bo gdziekolwiek będziesz pisał polskimi znakami to ludzie będą mieli krzaki.

[#6] Re: Kilka problemow i pytan

@QkiZ, post #5

Spoko problem prawie rozwiązany.
otóż z lewym altem są polskie literki.
Więc mam ogonki ale ten alt trzeba będzie przestawić.
Wiec jade na Iso-pl jak zwykle.
Problem był jeszcze taki,że nie moglem zapisywać ustawień.
Okazało się, że trzeba było dodać flage "W" okna podczas kopiowania z cd olewa i jedzie pliki tylko do odczytu.
Jeszcze tylko jakaś ladną przegladarke pod picasso musze znalesc.
visage jest super ale moze coś ładniejszego.

[#7] Re: Kilka problemow i pytan

@DjThunder, post #6

visage jest super ale moze coś ładniejszego.

Jak zwykle polecam PicShow. Sciagnij z newsow a nie Aminetu, bo tam jest chyba stara wesja.
PicShow korzysta z datatypow, mozesz go odpalac na WB jak i wlasnym ekranie. Polecam odpalac na wlasnym w rodzialce np. 1024x768 z konwersja rozdzialki, dzieki czemu kazdy obrazek bedzie dobrze wygladal w tym trybie. Konwersja trwa bardzo szybko nawet na Classicu. Dodatkowo na gornej belce zauwazysz bardzo duzo roznych opcji i mozliwosci (np. zgrywanie do JPG, obracenie obrazka itp.) , dzieki czemu PicShow jest czyms wiecej niz zwykla przegladarka typu Visage.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem