[#31] Re: How To install...

@Mario, post #30

Zrobiłem dokładnie tak jak w opisie i dalej nic. Pokusiłem sić o zdjćcie tegoż to "cuda". http://img444.imageshack.us/my.php?image=imag02704ec.jpg
Ja już nie mam pojecia. Moge jeszcze se wydzielić partycjć na dysku primary, ale wątpie by to coś dało. A z tymi partycjami to pewien problem jest. DOS nie widzi partycji NTFS wićc pokazuje że partycja z jądrem jest na C:, ale spod windowsa widzć ją jako J: . No co tu zrobić. Załamka, nostalgia, depresja....

[#32] Re: How To install...

@[S]oprano, post #31

Podobną - o ile nie identyczną właśnie - sytuację, miałem już wielokrotnie na pc.
W moim wypadku problemem była taśma łącząca dysk.
Wymieniłem na taką specjalistycznie ( ) wyglądająca, "skręconą" do mniejszych rozmiarów - jak kabel - i pokrytą jakąś specjalistyczną siateczką osłaniającą.
Tylko dlatego że w sklepie nie mieli żadnych innych a mi była na szybko potrzebna.
Pomogło.

[#33] Re: How To install...

@[S]oprano, post #31

Gdzieś już to widziałem... hmmm... nie pamiętam gdzie. Może DOS źle się tam zainstalował? Próbowałeś drugi raz wykonać SYS C: (na wyciągniętym dysku)? Którą wersję DOSa tam zainstalowałeś? Może Twoja płyta główna nie radzi sobie z sytuacją gdy jest tylko dysk na slave włożony? Próbowałeś start z poziomu BOOT.INI (z dwoma dyskami włożonymi)?
To że DOS nie widzi NTFS jest normalne i nie przeszkadza w wykonaniu żadnej operacji związanej z instalacją Amithlona.
[#34] Re: How To install...

@Mario, post #33

Nie próbowałem z BOOT.INI bo wychodzi mi błąd (Instrukcjć pociągłem z Amiga-On-Piec, przerobiłem na coś takiego i powoduje to uruchomienie kompa ponownie multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(5)WINDOWS="Amithlon"). Do wpisania kompendy systemowej użyłem dyskietki startowej Win98. A może źle jądro podmieniam? Kopiuje emuboxfb i zamieniam nazwć na emubox. spróbuje jeszcze z tą taśmą za chwilć. A taką profesionalną to też bym chciał. Najlepiej firmy revoltec, tylko zć to już koszt 25zł jedna na allegro.

[#35] Re: How To install...

@[S]oprano, post #34

multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(5)WINDOWS
Ta linijka wskazuje przecież na katalog o nazwie "WINDOWS".

Myślę, że nie dochodzi wogóle do odpalenia jądra. Problem jest wcześniej (na etapie próby wystartowania DOSa jeszcze).
[#36] Re: How To install...

@Mario, post #35

We Wtorek mam informatykć to spytam profesora. No w końcu uczeń pierwszej klasy technikum inf. nie musi wiedzieć wszystkiego

[#37] Re: How To install...

@[S]oprano, post #36

Ja bym zaczął od tak podstawowej rzeczy jak podłączenie tego dysku jako jedyny i w trybie master lub próbował eksperymentalnie odpowiedzieć na inne pytania, które zadałem powyżej. Z resztą jak wolisz.
[#38] Re: How To install...

@Mario, post #37

Dyski mam podpićte pod CS, wićc zależy od taśmy czy jest master czy slave. Ja myślć że to jest coś bardzo prostego. Nie może być trudne, skoro nie mozemy zrobic. Tak jest zazwyczaj.

[#39] Re: How To install...

@[S]oprano, post #38

To że dyski są ustawione na CS to nie znaczy że nie można tego zmienić. Wystarczy przestawić zworkę w dysku na master i podłączyć dysk na koniec taśmy.
[#40] Re: How To install...

@Mario, post #39

no i rozmawiałem z informatykiem. Powiedział, żebym zwićkszył rozmiar dysku.
Tak przy okazji, można zainstalować morphOS'a albo OS 4.0 na Amithlonie? Pokusiłbym sić o orginała wtedy.

[#41] Re: How To install...

@[S]oprano, post #40

> no i rozmawiałem z informatykiem. Powiedział, żebym zwićkszył rozmiar dysku.

To bardzo dziwnie Ci powiedział. Chyba, że chodziło mu o rozmiar partycji, ale to też raczej nie ma zbyt wiele wspólnego z problemem.

> Tak przy okazji, można zainstalować morphOS'a albo OS 4.0 na
> Amithlonie? Pokusiłbym sić o orginała wtedy.

Nie. Odpowiedź na to pytanie znajduje się w dziale FAQ tego portalu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem