[#1] Druga karta graficzna na PCI i Amithlon
Druga karta Graficzna na PCI
W naszych pecetach ( i moim ) karty graficzne Radeon i inne nie wyswietlanie poprawnie albo wcale Amigi emulowanej Amithlonem
Podobno można uzywać drugiej katy graficznej
Tak twierdzi kolega informatyk.
Przemiennie włączamy ( a w podstawowj odlączamy prad i kabelek do monitora podlaczmy i mamy dwa w jednym )
teoretycznie jest możliwe .
Jak mój pomysł jest sprawdzalny - [b]to mam Amigowskiego oskara za rok 2006

jak na razie udalo sie mnie podłączyć dysk amigowski pod listwe drugiego cdromu i gdy mialem Radeona 9800 to choc mala rodzielczoś do miałem, Amitlona i dysk Twardy od Amigi ( cos tam poprzestawialem chyba Toobox ) ale na pewno to działało i juz nie pamietam czy wersja z odłączaniem dysków Pc czy bez odłączania . ale mialem start z Cd bootowalnej i dyski hd z starej amigii.
Teraz po serwisowej wymianie na Radeon X1300 - nic juz nie widzę Antlona na tym samym kompie
Wiem ze w amigowskim piekiełku zawsze znajdzie sie malkontent i krytyk.
Napisze ( literówki , bełkot , sam sprawdz sobie)
Temat amiga Amithlon na pececie słabo mnie wyszedł temat rozpoczety ( a jest tyle wersji laptopów ) którys musi byc dobry , emulować Picasso
leszek.
[#2] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@leszek Kabaciński, post #1

Przepuściłeś to przez translatora? Ja słabo rozumieć Twa mowa. ;)
[#3] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

o matko

twoj translator byc troszke opuznionyc w rozwoju

CO TO k... ma byc !!!!

:D

ale przynajmniej mnie rozbawilo w sobotni wieczor :P

Ostatnia modyfikacja: 03.12.06 01:06
[#4] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

> ( literówki , bełkot , sam sprawdz sobie)

rotfl

[#5] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Tylko sentyment , do Amigi ( kumacie jeszcze co to znaczy ) , już bym was objechał , za wasze chamstwo , nie tolerancje i brak dobrego , tonu.
cytat o takich reakcjach przewidywałem .
Wybaczam , bo jestem ponad wasze ......
Pewnikiem ktoś , i z właściwym podejściem coś logicznie odpowie lub rozwinie ten temat
Jest możliwe, lub nie takie rozzwiązanie , ( bez dodatkowego pudła peceta )
Włąściwie gdzie , czy administrator , przesypia i przy słowach AMIGA , pozwala na takie WYRAZY.
Temat roawiązania które , proponuje do przetestowania, jest jescze nie rozwiązanySzampon do włosów 2 x1 sie sprawdził . ( to do tych nie kumających i mało kultularnych z tego forum.)
Pożal się amigowców , było pełno i tacy próbowali zabic ducha AMIGI.
Jak maci problemy , psycholodzy czekają.
Leszek
[#6] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@leszek Kabaciński, post #5

Czesto w pececie (w BIOS-ie)mozna ustawic czy ma sie odpalac z karty graficznej na PCI czy AGP

Napewno da sie tak robic jak jedna karta jest zintegrowanan a druga w slocie.

A tak nawiasem mowiac to ty wogole z polski jestes :P

[#7] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@ZimA, post #6

Już sprawa ruszyła !!
Karta w AGP Radeon x1300 ( lub inna z problemami ) i nie działający z Amithlonem ( kernl nowy i nic)
druga karta w PCI w takim jak podłączamy katy Creative , tiunety Tv , i inne urządzenia.
jakby zadziało ? - to pozostaje tylko przekładać z kart kabel do monitora
Lub zastosować spliter łaczący katy grafizne ( chyba tak można) do jednego monitora.
Polska do ładny kraj a AMIGA fajny komp mam 1200 030 Pc a dlaczego nie taki sposób uruchomienia Amithlona
KOMBINUJMY - Demka Amigi pokazały co można było zrobić z Amigą i jej bebechami gdy Polak pokombinował.
leszek
[#8] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@leszek Kabaciński, post #7

WTF?

[#9] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@leszek Kabaciński, post #7

Eeeeee, que , what , was , szto

A "o so chosi " my nie rozumiec Twoja języka .

Czytam to chyba piąty raz i dalej nie rozumię :D Pozatym, nie musisz tłumaczyć nam co to PCI, my doskonale wiemy, znamy także inne skróty, PCIe, PCIx, AGP, 3Gio i inne magiczne DDR 2 bądź ANR ;)

Przed napisaniem kolejnego posta może daj to komuś przeczytać, bądź niech ktoś to przetłumaczy na polski

[#10] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Olo, post #9

Nie szkoda Twojej głupoty !!!!!!!!!
mózg trzeba uruchomić tak aby to co piszę zadziałało
czy wyczuwasz możliwość powodzenia sie tego projektu i z zawiści negujesz i kontrujesz !!!!!
dzieciak 10 jesteś czy co jak nie to się wyloguj i nie przeszkadzaj innym i nie zawracaj Wisły
tak to co piszesz to ma Pc komputer i to chce wykorzystać
malutki leszek
[#11] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

wystarczy ze masz monitor z dwoma wejsciami (dvi i dsub, 90% lcdkow juz tak ma), karte (*najlepiej* cos w stylu rivy tnt) wpinasz sobie do PCIaka, ustawiasz default boot na PCI i pozamiatane.

nie wiem czy radki serii X1x00 sa w wydaniu AGP; w kazdym razie o pci-x mozesz zapomniec (u mnie amithlon bootuje, ale co z tego, skoro nie mam obrazu :( ).

pozdrowki,
tomek.

[#12] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

Kolejny z rzeczywistości alternatywnej. I do tego pyskaty.
Nie wiem jak jest z kartami graficznymi ale z dwoma dźwiękowymi to można wybierać która ma grać ustawiając odpowiednio AHI. Pamiętam że w którymś MA była fotka ze screenmode gdzie były widoczne tryby graficzne z agi i dwóch kart graficznych, więc da się tak zrobić.
[#13] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@leszek Kabaciński, post #10

Po pierwsze, nie obrażaj i nie pyskuj

Chcesz odpalić amithlona, fajnie, ale pisz POPRAWNIE bo z tego Twojego bełkotu trudno cokolwiek wywnioskować.

mózg trzeba uruchomić

Cóż jak widać ty go jeszcze nawet nie rozpakowałeś

[#14] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Olo, post #13

zluzuj, facet jeszcze nikomu krzywdy nie zrobil. chcesz sie ponabijac i potrolowac, to na czacie masz tysiace potencjalnych ofiar ;)

[#15] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

Wyłącz kompresje MPEG w Twojej przeglądarce internetowej......

[#16] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Olo, post #13

Trollo, bo dostaniesz żółtą kartkę!

[#17] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Grzegorz Kraszewski, post #16

"dżółtą" w czerwone paski , czy czerwoną w" dżólte" paski , czy jednak "dżółtą" w "dżółte" paski ;)

Dobra, już nie trolluje i na dzieci upośledzone krzyczeć tez nie będe ;)

[#18] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

ustaw sobie w picasso96mode karte(y) i bedziesz mogl jezdzic nawet na piedziesieciu kartach graficznych o ile bedziesz mial tyle slotow w klonie ;)
ja tak mialem zrobione jak mialem matroxa i chyba GF4

[#19] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@ZimA, post #6

...A tak nawiasem mowiac to ty wogole z polski jestes...

Stanę w jego obronie.
Nie wiadomo czy z Polski, ale mozliwe, że tak. W taki sam sposób teksty składają osoby niesłyszące! Dla tych osób nie istnieje odmiana słów przez przypadki w j.polskim, więc dla nas brzmi to dziwnie; dla nich normalnie.
Np.: słowo "domku" to pokazanie dłońmi słowa "dom" i liter 'k' i 'u'. Ale pisząc tekst, taka osoba napisze "dom" a nie "domku". Czyli przekazuje dłońmi zdanie "Ja byłem w domku" a zapisze "Ja Był dom".

Po prostu wystarczy przeczytać to co napisał i samemu sobie przetłumaczyć jego sens. Osoby niesłyszące też korzystaja z Internetu.

PS: mam codziennie kontakt z osobami niesłyszącymi, więc dla mnie jego tekst jest jak najbardziej czytelny.

Ostatnia modyfikacja: 03.12.06 13:29
[#20] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

leszek Kabaciński napisał(a):

> Tylko sentyment , do Amigi ( kumacie jeszcze co to znaczy ) ,
> już bym was objechał , za wasze chamstwo , nie tolerancje i
> brak dobrego , tonu.
> cytat o takich reakcjach przewidywałem .

Ludzie tak zareagowali, bo piszesz niezrozumiale, a nikt nie ma ani czasu, ani ochoty(jak widać ), na domyślanie się "Co autor chciał przez to powiedzieć".

> Wybaczam , bo jestem ponad wasze ......

Zamiast bardzo honorowo wybaczać, lepiej postaraj się pisać bardziej zrozumiale - gwarantuje że to przyniesie lepsze efekty...

> Pewnikiem ktoś , i z właściwym podejściem coś logicznie odpowie
> lub rozwinie ten temat
> Jest możliwe, lub nie takie rozzwiązanie , ( bez dodatkowego
> pudła peceta )

Nie tylko możliwe, ale wręcz bardzo proste i dość popularne. Po prostu, podłączasz jedną kartę do PCI, a drugą do AGP i srruu. ;)
Jedyny cymes, polega na wybraniu, która karta jest "primary", to na niej, będzie się wyświetlał BIOS, DOS i generalnie wszystko, co nie obsługuje konfiguracji "Multi-card"(zapewne, również Amithlon - zaznaczam że nigdy go nie używałem, więc piszę tu o ogólnym doświadczeniu z taką konfiguracją).
W przypadku, gdy jedna karta jest na PCI, a druga na AGP jest to proste i robi się z poziomu BIOSu(u mnie jest to opcja "Primary VGA BIOS", w innych BIOSach może się to trochę innaczej nazywać).
Trochę gorzej jest, gdy obie karty są na magistrali PCI, wtedy - jeśli BIOS jest dobry - decyduje kolejność kart w slotach(karta w niszym chodzi jako "primary"). Jeśli BIOS jest gorszy(zaznaczam, że ja się z taką sytuacją nie spotkałem, ale *podobno* się zdaża), to trzeba dobierać karty na podstawie VGA BIOS(również *podobno*), by uzyskać odpowiednią kolejność.
Co do kart na PCI Express, to jako że niemiałem nigdy PC z PCIe, to nie mam w tej materii żadnego doświadczenia...

> Włąściwie gdzie , czy administrator , przesypia i przy
> słowach AMIGA , pozwala na takie WYRAZY.

Zmartwię cię, to nie ten portal - tutaj administratorzy, nie sypią "kartkami świątecznymi", w wypadku użycia słów "Amiga" i innego przymiotnika niż "najlepsza" w tym samym zdaniu...
Zmartwię cię jeszcze bardziej, jako user emulatora, dla nich kwalifikujesz się na żółtą na dzień dobry.

> Temat roawiązania które , proponuje do przetestowania, jest
> jescze nie rozwiązany
Szampon do włosów 2 x1 sie sprawdził

Ach, jaka szkoda że przemysł kosmetyczny nie ma za wiele wspólnego z komputerowym, jakże chętnie - zamiast upgrade'ować kompa - wysmarowałbym go "mazidłem" z jakimś "Pro-retinolem A", by ukryć jego coraz bardziej widoczne "zmarszczki". OK
[#21] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

Dziwne kombinacje. Nie lepiej zmienić sobie kartę GFX na taką, którą Amithlon obsługuje (jakiś GeForce na PCI-Express może być - zobacz sobie na listach sprzętu obsługiwanego)?
Tak czy owak jeśli włożysz np. Voodoo 3 3000 na PCI a kartę w AGP zostawisz i w BIOS-ie przestawisz aby najpierw sprawdzano kartę GFX w PCI, to Amithlon pójdzie i będzie akceleracja (stary motyw, już przetestowany).
[#22] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@AlaN, post #19

nieźle sie uśmiałem czytająć początek tego wątku . Jasne rozumie Cię. Ale autor posta mógł to zaznaczyć na końcu swojego posta , że może on być dla nas niezrozumiały (z pewnych powodów) albo mógł poprosić kogoś o pomoc w napisaniu tego posta . Uniknął by drwin i jednocześnie uzyskał pomoc.

Benedykt

[#23] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Torn, post #20

Zmartwię cię jeszcze bardziej, jako user emulatora, dla nich kwalifikujesz się na żółtą na dzień dobry.

Jeżeli chodzi o PPA, to nikt za używanie emulatora tutaj żadnych kartek nie przydziela. Nie jest ważne, czy ktoś ma Amigę taką, czy owaką, Pegasosa, Amithlona, WinUAE, czy nawet tylko Windowsa, a forum czyta tylko przez sentyment. Wszyscy traktowani są jednakowo.

[#24] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Grzegorz Kraszewski, post #23

To ja tylko wyjasnie(dla pewności), że chodziło mi o portal z dużym X w nazwie...
[#25] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@AlaN, post #19

Jesli jest to prawda co piszesz to mogl o tym nam powiedziec.

taka mala wzmianka o tym czemu tak zdania buduje pomogla by baaaaardzo duzo i mysle ze duzo tych niechcianych postow by sie nie pojawilo.

A po za tym to tak czy tak odpowiedzialem na jego pytanie.

ale w szoku bylem czytajac te posty

i naprawde myslalem ze ktos sobie niezle jaja robi

ale mam nadzieje ze to nie jest jakis wkret :(

pozdrawiam

[#26] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

Właśnie, wystarczyło zazaczyć że pisze tak a nie inaczej z pewnych względów których nie chce ujawniać, a nie na dzień dobry wyzywać od chamów, nie kumających i mało kultularnych.
[#27] Re: Druga karta graficzna na PCI i Amithlon

@Sylwester, post #26

A to już jego wina. Mam nadzieję, że faktycznie powód takiego pisania jest jakoś usprawiedliwiony... Choć... teraz wszyscy mówią że mają dysgrafię, dysleksję i inne dysmózgowie, więc kto wie? mam nadzieję że się mylę.

Ok, nie schodźmy z głównego tematu postu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem