[#1] Amithlon --> sprzet
Witam
Czy możecie mi poradzić jaka płyta główna najlepiej będzie pracować z amithlonem?
Co do dźwięku to najlepiej chyba SB128 bo te wbudowane układy audio zgodne z AC97 nie zawsze działają prawidłowo?
Z góry dzięki za porady
Pozdrawiam
qwerdt

[#2] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #1

Użyj opcji "szukaj", było o tym z milion razy. Czy to naprawdę tak ciężko wpisaćfrazęw wyszukiwarce ?? Forum to nie miejsce w któym Cię ludzie wyręczą. Szacunek, kultura i troche inteligencji - to jest podstawa.

[#3] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #1

Z płytą nie będzie (raczej) kłopotu. Kłopot zacznie się z grafiką; Amithlon obsługuje mało kart. Dźwięk - zapomnij o dźwiękówkach na płycie - żadna nie pójdzie. Ogólnie... daj sobie spokój z Amithlonem. Lepiej pobaw się WinUAE - bardziej konfigurowalny.

[#4] Re: Amithlon --> sprzet

@AlaN, post #3

No i tutaj się nie zgodze z Tobą AlaN, dźwięk wbydowany działa. Aktualnie mam ASrock K7S8X i działa dźwięk, grafika FX5200 działa bez problemu jedynie LAN wbudowany w płyte nie działa ale to łatwo rozwiązać poprzez zakup taniej zgodnej sieciówki na PCI.

[#5] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #4

Ja myślę że GeForce2 to idealna karta dla Amithlona.

[#6] Re: Amithlon --> sprzet

@djhacker, post #2

Więc do czego służy forum?
Czy złamałem jakieś podstawy? byłem chamski albo coś? Twierdzisz że brak mi kultury? Osądzasz mnie nawet mnie nie znając. (chyba po twoim poście dopiero pisaliśmy razem na GG).
Wiedz że używam zarówno google jak i opcji szukaj na forum. Np. na stronie Garyego jest wymienionych 10 modeli płyt, troszkę mało.
Jakbyś nie wiedział to świat komputerowy zmienia się z dnia na dzień a większość postów ciekawych dotyczących amithlona jest dosyć stara.
Pytanie kieruje do osób które może sprawdzały amithlona na wielu konfigach i z doświadczenia więdzą na której płycie działa najlepiej.
Dla twojej informacji, zanim zadam pytanie usiłuje znaleźć odpwiedź w już napisanych postach i artykułach.

P.S.
Zauważyłem że na tym forum nie można wogóle wymienić się swoimi spostrzeżeniami na temat nowych Amig, OS4 ani MorphOS bo zaraz zostaje się zbesztanym przez "grupe trzymającą władze". Od 12 lat jestem związany z amigą i kiedyś tak nie było, przykład Amiga Show 98 kto był wtedy ten wie jak było kiedyś.
Pozdrawiam.

[#7] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #4

Hmm.... u mnie dźwięk na płycie nie drgnął. FX5200 (taką własnie mam!) też ani drgnął (bo 256 kolorów to chyba nie grafika? ), o czym pisałem już gdzieś na forum i nikt nie dał odpowiedzi jak ją zmusić. Co do sieciówki... nie sprawdzałem, bo jak nie działa grafika, to już dalej się nie bawiłem :( . Ogólnie wróciłem do WinUAE.
Amithlona się pozbyłem jako przestarzałego naśladowcę emulowanej Amigi. Pozostał mi tylko OS3.9 z Amithlona (na własny użytek) który pracuje mi pod WinUAE.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 22:13
[#8] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #1

Każda płyta główna działa z Amithlonem (w sensie uruchomi się jeśli inne komponenty nie skolidują). Pytanie tylko co będzie na płycie działać. :)
Jeżeli masz SB128 PCI i kartę sieciową osobno, to praktycznie problem już z głowy.
SATA (pierwsza wersja SATA) działa na większości płyt, które ją posiadają. AC97 - różnie bywa (u mnie działa bardzo dobrze).
Płyty wymienione na stronie autora najnowszego jądra to takie, które on sam przetestował i wypisał co dokładnie na nich działa lub nie (w tamtejszej tabeli). Nie oznacza to, że to są jedyne działające modele.
Co do karty graficznej, to całkiem dobrze spisuje się np. GeForce 3 Ti Gainwarda. ;) Aktualnie mam Galaxy GeForce 5500 i oprócz błędu kursora (w niektórych sytuacjach kursor myszy się "zaszumia", ale łatwo go "odświeżyć" :) ) działa świetnie (z resztą działające karty GFX są wymienione na wielu stronach i łatwo to znajdziesz).

W Amithlonie największym problemem jest upór. Nie masz wystarczającego uporu, zapału do samodzielnej pracy (jest tu trochę do odkrycia i "powalczenia") i silnego powodu, dla którego chcesz mieć akurat Amithlona - zapraszamy do WinUAE. :)
[#9] Re: Amithlon --> sprzet

@Mario, post #8

No właśnie chodzi mi o to aby najlepiej wszystko na niej działało. W tej chwili nie mam ani SB128 ani osobnej sieciówki.
Upór mam i do samodzielnego grzebania też. Zawsze to lubiłem w amidze od lat.

[#10] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #9

Chyba pozostaje Ci tylko samodzielne testowanie różnych płyt.
Największe szanse powodzenia zapewne mają starsze płyty pod Athlony/Semprony 32, a także 64bit. Na tych nowszych (z PCI-E itp.) pewnie będzie już coraz trudniej "złapać" w pełni obsługiwane płyty. Tym gorzej z Intelem. Spradzaj głównie chipsety VIA i nForce3.

Zawsze powinieneś sprawdzać czy działa:
DMA (jeśli plik z katalogu do innego katalogu kopiuje się nienaturalnie długo i zamula wszystko, to nie ma DMA - jeśli komenda SetDMA nie uruchamia DMA, to taka płyta będzie katastrofalnym wyborem).
SATA (jesli Cię interesuje) - nie trzeba sterowników, wszystko powinno pójść automatycznie i podłączony dysk powinien być widoczny np. w HDToolBox (po wyborze amithlon.device).
Zintegrowany układ muzyczny i sieciowy - czy jest wykrywany przez PCIInsmod (on w swoim logu wyrzuca po dopaleniu co zamontował).
Czy nie ma problemów z klawiaturą (rzadko, ale jednak - zdarzały się takie płyty, na których wciśnięcie CapsLocka lub Shifta blokowało klawisze).
Czy działa ACPI, czyli czy działa komenda Reset z AmithlonUpdate (to zbędny bajer ;) ).
Czy Amithlon wogóle się odpala bez zainstalowanego flopa na danej płycie gł. - ważne jeśli nie chcesz mieć flopa.

Myślę, że możesz próbować zadawać te pytania na międzynarodowych forach lub grupach mailingowych (w Polsce jest mało użytkowników Amithlona). Zarejestruj się na stronie yahoogroups.com. Wyszukaj grupy mailowe odnośnie Amithlona (niektóre są nadal żywe - chyba np. AmithlonOpen jest żywy).

> Upór mam i do samodzielnego grzebania też. Zawsze to lubiłem w amidze od lat.

Właśnie to, co w Amithlonie najłatwiej zniechęca, to fakt, że to jednak nie jest Amiga. ;)
[#11] Re: Amithlon --> sprzet

@qwerdt, post #9

nie instalowałem Amithlona, tylko z płyty uruchamiałem, ale mam gforce2 i sb_live! i obraz wyświetla mi w pełnej jakości ale dźwięku ni ma. na płycie ma układy ac97 ale są wyłączone spod biosa.

[#12] Re: Amithlon --> sprzet

@QkiZ, post #11

Odpalenie Amithlona z oryginalnej płyty CD nie jest dobrym testem na to, co jest obsługiwane.
Kernel zawarty na płycie CD jest bardzo stary, a i AmithlonUpdate-ów tam nie ma (czyli nie można sprawdzić co "chwytają" te prawie-linuksowe sterowniki w zewnętrznych plikach).
[#13] Re: Amithlon --> sprzet

@Mario, post #10

>Czy nie ma problemów z klawiaturą (rzadko, ale jednak - zdarzały się takie płyty, na których wciśnięcie CapsLocka lub Shifta blokowało klawisze).

No właśnie jak wcisne caps lock to klawiatura wogóle już nie reaguje. Ciekawe czego to wina.

>Właśnie to, co w Amithlonie najłatwiej zniechęca, to fakt, że to jednak nie jest Amiga

Amiga nie ale system tak. Można pogrzebać i nauczyć się czegoś nowego ala amigowego.

[#14] Re: Amithlon --> sprzet

@Mario, post #8

...Jeżeli masz SB128 PCI i kartę sieciową osobno, to praktycznie problem już z głowy...

Czasy się zmieniają... Kto dziś ma PeCeta w konfiguracji z czasów komputera łupanego? Ludzie chcą skorzystać z Amithlona mając aktualny sprzęt; bo nie samym Amithlonem człowiek zyje ;) . Poprostu Amithlon to staroć, działająca na starym sprzęcie - jak na stary A-OS przypadło

Ostatnia modyfikacja: 31.07.07 22:39
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem