[#1] Sprzet pod Amithlona
Wlasnie bede skladal sprzet pod Amithlona i zastanawiam sie jaka plyte glowna kupic. Moje wymagania to tylko to zeby obslugiwala Athlona~1700xp oraz miala zlacze ISA. Fajnie takze zeby moznabylo w nia wpakowac pamiec DDR. Czy ktos pracuje na czyms takim pod Amithlonem?

[#2] Re: Sprzet pod Amithlona

@Lorak, post #1

Może być problem z athlonem xp, bo płyty od kt266 w górę nie miały isa, afair. Weź coś na kt133a, na tym amithlon chodził bez problemu u mnie. Tylko sprawdź, czy chodzi na nim athlon xp (wątpię). Poza tym poszukaj thunderbirda 1.4ghz, on chodzi na kt133 :)

[#3] Re: Sprzet pod Amithlona

@UZi, post #2

Athlon xp chodzi na kt133. Miałem płytkę na tym chipsecie z takim prockiem jakiś czas. Wprawdzie bios płyty trochę szalał i pokazywał bzdury, ale wszystko było stabilne.

[#4] Re: Sprzet pod Amithlona

@MinisterQ, post #3

1) Czym sie ogolnie rozni kt133 od kt133a?
2) Czy decydujac sie na pamiec SDR zamiast DDR duzo trace?

DODANO
Ad 1) "Jedyną różnicą w stosunku do poprzednika Apollo KT133 jest dodane wsparcie do wyżej wspomnianego 133-MHz zegara szyny wykorzystywanego przez nowe procesory 'C'."

A co z drugim pytaniem?

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 14:17
[#5] Re: Sprzet pod Amithlona

@UZi, post #2

Co do różnicy pomiędzy sdr a ddr, to jest.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 17:59
[#6] Re: Sprzet pod Amithlona

@Lorak, post #4

1.Via KT133 obsługuje tylko procki z FSB 100Mhz,a KT133A obsłuży już 133Mhz FSB.

Uzupełnię swoją wypowiedź - A więc KT133 będzie działać z max AthlonemXP 1400Mhz na rdzeniu "Thunderbird B" lub Duronem 1300Mhz "Morgan".
KT133A pociągnie AtholnaXP 2400+ na rdzeniu "Thoroughbreed" lub "Thorton" oraz Durona 1800Mhz na rdzeniu "Applebred".To w teorii,a w praktyce to różnie wyglądało.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 18:24

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 18:25
[#7] Re: Sprzet pod Amithlona

@Lorak, post #1

Strasznie ciężko będzie znaleźć płytę pod XP z ISA. W momencie, gdy pojawiły się Athlony XP ISA już umierała. Można tylko szukać czegoś na KT133A, ale też nie każda płyta z tym chipsetem działa z Athlonem XP. Inna sprawa, że płyty pod Socket A są teraz absurdalnie drogie. Nie wiem jak bardzo zależy Ci, żeby obsługiwała złącze ISA. Jeśli to warunek konieczny, to będzie bardzo ciężko. Jeśli nie, to chyba już bardziej się opłaca poszukać na allegro uzywanego zestawu z jakimś PIV/Celeronem lub Athlonem 64/Sempronem i płytą. Wyjdzie ok. 100zł drożej, ale będzie wydajniej. Ale zawsze można Athlona XP sprzedać i sobie to odbić :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem