@qwerdt,
post #9
Chyba pozostaje Ci tylko samodzielne testowanie różnych płyt.
Największe szanse powodzenia zapewne mają starsze płyty pod Athlony/Semprony 32, a także 64bit. Na tych nowszych (z PCI-E itp.) pewnie będzie już coraz trudniej "złapać" w pełni obsługiwane płyty. Tym gorzej z Intelem. Spradzaj głównie chipsety VIA i nForce3.
Zawsze powinieneś sprawdzać czy działa:
DMA (jeśli plik z katalogu do innego katalogu kopiuje się nienaturalnie długo i zamula wszystko, to nie ma DMA - jeśli komenda SetDMA nie uruchamia DMA, to taka płyta będzie katastrofalnym wyborem).
SATA (jesli Cię interesuje) - nie trzeba sterowników, wszystko powinno pójść automatycznie i podłączony dysk powinien być widoczny np. w HDToolBox (po wyborze amithlon.device).
Zintegrowany układ muzyczny i sieciowy - czy jest wykrywany przez PCIInsmod (on w swoim logu wyrzuca po dopaleniu co zamontował).
Czy nie ma problemów z klawiaturą (rzadko, ale jednak - zdarzały się takie płyty, na których wciśnięcie CapsLocka lub Shifta blokowało klawisze).
Czy działa ACPI, czyli czy działa komenda Reset z AmithlonUpdate (to zbędny bajer ;) ).
Czy Amithlon wogóle się odpala bez zainstalowanego flopa na danej płycie gł. - ważne jeśli nie chcesz mieć flopa.
Myślę, że możesz próbować zadawać te pytania na międzynarodowych forach lub grupach mailingowych (w Polsce jest mało użytkowników Amithlona). Zarejestruj się na stronie yahoogroups.com. Wyszukaj grupy mailowe odnośnie Amithlona (niektóre są nadal żywe - chyba np. AmithlonOpen jest żywy).
> Upór mam i do samodzielnego grzebania też. Zawsze to lubiłem w amidze od lat.
Właśnie to, co w Amithlonie najłatwiej zniechęca, to fakt, że to jednak nie jest Amiga. ;)