[#1] [Amithlon] instalacja na twardym
Mam problem z instalacją na twardym dysku amithlona.
Wykonałem wszystko według wskazówek ze strony http://mario.ppa.pl/WarsztatInsThlona.html i dysk nie chce wogóle wystartować.
Pokazuje mi komunikat "searching for Boot Record From IDE-0...OK" i na tym koniec.
Czy sama linijka w autoexec.bat @loadlin @test na pewno wystarcza?
Jak wystartuje z płyty to już udało mi się podzielić na partycje i zainstalować system. Jednak ja nie chce startować za każdym razem z płyty no bo nawet jak użyć nowego kernela.
Dodam tylko że partycje fat 32 jest jedna bo to ma być dysk tylko dla amithlona może to tego wina?

[#2] Re: [Amithlon] instalacja na twardym

@qwerdt, post #1

No właśnie mi opis mario nie do końca działał musiałem torszke zmodyfikować.

Po pierwsze ustaw partycje na której masz dosa jakimś particion magicem na bootable .

Po drugie wpis @loadlin @test także mi nie działał . Ja musiałem wpisać nazwę skryptu który ładował amithlona . Weź podejrzyj pliki jakim NC i sprawdzić który wygląda na skrypt lądujący amithlona . wpisujesz loadlin@nazwa skryptu . Czy jakoś tak to wyglądało . Poza tym zorientuj się ile masz ramu i jaką grafę . Amithlon nie za bardzo chce wystartować na rami 1gb (mi nie chciał)

Benedykt

[#3] Re: [Amithlon] instalacja na twardym

@qwerdt, post #1

Jak na pierwszy rzut oka (na ten opis), to moim zdaniem nie ustawiłeś partycji FAT32 z plikami Amithlona jako aktywną (gdzieniegdzie nazywaną też bootable). Inne możliwe problemy: dysk nie jest ustawiony jako master lub źle podłączony (taśma/zworka), albo nie ma załadowanego DOSa (ani FreeDOSa) na partycję FAT32 z Amithlonem (robi się to komendą SYS , np. "SYS C:").

Już od jakiegoś czasu planuję, gdy znajdę większą ilość wolnego czasu, zaktualizować opis instalacji Amithlona, aby był bardziej zrozumiały... Zapewne kiedyś mi się to uda. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem