[#1] [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?
Mam pytanie

Jak stworzyc w WinUAE(kickstart 2.04) bootowalna partycje, na ktorej bede mogl zainstalowac obojetnie jaki program.

Chodzi mi o szczegolowy opis "krok po kroku" jak zalozyc taka partycje, sformatowac ja i zainstalowac na niej workbencha ?

WinUAE uzywam na PC !
[#2] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@selur, post #1

Krok 1. Ściągnij i zainstaluj WinUAE
Krok 2. Wejdź do katalogu z programem i poczytaj sobie dokumentację.
[#3] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@selur, post #1

Po pierwsze
http://www.ppa.pl/artykul_WinUAE__konfiguracja_2_38_755.html przeczytaj to ;)

Po drugie :

- tworzysz na dysku, od strony pece, katalogi o nazwie np: system, gry, utils
- wchodzisz do winuae do zakładki hard drives klikasz na przycisk ADD directory i dodajesz katalog system, , potem gry itd.
- katalog na górze listy będzie zawsze traktowany jako bootowalny przez winuae.

Potem odpalasz winuae, uruchamiasz system z obrazu dyskietki, przegrywasz wszystko do partycji system , resetujesz udawaną amigę i system wczytuje sie z udawanego HD. UWAGA NIE WOLNO FORMATOWAĆ DYSKU Z POZIOMU WINUAE, BO TYM SPOSOBEM BEDZIESZ KASOWAŁ DANE PECETOWE

[#4] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@Olo, post #3

no to duży problem...
ja sam (a mam 12 lat) to robiłem metoda chybił trafił i wyszło a jescze jak os-a z amy do pc kopiowałem 720kb to dopiero coś.....

to proste jeśli sciągnąłes obraz w pliku to uruchamiasz uae dajesz ten plik jako dyskietkę poźniej tworzysz katalog add.........co ja tu będę chrzanił uczcie sie samemu :P

[#5] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@pwe, post #4

Ale to jest najprostsza metoda, stworzyć bootowalną partycje dla winuea można na setki sposobów. Ta metoda, IMHO, jest najprostsza i sprawia najmniej problemów, a po co sobie życie utrudniać.

Oczywiście zakłdadam że obrazy adf zrobione są z oryginalnego systemu :)

[#6] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@Olo, post #5

Do #2 i #4 wam juz serdecznie podziekuje i nie zapraszam ponownie do moich topikow.

#3 Olo nie za bardzo zrozumialem wszystkiego:

... czyli zakladam "partycje" jako katalog przez Add Directory a nie przez Add Hardfile ? To do czego jest ta opcja "Add Hardfile" ?

"Dodajesz katalog system "... ot tak zakladam sobie katalog "system" gdzie chce na moim pececie ?

"uruchamiasz system z obrazu dyskietki" znaczy chodzi o to, ze wkladam do wirtualnej 'fd0' Workbencha tak ?

"przegrywasz wszystko do partycji system " znaczy sie jak przegrywam ? czym ? i jakie "wszystko" (pliki ? katalogi ? )?

"NIE WOLNO FORMATOWAĆ DYSKU Z POZIOMU WINUAE, BO TYM SPOSOBEM BEDZIESZ KASOWAŁ DANE PECETOWE" a gdzie tu jest opcja format w UAE ?

---
Zadalem szczegolowe pytania, zeby bylo wiadomo konkretnie o co pytam.
[#7] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@selur, post #6

no tak, zakładasz sobie byle jaki katalog na PC w jakimśmniej lub bardziej dogodnym miejscu, i używając opcji w UAE pod nazwąADD DIRECTORY dodajesz ten katalog (w który mjest już zainstalowany OS)

Jeśli chodzi o Add Hardfile, no to sobie dodajesz tam ten Hardfile (wirtualny dysk amigowy w postaci pliku w Windzie) no i uruchamniasz OSa z floopa tak jak to napisałeś, wkłądając go do df0: w Opcjach Winuae. OS odpali sięz dyskietki i na pulpicie powinna pokazać Ci siępartycja Amigowa którą wcześniej utworzyłęś jako zwykły katalog na Windowsie i dodałęś opcją ADD DIRECTORY. Lub jeśli założyłęśSobie tam jakiś Hardfile i go dodałeśw opcjach UAE to musisz go ładnie z poziomu Workbencha wsczytaneg oz dyskietki sformatować (klikasz na ikonke i z menu u góry wybierasz FORMAT) formatujesz ładnie i potem na tą partycje kopiujesz ALL pliki z floopa. Następnie w UAE ustawiasz aby ten directory lub hardfile były sobie na liśćie dysków w WinUAE wywalasz wszystkie floopy wjebane do df0: df1: i tak dalej i włączasz osa. Powinien sie odpalićtaki sam ja kz dyskietki wcześniej.

[#8] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@djhacker, post #7

Narazie dam sobie z tym spokoj, bo mnie nerwica juz bierze jak widze te emulowane "twardziele" :D
Zrobilem jakis dziwny katalog opcja "add directory" w winuae i wrzucilem do niego obraz *.adf z jakiegos workbench management system (nie wiem co to ale wyglada troszeczke jak mocno obciety oryginalny workbench) no i jakos to tam dziala ale nie zupelnie o to mi chodzilo
(chcialem miec partycje 40mb samobootojaca sie tylko i wylacznie z amosem)
Jestem juz na tyle zazenowany ta cala szopka z "twardzielami" ze mam juz dosc eskperymentow (nascie godzin straconych)

Mimo wszystko dzieki za informacje.
[#9] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@selur, post #8

lol. wszystko opisane post powyżej, co Cie w tym żenuje lol. jak nie znasz pojeć jakiśto powiedz to ci wytłumaczymy, albo czego jeszce nie rozumiesz, opisałem Ci jak zrobićtą partycje całą, w czym problem ?

[#10] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@selur, post #8

Hmmm... nie rozumię Twojego problemu.

chcialem miec partycje 40mb samobootojaca sie tylko i wylacznie z amosem

Co znaczy samobootującą , taka która uruchamia się podczas startu pece , czy taka która uruchamia się po starcie WinUAE .
To piersze to tylko prze Amithlona, a to drugie...przecież opisałem.
W windowsie utwórz katalog Amiga, w nim daj katalog HD . Koniec . Uruchamiasz WinUAE, przechodzisz do zakładki hardDrives , dajesz add directory , pojawi sie okienko:
w polu Device Name wpisujesz DH0 , w polu Volume Label, wpisujesz np System , Path, to ścieżka do katalogu. Potem przechodzisz do zakładki configuration w polu NAME wpisujesz coś .. np proba i dajesz SAVE.
Następnie przechodzisz do zakładki Floppy Drives i w okienku DF0 , dajesz adf z dyskietki bootującej. Odpalasz winuae, wgrywa się system, wchodzisz do wirtualnej dyskietki i przenosisz wszystkie katalogi (także te ukryte) na twój wirtualny dysk twardy. Potem wychodzisz z winuae, wchodzisz ponownie, ale już nie montujesz wirtualnej dyskietki, wczytujesz wcześniej przygotowaną konfiguracje ( Configuration -> proba) , dajesz start i emulowana amiga startuje z wirtualnego dysku.

Naprawdę proste , przygotowanie wszystkiego zajmuje jakieś ...5 minut ... 10 jak dłubiesz jedną ręką w nosie. Naprawdę nie wiem z czym miałes problem.

[#11] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@Olo, post #3

UWAGA NIE WOLNO FORMATOWAĆ DYSKU Z POZIOMU WINUAE, BO TYM SPOSOBEM BEDZIESZ KASOWAŁ DANE PECETOWE

Chodzi Ci o format katalogu? Komuś się to udało? Jeśli Tobie udało się sformatować dodany katalog, to możesz mi napisać jakim programem to zrobiłeś?

[#12] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@El Amigos, post #11

Chodzi o to że jak założysz na dysku pece katalog o nazwie HD0 a w wimuae zaznaczysz go jako partycja amigowego dysku..... to spod poziomu WB formatując taki "dysk" sformatujesz w rzeczywistości cały pecetowy dyskna którym znajduje się ten katalog.

[#13] Re: [WinUAE] jak stworzyc bootowalna partycje ?

@Olo, post #12

No właśnie o to pytam.

Ja mam komunikat: Disk is not required type or sthg like this. ;)

Czym formatowałeś taką "partycję-katalog"? Ja mam wszędzie blokadę. (tak jak w przypadku RAM dysku, którego sformatować się przecież nie da. Co innego RAD, czy jakikolwiek inny wirtualny w RAMie, ale nie o tym mowa. :))

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem