[#1] Black Crypt
Mam prośbę. Uporałem się już z tym, aby rozpakować black crypta z .lzx do .mds ale nie wiem jak skonfigurować emulator amigii dla tej gry. Czy moze mi ktoś wszystko podać rom'a, pamięć itp, bo za nic nie mogę tego odpalic.

[EDIT]
Prosiłbym dla amigii w wersji 1.4.2

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 16:53
[#2] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #1

Zależy jaka Amiga... :D
Wersja 1.4.2 to wersja emulatora.
Najlepiej wybrać z zakładki Quickstart odpowiedni model, a następnie najlepiej rozszerzyć RAM...
ROM również zależy od wersji Amigi.
3 najpopularniejsze to: 1.3, 2.0 i 3.1
Wersje to kolejno: A500/A2000, A600/A3000, A1200/A4000
Istnieją strony z konfiguracjami WinUAE dla różnych modeli.
Google nie zbankrutowało, i istnieje nadal.
Trochę własnej inicjatywy. :P
[#3] Re: Black Crypt

@DanielJ., post #2

> Zależy jaka Amiga... :D
Wersja 1.4.2 to wersja emulatora."

Masz racje nie doprecyzowałem chodzi o WinUAE 1.4.2, niemniej jednak wiedziałeś o co chodzi.

> Najlepiej wybrać z zakładki Quickstart odpowiedni model, najlepiej następnie najlepiej rozszerzyć RAM.

Żebym to ja wiedział który jest odpowiedni to bym to zrobił praktycznie ładnie minąłeś sie z odpowiedzią udzielając jednocześnie poprawnej, a ja nadal nie wiem co wybrać.

A co do inicjatywy nie wiem po czym mnie oceniasz jednak powierzchowność no, ale ok...

[EDIT]
Czy może mi ktoś podać nazwy pól i co w nich zaznaczyć dla Black Crypta.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 17:31
[#4] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #3

Model: A1200
Configuration: 4MB Fast RAM
Best Compatibility
Emulated floppy drives, tu zaznaczasz swoją gierkę.
ROM: System Rom Settings, tu wybierasz ROM, może być 1.3, 3.1
Ściąganie ROMu z internetu jest nielegalne.
Wsio, powinno chodzić w miarę dobrze, jeśli jednak to nie A1200, (A500) to robisz tak samo, tylko tu musisz wybrać ROM 1.3 (ROM to Kickstart)
[#5] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #1

Zwykłą A500 możesz kupić już za klilkadziesiąt złotych. Do starych gierek jak znalazł.

[#6] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #1

Ludzie, proszę. Przejrzyjcie chociaż czy na forum już ktoś o to nie pytał. A może w FAQ coś podobnego jest?

Czytać!

A w ogóle, to temat założony w złym dziale na forum. Przeniesiony.
[#7] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #1

Nie chcesz mieć kłopotów z konfiguracją WinUAE? Sciągnij program "lemonade" ( http://www.lemonamiga.com ). Po wstępnnym ustawieniu (kickstarty itp) i ściągnięciu do niego bazy programów, wskazujesz ADF-y i na jakim chcesz grać emulowanym komputerze, a program sam za Ciebie wszystko ustawi.

[#8] Re: Black Crypt

@AlaN, post #7

U mnie Lemonade nie chce działać. Jest chyba wybredne jeśli chodzi o konfigurację sprzętu.
[#9] Re: Black Crypt

@DanielJ., post #4

No no już jest całkiem nieźle uruchomiłem grę, jest muzyczka tworzenie postaci ale nie mogę rozpocząć gry. Jeśli nie umiejscowię savedisk'a, prosi o niego. Natomiast gdy wrzucę savedisk'a wyskakuje mi błąd na czerwono :
"Software Failure Press left mouse button to continue.

Error: 8000 0004 Task: 00213604"

Klikniecie czegokolwiek resetuje emulator i wczytuje grę od nowa :.
O co chodzi z tym błędem i czy mógłby mi ktoś podesłać SAVEDISK do Black Crypta, żebym mógł ewentualnie sprawdzić czy to nie jest jego wina, adres mail'a: poland1990@onet.eu .
[#10] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #9

Czy ja w poście szóstym nie pisałem o tym, aby przeszukać forum? Ten wątek już był poruszany.
[#11] Re: Black Crypt

@mailman, post #10

Zabawne ale :
1.Nie mam WHD bo nie wiem jak to ugryźć, wiec korzystam z .adf
2.Strona Back2Roots nie działa wiec nic z tamta nie ściągnę
3.Zrób go sobie sam, heh jak bym wiedział jak se go zrobić samemu to bym sie nie pytał to chyba logiczne.
4. A tak poza tym chcę wiedzieć co to za błąd, a nic nie ma o nim napisane w tamtym linku.
[#12] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #11

Zabawne ale :

Nie dostrzegam nic zabawnego.

1.Nie mam WHD bo nie wiem jak to ugryźć, wiec korzystam z .adf

To nie tłumaczy, dlaczego nie można kontynuować tamtego wątku.

2.Strona Back2Roots nie działa wiec nic z tamta nie ściągnę

Jeżeli już to stamtąd.

3.Zrób go sobie sam, heh jak bym wiedział jak se go zrobić samemu to bym sie nie pytał to chyba logiczne.

Gdybyś popatrzył w zakładkę Disk Drives/Floppies (w zależności od wersji WinUAE), to być zobaczył tam opcję Create Standard Floppy.

4. A tak poza tym chcę wiedzieć co to za błąd, a nic nie ma o nim napisane w tamtym linku.

To standardowe Guru Amigi. Prawdopodobnie "wkładasz" do emulatora dysk, który jest jakiś niestandardowy i gra się zawiesza.
[#13] Re: Black Crypt

@mailman, post #12

Wersję WinUAE mam 1.4.2. Wszedłem w zakładkę, którą mi poleciłeś (Floppy drives) i kliknąłem w "Create Standard Disk". Wyskoczyło mi okno, wiec zapisałem go pod nazwa "test.adf". Następnie W miejsca na 3.5 " DD wrzuciłem kolejno 3 Dyski z grą i jako czwarty "test.adf", ale kiedy w grze klikam na save gra twierdzi, że nie ma save disk'u. W FAQ Amiga nie znalazłem odpowiedzi, więc pytam się co powinienem zrobić. Prosiłbym szczegółowo, a nawet "pokazać palcem", bo co tu dużo mówić zielony jestem :(
[#14] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #13

Ten dysk musi się nazywać GAMESAVE. Ale nie jako GAMESAVE.adf, ale powinien mieć tzw. label jako GAMESAVE.
[#15] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #13

Dobrze, że problem rozwiązał się bez kolejnych, zbędnych kłótni. OK
[#16] Re: Black Crypt

@KoStEk, post #1

Kolego sympatyczny.
Prrzed chwilą ściągnąłem Black Crypta z http://emulacja.net/game_info.php?game_id=281. Następnie odpaliłem WinUAE i wybrałem "Szybki start/A500". Z kolei "Wybierz obraz dyskietki" i podałem ścieżkę do adf'ów z grą (po rozpakowaniu ściągniętego archiwum *.lha). Potem wcisnąłem "Rozpocznij" i gra się odpaliła.
To wszystko.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem