[#1] Amithlon i Radeon x1300
Amithlon i Radeon x1300
wymieniono mnie karte radeon 9800 na x1300 i mam kłopot
amithlon z cd wyswietlł mnie wszystkie kolory z plyty bootowalnej sama płyta i z dysku Amigowskiego 640 x i 256 kolorów przed zmiana karty
nadmieniam ze butowlem z płyty a dysk podłaczony był do wolnej szelki na którym był dvd nagrywarka i dysk amigi działa elegancko z dysku otwieram programy
ale
mam wszystko w malej liczbie kolorów nie do ogladania chyba 4 kolory ciemne i jakies dziwne
z samej plyty i + dysk
przedtem na innej karcie radeon 9800 było z płyty oky
czy ktos ma taki sam problem -
może nowy karnel coś pomoże gdzie taka plyte można sciagnać już z poprawionym karnelem beda działały kolory w emulacji Amithlona
leszek

[#2] Re: Amithlon i Radeon x1300

@leszek Kabaciński, post #1

Zerknij tutaj. Może listy kompatybilnego sprzętu coś wyjaśnią lub dostępny nowy kernel pomoże.
[#3] Re: Amithlon i Radeon x1300

@leszek Kabaciński, post #1

"gdzie taka plyte można sciagnać "

Płytę z zaktualizowanym kernelem można zrobić samemu na podstawie oryginalnej (starej).
Nie można jej znikąd "ściągnąć", bo przecież Amithlon NIE jest darmowym oprogramowaniem.

PS: Hmmm... używaj interpunkcji. ;)
[#4] Re: Amithlon i Radeon x1300

@mailman, post #2

Kurcze, nic nie pisze na temat mojego GF 6600 bądź 7300 :( pewnie dalej nie będą działać :( . Może chociaż zaskoczy na drugiej maszynie z R9250.

[#5] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Olo, post #4

http://mario.ppa.pl/WymaganiaAmithlona.html

Tu też ewentualnie można to czytać. ;)
[#6] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Mario, post #5

Pamięć RAM:
Najlepiej powyżej 64MB lecz poniżej 1GB (przy 1GB i więcej mogą wystąpić problemy).

No to klops, mam 2 GB Ram, pewnie amithlon wogóle nie wystartuje :(

Szkoda, może dorwe gdzieś jakiegoś szrota i zainstaluje tam amithlona :D

[#7] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Olo, post #6

To że "mogą wystąpić problemy", to nie znaczy że będą to koniecznie koszmarne, niewiarygodnne, nieprzekraczalne bariery. ;)
Czasem wystarczy dorzucić do ścieżki agrumentów dla loadlin-a jedno polecenie (którego teraz nie pamiętam), które nakazuje jądru widzieć tylko pierwsze 700MB RAMu a resztę ignorować. Czy zadziała - zależy od płyty gł.
Nie wiem więc po co Ci tak dużo RAMu ale to nie jest największa wada Twojego komputera. :D
[#8] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Mario, post #7

Niestety, amithlon nie działa i już. Nie wiem zego to wina, pamięci, procka, grafiki, po prostu nie działa i już. Wgrywa jądro, coś tam przz chwile jeszcze napęd czyta a potem koniec. Szkoda :(

[#9] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Olo, post #8

Stawiam na grafę...
Ewentualnie jeśli wszystkie dyski twarde masz na SATA, to też może być problem.
[#10] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Mario, post #9

Grafika GF 7300 GT PCIe , dyski SATA I , procek Celeron D 331 2 Gb Ram Dual Channel , chip VIA PT880 Pro.

Pewnie każda z tych części nie jest mile widziana w amithlonie :(
Moe sobie jakiegoś starego pece sprawie dla amithlona ;)

[#11] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Olo, post #10

Nom - ta grafa może jeszcze być problemowa (kolejne jądra mają dodawać nowsze modele kart). Dodatkowo jeśli Amithlon nie radzi sobie z SATA pokaże przy bootowaniu "w trybie small" (czyli bez wirtualnego obrazu systemu w RAMie) animację wkładania dyskietki z Ami klasycznej, którą pod Amithlonem raczej nie ma szans zobaczyć prawidłowo (chyba na żadnej karcie GFX).
Możesz sobie sprawić np. znajdującą się jeszcze w sprzedaży płytę gł. Gigabyte z nForce3 pod Semprona 2800 64bit, do tego Gainward GForce 4 Ti, 512 Mb RAM DDR 400, dysk na SATA (na tej płycie SATA lata bez problemów) albo PATA i masz kompa na którym niechcący nawet USB może zadziałać pod Amithlonem. ;)
Poza tym zależy jak bardzo Ci zależy na posiadaniu Amithlona - możesz też skontaktować się z Garym (chyba podaje swojego maila tam na stronie z kernelami) i pogadać o Twoim sprzęcie (co tu knoci)...
[#12] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Mario, post #11

Myślałem raczej o pentium III 667, 256 MB Ram, GF 2 MX.
Moge takie coś miec, na tym Amithlon raczej powinien śmigać :D

[#13] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Olo, post #12

Śmigać nie będzie. Miałem Celerona 666 i chodziło w miarę dobrze, ale o śmiganiu raczej nie można powiedzieć. Przez śmiganie mam na myśli odpalanie AmigaAMPa, AmiGG, GoldEDa, FTPMount, YAMa, AWeba, IBrowse, AmRSS jednocześnie (wraz z ich czynnym użytkowaniem i commodities - stos Genesis, USB Poseidonowe, VisualPrefs, PowerIcons, MCP, Birdie, Meridian, MMKeyboard i kilka innych) bez widocznych spowolnień w żadnym z nich. Wymienione programy to mój standardowy pakiecik gdy grzebię w PHP i faktycznie - na procesorach >2Ghz używa się tego śmigająco niczym na natywnym systemie. ;) Na 666 widać było czasem przymułki, a i w Paybacka na pewno nie pograsz płynnie.
Ja tam bym popracował nad jednym grzybem najpierw, zanim zasiałbym kolejnego w domu. Być może Thlon na Twoim konfigu chodzi, ale wymaga kilku sztuczek... trudno mi powiedzieć.
Jeśli dostajesz bonusowego grzyba (za 0 gr) to pewnie i tak, ale wiesz... pieniądze to trzeba na Efikę chować i od uciążliwej emulacji (bo co tu dużo gadać - każda emulacja wiąże się z pewnymi uciążliwościami) można wtedy sobie do woli uciekać. ;)
[#14] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Mario, post #13

Na Duronie 1,1 Ghz, 256 MB DDR i TNT2 Ultra, Duke Nukem 3D chodzi płynnie w 1280x1024. Sam system też śmiga. Chociaż z Divixami w 400x300 było trochę ciężko :). SyfInfo mówił coś o 350 mipsach.

[#15] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Olo, post #8

Wyłącz wBIOS"ie opcje 'USB FOR DOS" jeśli takowa istnieje w Twojej wersji, na pewno Amithlon sie odpali. Jesli chodzi o wpis który deklaruje ilość widzianej pamieci, to odsyłąm do googli, gdzieśto tam było :D Pozdrawiamn.

[#16] Re: Amithlon i Radeon x1300

@Malin, post #14

Benchmark-i typu SysInfo pod Amithlonem często są bezużyteczne (wygadują niestworzone rzeczy), więc lepiej się nie sugerować.
Oczywiście "śmiganie" znaczy też oglądanie filmów. :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem