[#1] OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...
Witajcie!

Z racji tego, że mój klasyk ma za mało ramu i cienkiego procka, postanowiłem zapoznać się z OS 3.9 na WinUAE [wiadomo, udawane 040,dużo ramu itp.] Wszystko fajnie, tylko jak zmusić OSa, do 'zauważenia' wirtualnego Picasso?? Chciałbym sobie posprawdzać, jak toto się zachowuje w szybkim TrueColorze...
Co doinstalować, co pozmieniać w preferencjach?

[#2] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #1

Przy instalacji Picasso zaznaczasz UAE. Wybierasz dany tryb graficzny w screenmode. Tyle :)

[#3] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #1

Trzeba dodać device'a Picasso z folderu winuae do jakiegoś katalogu w systemie, nie pamiętam tylko jakiego.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 18:36
[#4] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@witekk, post #3

Nie trzeba nic dodawać, przy instalacji Picasso96 trzeba zaznaczyć typ
karty graficznej UAE, resztę operacji wykona installer

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 19:09
[#5] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Korni, post #2

Huh, mam lamerskie pytanie : "Jak zainstalować picasso??" Jest do tego jakiś programik w systemie, czy muszę znaleźć jakąś dyskietkę instalacyjną, czy coś w tym guście?
[tzn. czy installer picasso jest zaimplementowany w OS3.9 ?? ]

[#6] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #5

Picasso masz na płycie z AmigaOS3.9. Jest też na Aminecie http://aminet.net/package/gfx/board/Picasso96

[#7] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Korni, post #6

Dzięki Korni! Rzeczywiście leszcz ze mnie i nie spojrzałem na zawartość płytki :P. Ale nic to, wszystko świetnie śmiga, nawet UAE sound driver lata jak ta lala i mp3 ładnie się odtwarzają... Niestety odtwarzacz AVI dosyć drętwy jest i nic nie chce odtworzyć, bo nie podoba mu się kompresja... Cóż...
Smutne jest tylko to, że aby odpalić tego OSa na moim klasyku z takimi fajerwerkami trzeba wyłożyć kosmiczną kasę... Ech...
Dobrze że emulator chociaż jest :P

[#8] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #7

Jedyne w czym PC z UAE jest górą nad klasykiem to szybszy emulowany
68k (chyba :) ... no dobra jest jeszcze 8 MB fast i kupa innych
ficzerów, ale zapomnijmy o tym ;) ). UAE nic nie kosztuje bo masz już
PC, ale gdybyś chciał kupić PC, to potrzebowałbyś jakiś 1000 zł min. A
za te 1000 zł masz: A1200 w towerce - jakieś 100 zł, karta z 68040 40
MHz - jakieś 300 zł, mediator - 400 zł, karta graf. Voodoo, muzyczna,
sieciowa - grosze. I tak za te same pieniądze masz praktycznie to samo
(w stosunku do tego czego potrzebuje klasykowy soft, bo w testach na
pewno emulowana Ami wyjdzie dużo lepiej).
Ale to oczywiście tylko moje akademickie rozważania, bo w praktyce
prawie każdy ma obecnie PC, więc instalacja UAE faktycznie nic nie
kosztuje. :)

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 22:44
[#9] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@wali7, post #8

Co racja, to racja... Tymczasem mam jeszcze jedno pytanko (jak zwykle nie chce się czytać manuali i instrukcji :P) Próbuję zamknąć workbencha a on mi wyrzuca komunikat, że otwarte jest ileśtam programów... Jak je pozamykać? Dlaczego wirtualna Ami nie reaguje na kliknięcie na ikonkę shutdown (powinno 'zamknąć system' nieprawdaż?)

PS. Os 3.9 na karcie graficznej naprawdę ładnie wygląda!!

[#10] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #9

Rodzyn napisał(a):

> zwykle nie chce się czytać manuali i instrukcji :P)

W takim przypadku gotowce w postaci
AmiKit lub AmigaSYS to chyba coś dla Ciebie? :).AmiKit ma podobno pełną wersje Magellana na pokładzie,lecz nie moge tego potwierdzić ponieważ nie posiadam OS 3.5+ który jest wymagany do zainstalowania tego pakietu :(.

[#11] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #9

Zegarek systemowy, dolna belka i pare innch programów ktorych dzialania nie zauwazasz jest nadal wlaczone dlatego AmigaOS sie nie chce zamknac, chyba byl jakis prosty skrypt w arexx zeby pozamykac wszystkie programy.
[#12] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@abcdef, post #11

Czy takie wyłączenie Ami, lub reset bez zamknięcia WB jest szkodliwe? W WB 2.1 a potem w 3.1 po zakończonej pracy po prostu wyłączałem zasilanie, albo resetowałem (Ctrl + A +A)

[#13] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #12

Tu się nic nie zmieniło, pod WinUAE spokojnie wyłączasz emulowaną Ami
poleceniem Quit z okna konfiguracji WinUAE.
Oczywiście, jeżeli tak pechowo złoży się, że Ami (emulowana czy nie)
będzie coś zapisywać na HDD to skończy się to utratą walidacji, albo
nawet utratą danych.
Co do polecenia Quit z menu Workbencha, to zadziała ono gdy wyłączysz
wszystkie toolbary i inne upiększacze systemu, commodity zdaje się też
i wszystkie programy działające w tle np. FBlit. Ale polecenie to
jedynie wyłącza Workbencha pozostawiając goły ekran bez ikon. Możliwe
że w WinUAE jest jakieś polecenie wyłączające emulowaną ami i można je
podpiąć sobie np. do pull down menu, ale to musisz poszukać w
dokumentacji :)
[#14] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #12

Z tego co wiem to nawet w AmigaOS 4 można wyłączać komputer bez zamykania systemu czy robić zwykły reset. AOS to nie winzgroza i jak już nie chcesz z niego korzystać to po prostu wyłączasz Amigę/emulator.

[#15] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@amigafan, post #14

Spróbuj wyłączać przyciskiem power Linux-Boxa z systemem plików Ext2.
Prawdopodobieństwo rozsypania się systemu jest bardzo duże, choć to nie winzgroza :)

Jeśli w systemie działa dużo usług/demonów które zapisują coś na dysku i jeśli w czasie tego zapisu przerwie się dopływ prądu, to rezultaty są łatwe do przewidzenia. Przy systemach z journalingiem (ext3, reiserfs) bezpieczeństwo jest dużo większe.
[#16] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@amigafan, post #14

AOS to nie winzgroza i jak już nie chcesz z niego korzystać to po prostu wyłączasz Amigę/emulator.

Uff, to znaczy że w OS3.9 nic się nie zmieniło ;) "Całe życie" wyłączałem Ami tak po prostu i po przesiadce na PieCa działały stare odruchy ;)
Teraz po latach próbuje działać odruch Piecowy i automatycznie szukam jakiejś ikonki w stylu "zamknij system" :P

Ostatnia modyfikacja: 20.02.07 15:20
[#17] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Rodzyn, post #16

To jest potęga marketingu.
Przez 12 lat tak ludzi przyzwyczaili do "zamknij system" i "teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer", że uważane jest to za normalne i ludzie dziwnie reagują jeżeli można zwyczajnie wyłączyć komputer czy normalnie zrobić reset.
A przecież powinno być na odwrót.

[#18] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@amigafan, post #17

Ale co to za problem? Nie wiem czy wszystkie pecety to maja, ale ja wciaskam jeden przycisk i Win mi sie automatycznie hibernuje. Odhibernowanie, pozniej, trwa kilka razy krocej niz kompletne zaladowanie systemu. A w razie czego, zamiast naciskac na start, to zawsze mozna odlaczyc kabelek zasilajacy
[#19] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Andrzej Drozd, post #18

W zarządzaniu energią ustawia się jak ma system reagować na przyciśnięty klawisz Power...czy ma przejść w stan uspienia, czy ma zamknąć system...stan uśpienia powoduje zrzucenie na dysk danych wszystkich otwartych programów...pooglądaj rozmiar pliku systemowego hiberfil.sys ;)
[#20] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@amigafan, post #17

To nie jest potęga marketingu lecz zwykła ludzka niewiedza.Jak wspomniał abcdef w windowsie możesz sobie skonfigurować jak ma się zachować system po naciśnięciu przycisku POWER.Odkąd mam XP zawsze wyłączam przyciskiem,bez zamykania otwartych programów.System robi to sam.Czasy płyt w standardzie AT i win95 dawno już mineły.

[#21] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@abcdef, post #19

Hibernacja (uśpienie) to zrzucenie na dysk obrazu pamięci operacyjnej, a nie danych programów... Wiadomo że w pamięci operacyjnej znajdują się RÓWNIEŻ dane programów, ale proces hibernacji nie wybiera jakie dane których programów mają być zapisywane.

[#22] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@MinisterQ, post #21

Oprócz typowej hibernacji mam jeszcze coś co się nazywa suspend to ram, zrzucanie pamięci do pamięci? Wentylatory i HDD zatrzymują się a procesor też nie działa i plik hiberfil.sys nie jest tworzony. Więc jak jest podtrzymywana zawartość pamięci?
[#23] Re: OS 3.9, WinUAE i udawane Picasso...

@Sylwester, post #22

Wyłączane są częściowo (lub przechodzą w tryb uśpienia jak kto woli) te rzeczy, które są najbardziej prądożerne. Ale nie oznacza to że są wyłączane od prądu - zasilacz dalej pracuje, i dostarcza zasilania właśnie np. pamięci.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem