[#1] winuae&adf
Witam!
Zainstalowałem sobie na pc winuae,mam w ADFach parę amigowych gier.Puki co nie mogę nigdzie wyczytać co zrobić żeby pograć sobie np. w stary,dobry Ambermoon

[#2] Re: winuae&adf

@skobry, post #1

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?edycja=3&idd=2&ids=38&id=755

[#3] Re: winuae&adf

@skobry, post #1

"puki" - to pewnie liczba mnoga od puk?

puk puk, jest tam mózg? :D

[#4] Re: winuae&adf

@Pinto, post #3

Pinto, zamiast powiedzieć "puk, puk" można powiedzieć "2 puki" pomysł :D

Ostatnia modyfikacja: 24.07.07 15:58
[#5] Re: winuae&adf

@Pinto, post #3

"puki"

A ja powaznie o tym pomyslalem i...nawet dlugo sie zastanawialem, czemu Ambermoon mialby nie dzialac na WinUAE.

Ehhh. Ale wpadka ;)
[#6] Re: winuae&adf

@Andrzej Drozd, post #5

Taaaak!
Różnych pierdół się spodziewałem,ale nie filozoficznej analizy "puki".
Cóż,człowiek uczy się(jest zaskakiwany)całe życie...

[#7] Re: winuae&adf

@skobry, post #6

Musze to jeszcze raz przemyslec i napisze cos, gdy jednak odpale ta gre na WinUAE :)

Ostatnia modyfikacja: 25.07.07 10:39
[#8] Re: winuae&adf

@Andrzej Drozd, post #7

A wiec bracie tak:

Wchodzisz na legalna strone amiga.emucamp.com i zasysasz Ambermoona (jest on spakowany Zipem, plik ma 7 MB, a w srodku znajduje sie 10 ADFow)

Co powinienes miec jeszcze oprocz tego? Plik z kikstartem 1.3. Wrzuc sobie go do katalogu Roms w WinUAE.

1. Odpalasz WinUAE
2. Wchodzisz do zakladki "Quickstart" i w "Model" ustawiasz A500/A2000
3. Nastepnie wchodzisz do zakladki Roms i ustalasz sciezke dostepu do kikstartu 1.3
4. Nastepnie trzeba wejsc do Floppy drivers i tam ustawic 4 pierwsze dyskietki ADF
5. Naciskasz start.
6. Odpala sie Ambermoon. Po jakims czasie prosi o dyskietke "J", wiec naciskasz F12, wchodzisz jeszcze raz do Floppy drivers i najlepiej wchodzisz do 4 stacji dyskow. Nastepnie, KONIECZNIE naciskasz "Eject" i wybierasz dyskietke "J", potwierdzasz i przechodzisz do emulacji. Juz na emulaowanej Amidze, naciskasz Retry... i sobie grasz.

Wskazowki: Pamietaj aby przed kazda zmiana dyskietki, nacisnac F12 i koniecznie Eject.

Gra pracuje takze z twardego dysku (posiada installer). Tak wiec zorganizuj sobie jakis system i zainstaluj ja na HD.
Zonglowanie dziesiecioma dyskietkami, chocby wirtualnymi, nie nalezy do przyjemnosci :)

Jakby co, to pytaj.

Ostatnia modyfikacja: 25.07.07 11:44
[#9] Re: winuae&adf

@skobry, post #1

...nie mogę nigdzie wyczytać co zrobić żeby pograć sobie...

A próbowałeś poczytać dokumentację dołączoną do WinUAE? Mnie to wystarczyło.
[#10] Re: winuae&adf

@APC74, post #9

O widzicie chłopaki!Teraz już sensowniej.
Dzięki bardzo Andrzeju Droździe!

Ale żeby zainstalować ami system,ambermoona itd. muszę partycję amigową mieć

[#11] Re: winuae&adf

@skobry, post #10

Nie musisz. WinUAE działa na dwóch rodzajach partycji:
- tzw. "plikopartycji" czyli pliku który wewnętrznie emuluje amigową partycję (musi być sformatowana jak Amigowy dysk!), lub
- na systemie plikowym - masz cały "dysk" Amigowy na partycji PeCeta jako zwykłe pliki i katalogi (dostępne z poziomu PC (wg. mnie znacznie lepsza opcja; nie trzeba formatować :) ).
Oba twocrzysz w zakładce 'Hard drives': jedno jako "Add hardfile" i tam tworzysz plikopartycję, drugie jako "Add directory".

No i zajrzyj pod podany wyżej przez kolegę Banderasa link.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 08:34
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem