[#1] Minimalna moc CPU pod E-UAE
Hej,

Mam Siemensa Scovery 250 z założonym do niego Celeronem 566@850MHz. Próbowałem na tym postawić E-UAE pod Ubuntu, ale niestety nie jest w stanie tego uciągnąć. W moim standardowym teście "State of the Art by Spaceballs" :) dźwięk masakrycznie zacina, a obciążenie CPU nie spada poniżej 100%. Próbowałem dużo wersji E-UAE, także tą najnowszą 0.8.29-WIP4 i nie ma różnicy. Już nawet w akcie desperacji puściłem AmigaSYS live CD z Fluboxem, licząc na to, że Gnome za dużo mocy zjada, ale nie było różnicy. Może ktoś ma doświadczenia z E-UAE na sprzęcie tej klasy? Na jakiej najsłabszej konfiguracji działa ok? Pytam, bo nie wiem, czy warto kupować do tego Celerona 1000-1100 MHz, czy może to też stanowczo za mało...

Pozdrawiam,

Mały
[#2] Re: Minimalna moc CPU pod E-UAE

@mały, post #1

E-uae nie jest szybki niestety. Upewnij się, że odpalasz wersję nieSDL. Komfortowo działają tylko gry typowe dla A500 (Zdarzają się nawet gry, które przycinają, trafiłem tylko jedną (IK+) choć pod uae mało gram. Demko State Of The Art przycina się w dwóch miejscach, przy tym samym efekcie, pomijając to chodzi b.dobrze. Podepnę swój konfig (do tego demka zmień max na real):

kickstart_rom_file=PROGDIR:Roms/kick34005.A500

# cpu settings

cpu_type=68000
cpu_speed=max
#cpu_compatible=false
#cpu_cycle_exact=false

# chipset settings

chipset=ocs
immediate_blits=yes
fast_copper=true
#collision_level=full

# memory settings

fastmem_size=4
chipmem_size=2
#z3mem_size=0

# gfx settings

gfx_width=320
gfx_height=256
gfx_width_windowed=320
gfx_height_windowed=256
gfx_width_fullscreen=320
gfx_height_fullscreen=256
gfx_lores=yes
gfx_linemode=none
gfx_center_horizontal=smart
gfx_center_vertical=smart
gfx_fullscreen_amiga=yes
gfx_fullscreen_picasso=yes
#gfx_vsync=true
#show_leds=true

# sound settings (sound_output="normal" or "off")

#sound_output=off
sound_bits=8
sound_channels=stereo
sound_frequency=22050

# joy where n is lowlevel unit. In SDL target it's be the enumeration order.
joyport0=mouse
joyport1=kbd2

# overlay display
amiga.use_overlay=no

# screen type (public, custom or ask)
amiga.screen_type=custom

# slow and endianess issue.Better don't use
#sdl.use_gl=yes

Ostatnia modyfikacja: 26.07.07 22:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem