[#1] Winuae i pliki .hdf
Jestem początkującym użytkownikiem emulatora Winuae, ale chciałem pokombinować z grami w formacie hdf. Z tego co zrozumiałem, to te pliki są tj. obrazem dysku w systemie Amigi. Mój problem jest taki, że żadna gra w tym formacie nie opala mi się poprzez winuae 1.3. W samym emulatorze robię tak, że jak pierwszy dysk, daje partycje z systemem operacyjnym, a drugi to partycja z grą. Wszystko sie poprawnie uruchamia, lecz jak włączam grę to albo się wiesza (Reunion), albo pisze o braku czegoś (Flashback) albo wogóle nie startuje (Bloodnet). Moja prośba jest taka, aby ktos krok po kroku wytłumaczył mi jak takie gry uruchomić, lub podratował linkiem. Używam konfigu emulatora przystosowanego pod emulację kości AGA, więc z ustawiniami powinno byc wszystko ok. Próbowalem także różne kickstarty...nic z tego.
[#2] Re: Winuae i pliki .hdf

@Liar, post #1

To musisz więceij kombinować :)
Dobrze robisz tylko:
1- nie wszystkie gry chodzą na AGA (np. Flashback)
2- dodając plik funkcją Add Hardfile plik jest widziany jako urządzenie DHx:, a czasem trzeba ustawić HDx: (np. w Reunion)
3- Startując grę z WB ustawionym w trybie karty graficznej nie zawsze nastąpi powodzenie. Gry niekoniecznie przestawią się na wyświetlanie AGA/ECS. Dlatego lepiej startować z WB w trybie AGA/ECS. (np. Bloodnet).
[#3] Re: Winuae i pliki .hdf

@cholok, post #2

geeezzz, wiesz to z doświadczenia lub metody prób i błędów, czy jest jakas stronka, która pokazuje sposoby konfiguracji winuae dostosowane do konkretnej gry?
[#4] Re: Winuae i pliki .hdf

@Liar, post #3

Musisz sobie poprostu wyobrazic jaka amige chcesz odpalic i w jakim formacie masz gry. Masz np. gre ktora dziala na A500 i jest na 3 dyskietkach (.adf)

No to wchodzisz do prefsow, przypisujesz kick 1.3, w cpu ustawiasz predkosc na poziomie A500, procesor 000 lub 010 (ale lepiej ten pierwszy), dajesz 500 kB pamieci Chip i 500kB pamieci Slow (ale czasami wystarczy sam Chip lub konieczny jest tylko sam Chip. Czasem tez wymagane jest 1 MB Chip). Oczywiscie ustawiasz kosci ECS (rzadko cos wymaga starszych OCS). Po odpowiednim skonfigurowaniu nie naciskaj jeszcze start, tylko zapisz prefsy pod nazwa A500. Nastepnie wejdz do prefsow DF0, ustaw ADFy i start.

Podobnie robisz z gola A1200. Ustawiasz procek 020, 2 MB Chipu, mozesz ustawic 4 MB fastu, kosci AGA, zalacz JIT ale nie ustawiaja na 8 tylko np. na 2, ustaw rom 3.0 lub 3.1. Zapisz prefsy. Podobnie w DF0 ustaw adfy i nacisnij start.

Jezeli potrzebujesz Amige dla systemu to bawisz sie w emulacje rozbudowanej A4000/A1200, czyli ustawiasz procek 040, FPU, JIT na 8, Chip normalnie na 2, 8 (lub wiecej) pamieci nagrafike RTG, pamiec Fast nie ustawiasz normalnie, tylko na slotach Z3 i dajesz conajmniej 32 MB, ustalsz katalog lub partycje dla twardego dysku, itd...na koncu zapisujesz prefsy pod nazwa np. Amiga-System i naciskasz na start

Co do dzwieku Pauli to wszystkie emulowane Amigi moga miec takie same ustawienia.
[#5] Re: Winuae i pliki .hdf

@Liar, post #3

Wiem to miałem Amigę, a owe hdfy użyłem pierwszy raz teraz na potrzeby tego pytania. No i nie było problemów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem