[#1] WinUAE output problem... :/
Damn..

Wzięło mnie na nagrywanie demek i wrzucanie do serwisów typu Google Video... I mogło być tak pięknie.. Już zgrywam demko klasyka nad klasyki Terminator by Status O.K., a tu dup... Dźwięk kompletnie nie zsynchronizowany z obrazem...

Wie ktoś może, która wersja UAE pod względem outputu sprawiała najmniej problemów? A może ktoś ma jakiś inny patent na tego typu problem?

Dzięi wielkie!

[#2] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #1

Odpowiem sam sobie i innym szperaczom..

http://eab.abime.net/showthread.php?t=26539

1.0 : Any video and PCM audio works fine. MP3 compressed audio crashes WinUAE and writes a dumpfile.
1.2 : Same as 1.0
1.33 : Any video/audio settings works (doesn't crash WinUAE) but sound is wildly out of sync.

Confirmed 1.3.3 issue, will be fixed in next release.

To sobie poczekam pewnie... :(

[#3] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #2

Ewentualnie mozesz sprobowac za pomoca jakiegos programu do edycji video przesunac sciezke dzwieku w zadanym kierunku i zsynchronizowac to "na oko"

[#4] Re: WinUAE output problem... :/

@Lorak, post #3

Problem polega na tym, ze bywa roznie ale zwykle dzwiek niby jest OK, ale obraz sie slimaczy za nim. Musialbym chyba zmniejszac ilosc klatek w video czy jakoś tak.. ;)

[#5] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #4

Heh, też mnie naszło z tym jakieś miesiąc temu, ale dałem sobie spokój, bo taki sam efekt miałem. Trzeba mieć po prostu mocniejszego pieca do tego, po prostu brakuje mocy :)

Ostatnia modyfikacja: 18.12.06 11:54
[#6] Re: WinUAE output problem... :/

@Pinto, post #5

No z mocą to raczej nie problem. Dwurdzeniowy Pentium 2,6 GHz, 1024MB RAM... Nieee... ;)

Czekam na nowego release'a WinUAE. Tam ponoć błąd ma zostać poprawiony. Co prawda sprawdzałem najświeższą betę i nadal to samo... Coś się boję, że sobie poczekam.. :/

[#7] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #6

No tak, że dwa rdzenie, i 2.6Ghz, to już można kosmos podbijać i amigę z AGA i dźwiękiem emulować w połączeniu z demami scenowymi? ;)

[#8] Re: WinUAE output problem... :/

@MinisterQ, post #7

tak. :D

[#9] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #8

heheh. Isn’t That Cute? BUT IT’S WRONG!

[#10] Re: WinUAE output problem... :/

@MinisterQ, post #9

Coś mniem tu ściemniasz.. ;)

[#11] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #10

Nawet gdybym chciał, to niestety, jak mniemam, w tym przypadku jest to kompletnie niemożliwe. ;)

[#12] Re: WinUAE output problem... :/

@MinisterQ, post #11

Dobra, a teraz na poważnie. :)

Let's see..

Jest sobie emulatorek. True.
Można odpalać amigowy stuff? True.
Czy emulator ma 100% emulacje kości itp.? Pewno niet.
Ale czy generalnie wygląda to wszystko przyzwoicie? True.
A co z outputem? FAIL!

Czy coś nie teges? Czy jakiś ważny aspekt pominąłem? :>

[#13] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #12

Moze sprobuj zrzucac video za pomoca jakiegos innego kodeka?

[#14] Re: WinUAE output problem... :/

@Lorak, post #13

Próbowałem. I bez kompresji, i z kompresja bezstratna, i XviDy i inne cuda.. To samo. Bug jest potwierdzony więc problem siedzi w WinUAE.exe. :)

[#15] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #14

Od dluższego czasu pisze artykul na ten temat... niestety musisz uzyc Fraps'a

jak chcesz zobaczyc wyniki prac zajrzyj na ta stronke

http://amidemosavi.blogspot.com/

jest tu troche stafu zgranego wlasnie tym programem
'reszta na priv'a (tlen lub gg)

Jeżeli chodzi o "output'a" to daj sobie spokuj, no i pc musisz miec w miare silne ... ja mam problem z grafika i dyskiem (laptop) a niestety jest tak ze niektore dema musisz zgrywac bez jit'a. tak tak winuae nawet bez jit'a jest na tyle szybkie ze da sie wlasciwie wszystkie demka spokojnie ogladac na tym jedyny warunek procesor 2 ghz min.

Ostatnia modyfikacja: 18.12.06 15:38
[#16] Re: WinUAE output problem... :/

@jimiche, post #15

Ale takie "prawdziwe" Ghz, jak w pentiumie, czy może być "udawane", jak w athlonach, sempronach (np. 3000+) ;)

[#17] Re: WinUAE output problem... :/

@MinisterQ, post #16

prawdziwe niestety... nawt na athlonie 64 bit mimo tego ze tam sa cyferki z tysiacami fraps dziala srednio i winuae tez :(.

[#18] Re: WinUAE output problem... :/

@jimiche, post #15

Dzięks!

Bawiłem się też frapsem.. Problem polega na tym, że fraps, żeby działał to coś co chcemy zgrywać musi być uruchomione w fullscreen (chyba, że coś przeoczyłem). Czyli, będę mieć poskalowany obraz (a nie 1:1), z "ramkami dookoła, które jakoś inteligentnie później trzeba będzie cropować, a co gorsza fraps nie ma możliwości wybrania kodeka, a ten wbudowany nie jest niestety bezstratny.. No, ale lepszy rydz niż nic. Jeśli masz jakieś wypróbowane patenty, configi to daj znać. :) Już przeglądam stronkę. :]

[#19] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #18

przeskalowywac nic nie musisz wystarczy ze odpalisz w 800x600 i zrobisz cropping w virtual dub. odrazu ci pisze zapomnij o czyms takim ze na zywca da sie zgrywac do divx czy xvid'a... jeszcze nie ta pora bo ani winxp nie jest zoptymalizowany pod nowy sprzet (vista nadchodzi :)). a tym bardziej kodeki i WinUAE.

Jezeli chodzi o samo zgrywanie to tak jak mowie albo 800x600 albo w przypadku niektorych produkcji mozesz dac 640x480 (wszystkie te ktore uzywaja tylko ekranu 320x200 np prawie wszystkie produkcje eph czy tbl kodowane przez Rubberduck i Scouta). Jezeli chodzi o jakosc to i tak urzywajac nawet oryginalnej amigi i dvd recordera albo tuner tv nie uzyskasz pixeli 1X1 z oryginalem tez juz to przerabialem. no i jest jeszcze ten bol ze niewiem dlaczego moze moja poczciwa "tysiacdwusetka" byla zle ekranowana moze blizzardppc wytwazal taki szum ale dzwienk zgrywany z pauli szumial ! tak poprostu. nie dalo sie nic z tym zrobic a cudowalem w ustawieniach karty muzycznej i tunera tv... echo :(
jak wejdziesz tutaj http://dahoo.untergrund.net/amiga_demos_avi/ i sciagnij demka venus art. te sa zgrywane z oryginalnej amisi.
I niestety dzwienk jest porazka :( (obraz zreszta tez ).

Dobra teraz troche rad na temat Fraps i WinUAE.
1. Mozesz zgrywac z filtrem lub bez. ale uwazaj jezeli zgrywasz bez filtrowania ekranu niektore demka, a wlasciwie sam Fraps potrafi przestac zgrywac material. przypuszczam ze on potrafi tak naprawde zgrywac tylko obraz rysowany przez DirectX. Wiem ze to moze nie brzmi elegancko i pare osob ktore sie na tym zna moze to wylozyc bardziej zrozumiale. Wiec jezeli bedziesz cos zgrywac lepiej wloncz filtr ale tak jak zreszta sam pisales nie rozciagaj obrazu. Lepiej potem tak zgran material przyciac do 352x288 lub 320x200 mozesz tez zostawic 400x300 (jak bedziesz zgrywal tylko w 1/4 frapsem).
2. Sciagnij sobie codec Xvid, Lame i najlepszy soft do edycji materialu video VirtualDub'a (taka mala dygresje ten sofcik wrecz blaga o przeportowanie na morphOS'a), poprostu wiekszosc komercyjnych odpowiednikow takiego softu jest dalek z tylu za nim. jedyne czego mu brakuje to tworzenie materialu dvd ale w czasach odtwarzaczy z dvix'ami nie jest to juz taki problem :).
3. Ladnie prosimy cts'a zeby opisal jak przygotowac material do pociagniecia 2-pass'em v xivid'zie:) bo ja zawsze zapominam i moj drogi przyjaciel musi mi raz na 3 miesiace zrobic wyklad na ten temat :).
4. Jak chcesz ogladac material na dvd z divx'ami to jeszcze musisz pomieszac w opcjach dotyczacych aspect ratio. ale teraz niemam sily zeby o tym pisac :).

Milej zabawy ze zgrywaniem demek :)

[#20] Re: WinUAE output problem... :/

@jimiche, post #19

jimiche napisał(a):

> przeskalowywac nic nie musisz wystarczy ze odpalisz w 800x600 i
> zrobisz cropping w virtual dub.

Korzystam z vduba, zeby kompresowac video i audio. Resize nawet uzyłem raz. ;d A ten crop to jest automatyczny czy muszę mu zdefiniować zakresy? Bo w tym 2gim to łatwo o wpadkę.. raczej.

> odrazu ci pisze zapomnij o
> czyms takim ze na zywca da sie zgrywac do divx czy xvid'a...
> jeszcze nie ta pora bo ani winxp nie jest zoptymalizowany pod
> nowy sprzet (vista nadchodzi :)). a tym bardziej kodeki i
> WinUAE.

A tu Cię zaskocze, bo już coś takigo zrobiłem (najświeższe Koepi's XviD + Lame ACM). :) I działało ładnie (poza wspomnianym i niezależnym od kodeka 'rozjezdzie w WinUAE'). Korzystałem z defaultowego stopnia kompresji (4 o ile się nie mylę).

> Jezeli chodzi o samo zgrywanie to tak jak mowie albo 800x600
> albo w przypadku niektorych produkcji mozesz dac 640x480
> (wszystkie te ktore uzywaja tylko ekranu 320x200 np prawie
> wszystkie produkcje eph czy tbl kodowane przez Rubberduck i
> Scouta). Jezeli chodzi o jakosc to i tak urzywajac nawet
> oryginalnej amigi i dvd recordera albo tuner tv nie uzyskasz
> pixeli 1X1 z oryginalem tez juz to przerabialem. no i jest
> jeszcze ten bol ze niewiem dlaczego moze moja poczciwa
> "tysiacdwusetka" byla zle ekranowana moze blizzardppc wytwazal
> taki szum ale dzwienk zgrywany z pauli szumial ! tak
> poprostu. nie dalo sie nic z tym zrobic a cudowalem w
> ustawieniach karty muzycznej i tunera tv... echo :(
> jak wejdziesz tutaj
> http://dahoo.untergrund.net/amiga_demos_avi/ i sciagnij demka
> venus art. te sa zgrywane z oryginalnej amisi.
> I niestety dzwienk jest porazka :( (obraz zreszta tez
> ).

O. To ciekawe. THX 4 tips.

> Dobra teraz troche rad na temat Fraps i WinUAE.
> 1. Mozesz zgrywac z filtrem lub bez. ale uwazaj jezeli zgrywasz
> bez filtrowania ekranu niektore demka, a wlasciwie sam Fraps
> potrafi przestac zgrywac material. przypuszczam ze on potrafi
> tak naprawde zgrywac tylko obraz rysowany przez DirectX. Wiem
> ze to moze nie brzmi elegancko i pare osob ktore sie na tym zna
> moze to wylozyc bardziej zrozumiale. Wiec jezeli bedziesz cos
> zgrywac lepiej wloncz filtr ale tak jak zreszta sam pisales nie
> rozciagaj obrazu. Lepiej potem tak zgran material przyciac do
> 352x288 lub 320x200 mozesz tez zostawic 400x300 (jak bedziesz
> zgrywal tylko w 1/4 frapsem).

Doczytałem się, że filter z jakiego warto korzystać to null. Jeszcze niew iem co on tam robi ale korzystam z niego. ;d

> 2. Sciagnij sobie codec Xvid, Lame i najlepszy soft do edycji
> materialu video VirtualDub'a (taka mala dygresje ten sofcik
> wrecz blaga o przeportowanie na morphOS'a), poprostu wiekszosc
> komercyjnych odpowiednikow takiego softu jest dalek z tylu za
> nim. jedyne czego mu brakuje to tworzenie materialu dvd ale w
> czasach odtwarzaczy z dvix'ami nie jest to juz taki problem :).

Korzystam. Mi osobiście brakuje jakiegoś darmowego softu do takiej bardziej powszechnej edycji (coś jak Adobe Premiere) w sensie, że pozwala na doczepianie innego materiału, jakichś dzwięków, przenikania etc.. Może vdub też ma coś takiego, może się jeszcze nie dogryzłem..

> 3. Ladnie prosimy cts'a zeby opisal jak przygotowac material do
> pociagniecia 2-pass'em v xivid'zie:) bo ja zawsze zapominam i
> moj drogi przyjaciel musi mi raz na 3 miesiace zrobic wyklad na
> ten temat :).

Myślę, że na http://www.doom9.org/ coś możemy znaleźć. :]

> 4. Jak chcesz ogladac material na dvd z divx'ami to jeszcze
> musisz pomieszac w opcjach dotyczacych aspect ratio. ale teraz
> niemam sily zeby o tym pisac :).

Poćwiczę. :] Na razie docelowo ma to trafiać na Google Video, Youtube'y etc, ale warto chyba pomyśleć.. przyszłościowo. ;) Pollskie demka na krążku to by bylo cosik. :]

> Milej zabawy ze zgrywaniem demek :)

Pewnie do 1 stycznia coś wyćwiczę. A więc fraps.. Szkoda, że tak mało jest elastyczny (wybór kodeka..)...

THX und zraz. :)

[#21] Re: WinUAE output problem... :/

@MinisterQ, post #7

Łokiej.. Chyba pojąłem.. Cza było trochię praktyki..

Rozłazi się to, zwalnia i nie jest fajnie za bardzo.. Chyba faktycznie do zgrywania nadaje się tylko real Amiga..

Albo autor UAE jeszcze się nie wziął za kompatybilność porządnie, albo koderzy demek tak śmiecą w kodach, że UAE interpretuje to jakoś dziwnie lub wykonuje zbędne operacje... ;)

Tak czy inaczej winni są programiści. ;d

[#22] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #21

WinUAE 1.3.4 WIP (24.12.2006)
=============================

Estimated release date: Before year 2006 ends.

Bugs fixed:

- Improved bsdsocket emulation stability
- Winuaeclipboard crash fix
- Windows Vista compatibility fixes
- Filesystem flag handling on FAT volumes
- Page Down-key Input panel remapping works properly

and more small fixes here and there..

Bugs introduced in 1.3.3 fixed:

- AVIOutput out of sync fix :D
- CPU emulation condition code fix
- Fixed handle leak in bsdsocket and AHI
- Sound pitch shifting in VSync-mode and other sound tweaks

Major new features:

- uaeserial.device introduced. Multi-port serial device, unit numbers
are directly mapped to PC serial ports (unit 0 = COM0, 1 = COM1 etc..)
- Improved serial port detection, virtual devices also supported
- Improved Catweasel MK3/4 non-Windows driver support
- Improved debugger features
- Sound system is not anymore reinitialized when losing/gaining focus
- 1M (1024KB) ROM image support
- Sound volume configuration setting also sets AHI audio volume
(previously was Paula audio only)

[#23] Re: WinUAE output problem... :/

@Pinto, post #22

Sprawdzałem betkę 1.3.4 i błąd nadal występował.. Obaczymy..

[#24] Re: WinUAE output problem... :/

@Pinto, post #22

- 1M (1024KB) ROM image support

KE?
[#25] Re: WinUAE output problem... :/

@Kokos, post #12

UAE ssie. I tyle.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem