[#1] versje winuae i predkosc dzialania!!!
No wlasnie!jakis rok temu zrobilem sobie hdfile na nim mam os.3.1 skonfigurowany pod siebie!Gdy rok temu odpalalem np. Alienbreed 3d to smigal bosko (nie pamietam dokladnie wersji winuae) a teraz zassalem nowego winuae i predkosc daje wiele do zyczenia!Co moze byc powodem???Dodam ze mam wlaczony JIT, kombinowalem z bibliotekami 68040 ram'em i nic!Predkosc moge porowna do A1200 + fast:( Pomocy
p.s- moze to moja obecna grafa w pc (gf7300GT) rok temu mialem 6600!

[#2] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@deejayremix, post #1

Sprawdzałeś:
Quickstart ---> [Expanded WinUAE example configuration]?

U mnie taki Startruck wreszcie działa, czego doświadczyć na WinXP i poprzednich WinUAE jakoś nie mogłem ;)

BTW: W NAJnowszej wersji, wreszcie emulacja 060... która i tak nic nie daje, ale... ...nieważne ;]
[#3] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@deejayremix, post #1

Najlepiej włączyć emulację 68030+FPU. Emulowanie 040 i 060 nic nie
daje, gdyż prędkość przetwarzania takiego emulowanego procesora zależy
głównie od prędkośći CPU w PC, a ten mamy przecież ten sam. Zaś 040 i
060 mają obciętą listę instrukcji, a te brakujące wykonywane są
programowo. Efektem jest powolne działanie niektórych programów na
tych procesorach np. Breathless na 060. 68030+FPU to gwarancja
szybkiego działania na WinUAE (większość gier nie wymaga FPU, więc
można go sobie podarować - być może pójdzie szybciej.
[#4] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@wali7, post #3

Ostatnio testowałem WinUAE m. in. ByteMarkiem i wszystkie CPU z FPU okazały się praktycznie tak samo szybkie, z niewielką przewagą 040 jednak. A te kilka rozkazów transcendentnych FPU, których brakuje w 040, jest używane przez niewielką ilość softu, głównie do liczenia fraktali. :)

[#5] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@Pinto, post #4

OK!Wzielem pod uwage wszelkie odp ale rezulaty takie same!czyli w dalszym ciagu ab3d chodzi kiepsko!!!!Ale pamietam ze 2 lata temu odpalalem go i biegal jak no mojej ory. AMI (68040/40)!Dzis przewalilem 8 wersji WINUAE i oto wynik:
TYLKO NA WINUAE ver 0.8.27 AB3d biegal jak powinien!!!!!
A na wszystkich wersjach od 0.9.90 wzwyz to masakra!!!!
Oczywiscie jezeli chodzi o dzialanie innych gier i systemu to wszystko elegancko na kazdej wersji!ale jezeli chodzi o AB3D to tylko 0.8.27!!!!CZy to nie dziwne??Moze ktos zna przyczyne?!pozdrawiam serdecznie !

[#6] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@deejayremix, post #5

Cóż w tym dziwnego?
Naturalna kolej rzeczy: więcej opcji/lepsza emulacja/bardziej zaawansowany program = większa zasobożerność
O większej ilości błędów, z każdą nową wersją, już nie wspominając...

Pamiętać należy że generalnie WinUAE jest tworzony/nadzorowany przez jedną osobę! OK
[#7] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@deejayremix, post #1

U mnie wersje wyższe niż 1.3.3 chodzą kulawo. Mam słabszy procek w PC, więc różnica jest bardzo wyraźna. Nowsze wersje WinUAE lubią mocne i bardzo mocne maszynki.

Lepsze jest wrogiem dobrego..
[#8] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@C2H5OH, post #7

Zgadzam sie z przedmówcą sam używałem wersji 1.4 i z rezygnowałem na rzecz 1.3.2... osobiści nie zauważyłem różnicy co do jakości emulacji i jej dokładności . Co do 68o3o oraz o6o to jak zarazie nie ma sensu, lepszą kompatybilność osiągam wyłączając jit i odpalając emu w trybie o2o+fpu+8fast.

Nie wiem może winuae w wersji 1.4 są lepiej zoptymalizowane pod kątem procesorów 64-bitowych i 2 rdzeniowych
.

[#9] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@jimiche, post #8

Moja konfiguracja na dzien dzisiejszy to:
procek - Pentium D - 3ghz
Grafa - 8600GT
Ram-2gb
Wiec smieszne to zjawisko troche ale zgodze sie z tym ze nad winuae czuwa 1 gosciu wiec nowe bajery = mniejsza wydajnosc!pozdrawiam

[#10] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@deejayremix, post #9

Niewiem, nieznam się, nieorientuję się, zarobiony jestem...
...ale na mojej Viście odpalonej na AMD 64 3k+ z 1gb i GF6600GT chodzi wreszcie płynnie taki [Starstruck] - który na moim XP na tej samej konfiguracji, cosik jakby "nie nadążał za samym sobą" ;)
Używam najnowsiejszej (sam się już pogubiłem której) wersji beta które to Toni regularnie udostępnia na EAB, wprowadzając coraz to liczniejsze feature'y ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.05.07 18:10
[#11] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@Yanoosh_Shoonay_, post #10

zauważyłem ostatnio następującą rzecz: używam wersji 1.3.2 i wszystko ładnie śmiga. Ale przy nowszych wersjach gdy próbuje uruchomić np. AmigaAMP i przeglądać strony w IBrowse jednocześnie mysz zatrzymuje się na 2 sekundy i przez jedną mogą ruszać i potem znów 2 sekundy. Myślałem że na początku to wina Windowsa, AHI czy jakiegoś innego składniku, ale wina leżała po stronie WinUAE.

[#12] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@QkiZ, post #11

To już zostało wyjaśnione...
Im nowszy WinUAE, tym więcej bajerów...
Im więcej bajerów, tym lepszy PeCet potrzebny.
Tak jak mówi wali7, najlepiej włączyć emulacje 68030...
Sam sprawdzałem na kilku bardziej wymagających grach...
[#13] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@QkiZ, post #11

jeszcze jeden błąd. na starej wersji 1.3.2 mimo że śmiga nie ma dźwięków odtwarzanych z multiview. Nie ma dźwięków powiadamiania o wiadomości w AmiGG. Nic nie ruszam w systemie, zmieniam tylko emulator na nowszy i działają dźwięki :P

[#14] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@QkiZ, post #13

Wiem jak trochę przyspieszyć najnowszą wersję WinUAE. Najpierw wgrałem predefiniowaną konfigurację z quickstart "extended WinUAE example conf..." i pozmieniałem najważniejsze rzeczy, np. cofnąłem procek do 68040, zwiększyłem pamięć i opcje w misc które i tak nie mają znaczenia jeśli chodzi o prędkość emulacji i stwierdziłem organoleptycznie że prędkość emulacji jest nieco, ale zauważalnie lepsza.

[#15] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@QkiZ, post #14

Trzeba kombinować, albo mieć mocnego PC...
Trzeba poprosić autora o wydanie na nowo starej wersji WinUAE...
Takiej bez żadnych bajerów, tylko suchy emulator.
[#16] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@deejayremix, post #1

Używasz filtrów od dopasowania długości i szerokości obrazu? U mnie znacząco zwalniało to WinUAE. Gdy lecę bez nich, zyskuję na prędkości. Przykładowo w Aladdinie, muzyka cięła nieustannie na filtrze, po wyłączeniu go, wróciło wszystko do normy. Na monitorze CRT, to jeszcze pół biedy, bo idzie rozciągnąć ręcznie obraz. Znajomy z LCD rozciąga już filtrami, ale ma silnego PC i jemu nie robi to różnicy.
Co do wersji emulatora, to nie doświadczam przy wskoczeniu na nowszą żadnych większych problemów.
[#17] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@Dave, post #16

Nie używam żadnych filtrów. W ogóle nigdy w życiu tych opcji nie używałem. Jakie macie procesory I ile MHz wyciąga Wasza emulowana Amiga U mnie SysSpeed pokazuje mniej więcej 500 MHz, a procek mam AMD 1,6 GHz.

[#18] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@QkiZ, post #17

Czy to jest opcja CPU/FPU MIPS? Jeśli tak, to prawie 1400 (Sempron 300+ 2,1GHz).

[#19] Re: versje winuae i predkosc dzialania!!!

@Kitech, post #18

Nie, chodziło mi o to co się pokazuje po kliknięciu "SystemInfo".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem