[#1] Problem z AmigaExplorer
Witam! Mam A600. Łączę ją z PieCem za pomocą kabla Paraller<->Com. Za pomocą TwinExpress spokojnie wgrywam pliki na amigę. Ale kiedy próbuję użyć Amiga Explorera to nie może ustanowić połączenia ;| .

Chciałem przegrywać ADFy prosto na amigowego flopa - bo podobno AExplorer to potrafi. Mam tylko 1mb ram i nie chce mi się bawić w dzielenie ADFa i nagrywanie po kawałku z ramdysku.

W flopie amigi mam bootowalną dyskietkę z TwinExpressem i AExplorerem. Kiedy uruchamiam AExplorera na amidze wywala okienko "connection couldnt be opened" czy coś w ten deseń. Kiedy uruchamiam AExplorera na PCcie (stary laptop P133mhz z Win95, bo do normalnego PC nie starcza mi kabla) to wyrzuca "error writing to com port".

Coś źle robię? Przejrzałem dokumentację dołączoną do AExplorera i nic nie pomogło. Kabel jest sprawny bo po TwinExpressie pliki lecą jak złoto. Konfiguracja AExplorera nie zmieniana - tak jak było zalecone w instrukcji.

Nie wiem co robić ;| . Jest jeszcze jakiś program który potrafi nagrywać przez kabel prosto na flopa?

I proszę bez odpowiedzi w stylu "kup se 1200 z HDD". Bo z tego co widziałem to tutaj ulubiona odpowiedź na problemy z A500/A600 ;| .

Z góry dzięki za pomoc .

Ostatnia modyfikacja: 24.09.06 13:03
[#2] Re: Problem z AmigaExplorer

@Grygus, post #1

Jak masz kabel parallel<->serial to sie nie dziw ze nie dziala :D
Na pewno masz kable nullmodem czyli serial<->serial.
Jakie musisz miec oprogramowanie po stronie Amigi, aby komunikacja przez nullmodem i AmigaExplorer powodowała nagranie amigowej dyskietki na Amidze?
Co jest napisane w instrukcji do AE?
[#3] Re: Problem z AmigaExplorer

@Norbert, post #2

A, no pomyliłem z tymi kablami. No w każdym razie TwinExpress działa a Amiga Explorer nie.

Na amidze mam plik AExplorer (jakieś 44kb) - wrzuciłem go tam tak jak było w instrukcji programu. Uruchamiam go i po chwili wyrzuca okienko "connection cannot be opened" i program się wyłącza.

Na PC po uruchomieniu Amiga Explorera wywala "Error writing to COM" port i pisze żeby się upewnić że Amiga Explorer jest uruchomiony na amidze.

Próbowałem uruchamiać je w różnej kolejności, jak i jednocześnie na obu komputerach - i zawsze z takim samym skutkiem ;| .

Ostatnia modyfikacja: 24.09.06 18:41
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem