[#1] amithlon i ntfs
wszedzie pisze ze amithlona instaluje sie na partycje fat32, a czy dalo by sie go uruchomic z ntfs?

[#2] Re: amithlon i ntfs

@Banderas, post #1

To nie amithlona tylko DOSa ktory odpala Amithlona instaluje sie na FAT32. Jesli znajdziesz jaaks dystrybucje DOSa ktory potrafi istniec na partycji NTFS to czemu nie...

[#3] Re: amithlon i ntfs

@Banderas, post #1

Nie, Amithlona nie instaluje się na FAT32, jego instaluje się na partycji z np. FFSem albo SFSem. Jeśli takowej nie masz, tworzysz partycję niezformatowaną i zmieniasz jej typ na 76. Wtedy Amithlon wykrywa ją jako Virt disk i formatujesz go na FFS lub SFS przykładowo, nie na fat32 ani tym bardziej ntfs. Na fat32 wrzucasz pliki systemowe winshita przykładowo z których wystartuje partycja Amithlonowa, oraz katalog ISOLINUX z cd z Amithlonem przykładowo z których wystartuje partycja Amithlonowa, lub na partycję ext3 przykładowo wrzucasz katalog isolinux i mając na nim zainstalowanego gruba dodajesz odpowiedni wpis aby wystartował amithlon. Po prostu albo źle przeczytałeś jakiś tutorial, albo ktoś napisał coś nieprawdziwego :D Podsumowując rzekomą partycję FAT32 używa się do odpalania tylko Amithlona, sam Amithlon musi być umieszczony na partycji z Amigowym systemem plików. Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 13:26
[#4] Re: amithlon i ntfs

@djhacker, post #3

dzieki, ale juz odpuscilem sobie amithlona bo moj pecet to diabelskie urzadzenie ze po zmianie karty biosu w karcie gfx amithlon nie startuje... wole prawdziwa amige ale niestety duuuuzo wolniejsza....

[#5] Re: amithlon i ntfs

@Banderas, post #4

Nie startuje ? To może uaktualnij kernela na 3.10 bodajże najnowszy jest jeśli się nie mylę. Jeśli to nie pomoże, to gdzieś na forum pisało jak odpalić Amithlona aby zamiast latającego boinga pokazało się to co się aktualnie wczytuje, i ewentualnie napisz na czym się wczytywanie zatrzymuję lub/i na jakim błędzie to następuje. Może coś zdziałamy :D Amithlon jest na jądrze Linuxa, a tam jest mało rzeczy niemożliwych, zawsze można pokombinować z ludźmi z forum, chyba że odpuściłeś go na stałe :D Przemyśl to, Amithlon to ciekawa sprawa.

[#6] Re: amithlon i ntfs

@djhacker, post #5

Z tym kernelem 3.10 trzeba uwazac, mnie psula sie przez niego walidacja amithlonowych partycji.

[#7] Re: amithlon i ntfs

@Lorak, post #6

O ile dobrze pamiętam, to przy nowym kernelu było tak, że po kilku dniach wyszła wersja poprawiona bez zmiany numeracji. Może trafiłeś na ten sprzed poprawki (nie wiem dokładnie jaka poprawka tam zaszła)?
Używam najnowszego kernela (bzimage zajmujący dokładnie 920 197 bajtów) już długo i nie zauważyłem żadnych problemów tego typu (także z dyskami SATA).
[#8] Re: amithlon i ntfs

@djhacker, post #5

narazie nie chce mi sie z tym bawic, prawdziwa amiga jakos bardziej mi sie podoba, tez mysle ze to zalezy od kernela bo najnowszy oblusuguje chyba radeona 9550/9600xt (one sa na tym samym chipsecie)
Jak bede mial kiedys chwilke czasu i bedzie mi sie chcialo to pobawie sie z tym.

[#9] Re: amithlon i ntfs

@Mario, post #7

No moj kernel jest taki sam, tzn zajmuje tyle samo. Sciagalem go ze strony Amithlon Kernel Project. Nie wiem czemu sie tak dzialo. A tak nawiasem to szkoda ze ta strona jst tak zadko uaktualniana. Chyba jak bede mial chile wolnego to przygotuje wlasna strone z tabelkami wspolpracujacego z Amithlonem sprzetu.

[#10] Re: amithlon i ntfs

@Lorak, post #9

Możesz też podsyłać dane do mojej: http://mario.ppa.pl/wymaganiaamithlona.html
[#11] Re: amithlon i ntfs

@Banderas, post #8

Radeony 9550/9600xt nie są na tym samym chipsecie. R9550 jest na tym samym co R9600 i R9600 Pro czyli R350, ale R9600XT jest na R360, mój R9600XT bez problemu z najnowszym kernelem Amithlona współpracuje.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 22:31
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem