[#1] Pomocy
Pamietam jak bardzo pragnolem miec AMige. Mial ja moj kuzyn u ktorego gralismy w gry i ogladalismy demka.
Niestety, nigdy nie udalo mi sie jej zdobyc.
Totez ucieszylem sie ze moje marzenie moze sie nareszcie spelnic dzieki emulatorowi. Jednak odpalanie Amigi w okienku i wczytywanie gotowych dyskow to nie to co chialbym miec...

Ostatnio wpadl mi w rece dysk Amiga Forever.
Po wlozeniu tego dysku zbootowal mi sie amigowy system operacyjny. A wiec moje marzenie sie spelnilo.
Niestety, nic nie umiem w tym systemie zrobic.
Czy ktos moze mi powiedziec jak zainstalowac w tym systemie pecetowy katalog? Na przyklad mam partycje z Amigowym Softem
na d:AmigaHardrive) Przerzucilem tam kilka rzeczy (min. demko Sumea i wiele dyskow Adf. Jak to uruchamiac?
Jest tam Directory Opus. Czy mam szukac pliku *.exe?

W screenach z Amigi jest przepiekny system operacyjny OS 3.9. Jak Zainstalowac sobie ten sytem na tym emulatorze?

Chcialbym miec jeden bootujacy dysk cdrom (albo jeszcze lepiej USB Pen Drive aby mozna bylo zapisywac ustawienia) ktory zamienil by moj pc w Amige z Systemem OS 3.9, Ktory to widzialby tylko jeden katalog
Z mojego Twardziela (wspomniany D:AmigaHardrive). Czy moglby mi ktos mi w tym pomoc?
[#2] Re: Pomocy

@Kagaster, post #1

Proponowałbym Ci najpierw zaopatrzyć się w WinUAE pod Windows, płytkę z AmigaOS 3.9 i pakiet AmiKit (jest do ściągnięcia za darmo, pogooglaj).
Instalujesz WinUAE i AmiKit (podczas instalacji AmiKita pewnie będzie potrzebna płyta z AOS 3.9).
Kickstart 3.1 pewnie znajdziesz na płycie z AmigaForever.
Na takim systemie wstępnie nauczysz się obsługi.
Potem zadecydujesz czego chcesz i z większą wiedzą pokombinujesz z bootowalnymi rozwiązaniami (AmigaForever czy Amithlon).
[#3] Re: Pomocy

@Mario, post #2

widać że świeżak jesteś więc również dużo czytaj, między innymi faqi na forum i same forum. na większość pytań które chcesz zadać znajdziesz odpowiedź w archiwalnych tematach forum, bo nie Ty pierwszy i nie Ty ostatni zadajesz pytania :)

[#4] Re: Pomocy

@QkiZ, post #3

No fakt, ale myslalem aby to jakos przyspieszyc.
Mam rom, amiga forever, winUAE tylko nie wiem jak to wszytko odpalic :(
Tak, jestem swiezakiem, ale chyba kiedys kazdy nim byl, prawda? Jako PRO moglbys mi pomoc. :)

P.S. Masz na mysli FAQ z oficjalenej strony WInUAE czy jakis inny?
Chetnie przeczytam kazdy.
[#5] Re: Pomocy

@Kagaster, post #4

Np jedno takie FAQ jest tu:
http://www.ppa.pl/faq/index.php

Pogooglaj w internecie za opisami (po polsku) ustawień WinUAE.
[#6] Re: Pomocy

@Mario, post #5

Dodam, że jeżeli chodzi o ustawienia, to jest stosowny artykuł na tym portalu.
[#7] Re: Pomocy

@Kagaster, post #4

ja jak byłem świeżakiem to nie miałem netu i nie wiedziałem o faq na ppa bo nie wiedziałem w ogóle o ppa :) do wszystkiego prawie doszedłem sam

[#8] Re: Pomocy

@Kagaster, post #1

ppa to jest raj dla amigowców lub tylko userów amigi, z lukami w wiedzy. Przeszukaj śliczne faq albo całę forum i na 100% znajdziesz odpowieź na każde pytanie z tych które zadałeś.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem