[#1] E-UAE i emulacja AGA
Witam.

Wczoraj oglądąłem sobie różne demka, dyskietkowe i twardyskowe pod EUAE na Pegazie. Emulacja AGA (i ECS/OCS) jest wolna do porzygania wymiotuje, co z jednej strony wydaje sić logiczne (emulacja układów specjalizowanych trwa), ale... ...kilka lat temu na Celeronie 500MHz i FG2MX200 (czyli sprzćcie zecydowanie słabszym, niż Peg) wszystko smigało jak dzikie (szybciej niż na 060puszczenie pawia)... Dużo grzebałem w ustawieniach, przyspieszyć sić udało wiele rzeczy (osobny konfig dla dem dyskietkowych, a osobny nla twardyskowych), ale i tak "slowly like holly ****"... Relic tnie sić jak na gołej A1200 z fastem (albo wolniej) i przy próbie obejrzenia go po raz 3 żyły se można wypruć głową w mur .

Zatem - czy ktoś bawił sić może w taką emulacjć Amigi na Pegu??... Konfig chćtnie wklejć, jesli bćdzie potrzeba...
[#2] Re: E-UAE i emulacja AGA

@quantor, post #1

tak jit'a nie ma... emulator korzysta jak dobrze pamietam z biblioteki sdl... powiem ci tak dosbox to emulator tej samej kategori do biedy mozna pograc w starocie... ale demek to na tym nie pogladasz.
jedyne co zostaje to sciagac demka w avi czy mpg. bo zakup specjalnie jednej amigi z o60 i drugiej z o30 jest bez sensu .bo szczerze mowiac 040 to byla taka przejsciowka niby demka na tym dzialaly ale te starsze mialy kaprysy a od 1997 roku w wiekszosci produkcji pisze 68o6o mocno rekomendowana lub demko optymalizowane pod o6o :( .. owszem takie my kingdom smigalo fajnie... zreszta moze sa na forum ludzie ktorzy znaja jakies sztuczki z konfigurowaniem tego emulatora ale osobiscie nie wierze ze w tej postac da sie cos z niego wycisnac wiecej :(.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.06 01:32
[#3] Re: E-UAE i emulacja AGA

@quantor, post #1

Odpalaj wersje natywna. Jest ona szybsza niz pod SDL.
Jaki masz ustawiony FRAME SKIP?

Ostatnia modyfikacja: 03.09.06 09:46
[#4] Re: E-UAE i emulacja AGA

@jimiche, post #2

Wiesz, Avi to zerowa radocha. Mam dwie A500, A600 i A1200, te druga do niedawna z PPC (musialem posiwiecic, by Pegaza miec), ale nie to bylo sednem mojego pytania. A procki Amigowe znam od podszewki.

Chodzi o to, ze emulacja AGA jest mowiac krotko do d***y (wywala sie przedkosciowo dlownie to, co wymaga blitterowych sztuczek)..

Z kolei DosBox jest przydatny, jak jelenie na uczelni wymagaja DOSowych programow ("I niech pan nie robi nic w Visualach, bo ma sie tu pan czegos nauczyc"... Hahahaha)... ;)

No dobra, zboczylem z tematu...

Pozdrawiam!! :)
[#5] Re: E-UAE i emulacja AGA

@Norbert, post #3

> Odpalaj wersje natywna. Jest ona szybsza niz pod SDL.

Dokladnego lina prosze. :P

Aha!! Zapomnialem dodac, ze chodzi o EUAE na MOSa. :)

BTW: Zauważyem, że jest kilka emulatorów UAE. Który jest najszybszy, tudzież najstabilniejszy??...

> Jaki masz ustawiony FRAME SKIP?

Testowalem 2 i 4. Ale na 4 juz widac czasem async mocny (wzgledem dzwieku, jak np. muzyka steruje efektami)... :)

Pozdr!!
[#6] Re: E-UAE i emulacja AGA

@quantor, post #5

Najnowsza wersja jest do sciagniecia stad: http://fabportnawak.free.fr/uae/e-uae-0.8.29-WIP3.lha

i najlepiej uzywac tej natywnej ,oprocz tego ze jest szybsza to uzywa overlaya.
Framerate mam na 1 i nie narzekam.Ogolnie emulacja m68k nie jest nazbyt szybka i nie ma jita (tylko ma to wersja na pc).

[#7] Re: E-UAE i emulacja AGA

@AmiChris, post #6

> Ogolnie emulacja m68k nie jest nazbyt szybka i nie ma jita (tylko ma to wersja na pc).

Mhm... To wyjaśnia pare rzeczy..

Pozdr!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem