[#1] [AMITHLON] Problem z uruchomieniem
Ostatnio wymienilem karte graf. z Rivy TNT na GeForce 2 GTS. Teoretycznie ta karta jest obslugiwana. Powinna dzialac chociazby w trybach VESA. Tymczasem teraz po uruchomieniu emulatora (zarowno ze starego jaki i z nowego (3.10) jadra) pokazuje sie boing, chwile poskacze a pozniej sa te napisy:

Phase 3: 040 soft reset
Phase 2: start P96

A pozniej przeskakuje mi na
Phase 5: Emulator crash!?

I tak w kolko. Amithlona zainstalowanego mam na dysku, ale uruchomiony z plyty tez nie dziala. Dzieje sie to samo. O co chodzi Ktos wie

Ostatnia modyfikacja: 13.02.07 23:21
[#2] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #1

Poszlaka:
Chyba nie jest to wina karty graficznej. Loadlin przez ktory uruchamiany jest kernel krzyczy taki komunikat:

"....... VFS: unable to mount root fs on 08:02"

Tam gdzie sa kropki tekst zasloniony jest przez krecocego sie w miejscu w lewym gornym rogu boinga ;)

DODANO:
Wiem juz ze trzeba zmienic w pliku small polecenie root=... Tylko co wstawic w ten root??

Ostatnia modyfikacja: 14.02.07 01:00
[#3] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #2

Z Twoją nową kartą Amithlon powinien startować nawet z płyty i to pewnie z akceleracją (a na najnowszym kernelu na pewno).
Mój plik do loadlina wygląda następująco:
bzImage init=/linuxrc console_level=0 root=/dev/ram0 initrd=smallird.gz vga=769 ramdisk_size=2310 leavepages=5000 wheelcount=1 cachesize=65536
[#4] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #3

Dziwne. Moj plik wyglada prawie tak samo. Inaczej mam na poczatku (ale to tylko nazwa jadra) i nie mam wheelcount (to pewnie do myszki) oraz cachesize. Podejrzana sprawa. Pisalem do autora nowego kernela ale nie odpisuje:(

[#5] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #4

Zobacz z poziomu UAE czy na partycji systemowej Amithlona nie ma błędów i czy czasem coś z samego początku Startup-a nie wywala systemu.
W BIOSie masz ustawione Init Display First (lub podobne) na AGP? Można wejść do Early Startup (dwa klawisze mychy przy starcie Amithlona)? Może masz ustawioną rozdzielczość, która nie jest obsługiwana przez tą kartę (800x600 daje problemy pod Amithlonem na niektórych kartach, słyszałem)?
[#6] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #5

Zobacz z poziomu UAE czy na partycji systemowej Amithlona nie ma błędów i czy czasem coś z samego początku Startup-a nie wywala systemu.

Z poziomu WinUAE? Jak zamontowac tam Amithlonowski dysk?

W BIOSie masz ustawione Init Display First (lub podobne) na AGP?

Tak

Można wejść do Early Startup (dwa klawisze mychy przy starcie Amithlona)?

Nie mozna. Juz probowalem wiec poczatek startupa chyba odpada.

Może masz ustawioną rozdzielczość, która nie jest obsługiwana przez tą kartę (800x600 daje problemy pod Amithlonem na niektórych kartach, słyszałem)?

To moze byc jakis trop. Posprawdzam dzisiaj. Kiedys widzialem taka tabelke z liczbami ktore trzeba bylo wstawic po loadlin.exe vga=769. Kazda liczba dawala inny tryb. Nie pamietam gdzie to bylo. Kojazysz moze?

Dzieki za odpowiedz :)

[#7] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #6

Kazda liczba dawala inny tryb. Nie pamietam gdzie to bylo.

Sam tukej - http://www.newbie.linux.pl/?id=article&show=205
[#8] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Sylwester, post #7

OOO danke szyjn:D O to chodzi

[#9] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #8

To chyba podziała tylko na planszę z Boingiem. Potem i tak przecież wczytują się ustawienia rozdzielczości z WB.
Pod WinUAE (używanym na WindowsXP) można najnormalniej dodać sobie harddrive i wybrać partycję z Amithlonem.
A to, że nie można wejść do "AmiBiosu" jest bardzo dziwne. Piszesz że pojawia się linijka "Phase 2: start P96". Ta linijka powinna standardowo pojawiać się po załadowaniu sterownika Picasso czyli dopiero na linijce "C:LoadMonDrvs" w startupie. Moja teoria jest taka, że w momencie ładowania tego steru kernel wykonuje mały reset (dlatego start-reset-start-reset bez końca). Wynika to pewnie z niekompatybilnymi z kartą ustawieniami trybu (ustawienia Picasso - tam gdzie podaje się odświeżanie etc.). Zgodnie z tym powinieneś zauważyć pracę dysku twardego. Niestety nie wiem dlaczego nie możesz wejśc do "AmiBiosa" (szególnie zanim po raz pierwszy Amithlon się zresetuje).
Jeżeli masz program do hexedycji dysku możesz zrobić kopię MBR do pliku, skasować partycję z Amithlonem i zobaczyć start z płyty CD (wtedy nic Ci z dysku nie zabootuje, wszystko będzie domyślne z CD). Potem można przywrócić partycję z pliku.
Można też prościej - wyjąć dyski twarde, wystartować z płyty CD (najlepiej jeśli na płycie jest najnowszy kernel) i zobaczyć czy daje to jakieś rezultaty.
[#10] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #9

Siema. Troche mi sie pomieszalo i nie jest to phase 2: p96 start tylko GFX card reset. Po prostu skojarzylo mi sie z grafika. Co ciekawsze, tak namieszalem ze teraz z dysku nawet nie pokazuje sie boing. Przegralem wszystkie pliki do uruchomienia orginalne z plyty i dalej nie widac nawet boinga . Z plyty boing pozkazuje sie, skacze i znow w kolko ten reset.

p2:gfx card reset;
p1:040 soft reset
p5:emulator crash?!

Na plycie z amithlonem sa 2 pliki w ktorych sa napisane parametry do loadlina. small i amithlon. Z ktorego korzysta amithlon jak bootuje sie z plyty?

[#11] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #10

Na plycie z amithlonem sa 2 pliki w ktorych sa napisane parametry do loadlina. small i amithlon. Z ktorego korzysta amithlon jak bootuje sie z plyty?

Z Amithlon.
Jest tylko jedna różnica między tymi dwoma metodami startu.
Startując z "Amithlon" masz w pamięci mini-system, który pozwala wykonać kilka podstawowych operacji (np. zainstalować Amithlona). Ta wirtualna partycja z systemem ma jednak i tak niski priorytet startu (chyba -5). Amithlon zainstalowany na dysku twardym ma zazwyczaj 0 więc startuje i tak (chyba że wyjmiesz twardy dysk lub wybierzesz wirtualny system do bootowania w amigowym BIOSie). Ten obraz systemu znajduje się wraz z kilkoma bajerami w pliku bigird.gz (stąd w pliku "Amithlon" parametr "initrd=bigird.gz").
Po instalacji Amithlona na dysku twardym można spokojnie startować z "Small", który tego wirtualnego obrazu systemu do RAMu już nie pakuje (ta metoda startu korzysta z pliku "smallird.gz").

Obie jednak metody startu korzystają z jednego i tego samego jądra. Jądro to pierwszy parametr w tym pliku (zazwyczaj "emubox.gz"). Instalując nowy kernel należy więc podmienić plik emubox.gz albo zmienić plik loadlina aby zawierał ścieżkę do nowego jądra.
Możesz też wystartować z Debug - tam włączony jest debug wywalany na obraz (widziałbyś kiedy i na czym się wywala).

Dziwne jest to, co wię dzieje u Ciebie z Thlonem.
Ta karta GFX ma mniej niż 256MB RAM, prawda? Nie powinno być problemu.
Sprawdziłbym boot z CD z odpiętym dyskiem twardym...
[#12] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #11

Karta ma 64mb pamieci. Zaraz wylacze dysk i opale Amithlona z plyty.

I wlasnie. Jak wystartowac z opcja Debug?? To bardzo wazne. Raz mi sie udalo to zrobic i zamiast boinga mialem duzo napisow tylko nie pomyslalem zeby sprawdzic jaki jest ostatni aby znalezc przyczyne problemu

No i sprawdzilem Amithlona z plyty z odlaczonymi dyskami. Kicha. Jak mozesz Mario to powiedz jak wlaczyc Debug Mode.

Ostatnia modyfikacja: 18.02.07 13:42
[#13] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #12

Z tego co pamiętam chyba wystarczy usunąć parametr "console_level=0" z pliku loadlina.
[#14] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #13

No to jestem juz blisko. Odczytalem ostatni komunikat. Brzmi on tak:

DA: Could not open file /newdisk/uaefiles/links for load

a pozniej wyskakuje duuuuzo komunikatow takiej tresci:

fault address is ffffffff at b00f4ea5/0xffffffff

DODANO:
Jeszcze jedno mi sie przypomnialo. W sumie wczesniej mialem ta okrojona wersje freedosa a teraz zainstalowalem sobie pelna. Na starcie freedosa pyta jakie sterowniki zaladowac i jest kilka opcji do wyboru. Probowalem ze wszystkimi ale jakos dalej nie chodzi.

Ok. Juz wiem ze to nie jest wina sterownikow pamieci. Odpalilem freedosa z dyskietki rozruchowej bez zadnych sterow i bylo to samo.

Ostatnia modyfikacja: 18.02.07 20:29
[#15] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #14

Kurcze... takie komunikaty widziałem raz, a mianowicie wtedy gdy próbowałem odpalić Amithlona na dosyć archaicznym piecu z kartą graficzną firmy S3 (na pewno nie obsługiwana, byłem tylko ciekaw). Twoja karta jest jednak dużo nowsza, popularniejsza i z tego co wiem od dawna ogłoszona jako obsługiwana...
Nie wiem... na razie nic mi nie przychodzi do głowy. :/

Co do kontrolera pamięci i FreeDOSa, to faktycznie mogą być cyrki. Najlepiej odpalać Amithlona natychmiast (bez ładowania FreeDOSowych sterowników). Cyrki te jednak prawie zawsze objawiają się jedynie czarnym ekranem po odpaleniu loadlina (zwiecha).
[#16] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #15

No probowalem ladowac bez freedosowych sterow pamieci. To samo... Ale mam nastepny trop. Wlasnie przypomnialem sobie ze w miedzyczasie wymienilem plyte glowna Cholera, sprawa teraz wydaje sie byc jasna, tylko co jest nie tak? Ta nowa plyta to ECS p6bap-me. Nie ma w niej zadnych dziwolagow. Plyta dosyc popularna. Pamiec przelozylem ze starej plyty, tyle ze teraz, zdaje sie, chodzi sztucznie na 100MHz (a pamiec jest 66MHz). Watpie ze to od tego. JKestem juz zalamany i nie wiem co robic:( Chyba w miejsce po Amithlonie zainstaluje AROSA pomysł

A teraz z innej beczki. Jak w WinUAE korzystac z partycji Amithlona??

[#17] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #16

Hmmm... a czy przypadkiem nowa płyta główna nie ma zintegrowanej karty GFX?

Jak w WinUAE korzystac z partycji Amithlona??

Przecież jest "jak byk" w ustawieniach WinUAE w dziale "Hard drives" guzik "Add Hard Drive...". Pisałem już o tym.
[#18] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #16

"chodzi sztucznie na 100MHz (a pamiec jest 66MHz) Watpie ze to od tego"

To ułomna konfiguracja. Ja zanim zacząłbym wątpić, sprawdził bym to na początek.
[#19] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Mario, post #17

Nie mam zintegrowanej karty graficznej.

Rzeczywiscie jest. Zasugerowalem sie przyciskiem dodania obrazu pliku. Sorry:)

[#20] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@C2H5OH, post #18

Tylko ze sprawdzic moge tylko wkladajac nowy ram, a nie mam takiego i przez najblizszy czas nie zanosi sie na to zebym go gdzies zdobyl.

[#21] Re: [AMITHLON] Problem z uruchomieniem

@Lorak, post #20