[#1] Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon
Chyba trochę zaszalałem i kupiłem sobie bezprzewodowy zestaw LOGITECH UltraX Cordless Media Desktop:

Jakby ktoś był ciekawy, to dałem za niego 160 PLN (w sklepie), to jest o 50 PLN mniej niż w "sklepie dla idiotów" ;)

Ta okazyjna cena chyba mi przesłoniła problem, jakim będzie podłączenie do portu USB. Włączyłem odpowiednią opcję w BIOSie (USB Keyboard Support) i klawiatura działa pod Amithlonem. Co prawda, bez CapsLock i NumLock, ale to mały problem.

Duży problem jest taki, że myszka ani drgnie!
Może jest jakiś sposób na ożywienie myszy USB pod Amithlonem?
[#2] Re: Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon

@mr.Dark, post #1

U mnie jest to samo, tyle ze klawiature mam na PS2. Myszka radiowa na USB nie chce za ChRL ruszyć. W efekcie pod M$ uzywam myszki na USB, pod Amithlonem myszy na PS2. Obie myszy wpięte na stałe.
W M$ obie działają niezaleznie, więc mozna bawić sie obiema - tylko nie naraz! ...bo sie nie znajdzie wskaźnika :D

PS: Ciekawy efekt: obie myszy przesuwać w przeciwnych kierunkach i starac sie utrzymac nieruchomo strzałkę na ekranie - nie lada sztuka!

Ostatnia modyfikacja: 02.08.06 21:55
[#3] Re: Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon

@mr.Dark, post #1

Też sobie zaszalałem i za 170zł kupiłem bezprzewodową mysz i klawiaturkę Logitecha... tyle że na PS2. :P
Co do mychy USB to na kompatybilnych chipsetach i Amithlonie można spokojnie szaleć z ArakAttack (teraz freeware) i Poseidonem (ja tak szaleję z drukarką USB :) ). Patrzyłeś czy na kernelu 3 łapie Ci USB (możesz przesiąść się na stałe na nowy kernel, wrzuć sobie patch SetDMA wcześnie w startup-sequence i będzie DMA)?
Oprócz tego niektóre BIOSy mają podobną opcję co do klawiatury także dla myszki.
[#4] Re: Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon

@Mario, post #3

@AlaN

Twój sposób działa, ale wolałbym używać jednej myszki

@Mario

Jaki zestaw kupiłeś?

Testowałem na nowym kernelu i bez zmian. Kliknięcie w "Online" Poseidona, skutkuje szukaniem przycisku Reset na obudowie kompa, bo tylko tak można go "odwiesić".
Oczywiście były to najnowsze wersje: Poseidon - 3.3, ArakAttack - 1.9.

Mój BIOS nie ma żadnej opcji z USB i myszą w nazwie :(

Czy pozostanie mi tylko WinUAE ?
Moje niewielkie doświadczenia z tym emulatorem kończyły się prawie zawsze zwiechą samego emulatora

[#5] Re: Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon

@mr.Dark, post #4

Kupiłem to:
http://proline.pl/shop.php?prodid=LOG+967495-0100
Czy mi się wydaje, czy podskoczyło o 9zł już? :)

WinUAE jest dosyć tragiczny.
Może możesz jeszcze po prostu odnieść ten zestaw na zwrot pieniędzy (prawo konsumenta)? Możesz też używać starej, zwykłej mychy, a tą schować na zapas. :)
[#6] Re: Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon

@Mario, post #5

Myszki mamy chyba w takich samych kształtach (inne kolory), ale u mnie rolka dodatkowo przechyla się na boki (przewijanie w poziomie). Takiej fajnej mychy nie można chować :D

Oddać nie mogę, bo ściągnęli mi go zamówienie (www.ps.com.pl).
Jak już wspomniałem, było to 50 PLN mniej, niż leżą na półkach w MM. Jest to limitowana wersja BOXowa, a drożej w Proline sprzedają wersję OEM.
[#7] Re: Zestaw klawiatura+mysz na USB i Amithlon

@mr.Dark, post #6

mr.Dark napisał(a):

> Myszki mamy chyba w takich samych kształtach (inne kolory), ale
> u mnie rolka dodatkowo przechyla się na boki (przewijanie w
> poziomie). Takiej fajnej mychy nie można chować :D

E tam... wiesz jak rzadko przesuwam cokolwiek w poziomie? :)
Gdybyś mi nie powiedział to bym nadal nie wiedział, że moja mysz też to ma. :D Łącznie to już chyba eee... 7 klawiszy. :) Faktycznie jest fajna, choć wcześniej używałem podobnego A4Techa - bezprzewodowy, optyk i PS2 i też był bardzo dobry. Nowa mysz to tylko dodatek do klawiaturki. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem