[#1] DivX na WinUae
Cześć Wszystkim.
Mam pytanko odnośnie odtwarzania filmów w forrmacie AVI (DivX, XviD).
Jaka aplikacja nadała by się do tego zadania najlepiej, właczając w to odtwarzanie napisów do filmu.

I jakie będą potrzebne do tego procesu dekodery (libsy, może datatypy?)

Pozdrawiam

[#2] Re: DivX na WinUae

@don_rafito, post #1

Jako, ze PPA jest skarbnica wiedzy amigowej proponuje poczytać, jesli nie odpowie na wszystkie pytania to sadze, iz bedziesz przynajmniej wiedzial czego szukac.
http://www.ppa.pl/artykul-Filmy.i.Amiga.czyli.przeglad.amigowych.playerow-2_1_572.html
Pomijam kwestie sensownosci calego przedsiewziecia i ogladania filmow w formacie divix na emulowanej amidze pod win.
[#3] Re: DivX na WinUae

@RadziN, post #2

Pod winuae chodzą tak jak na oryginalnym grzybie (frogger albo softcinema nie pamiętam). Osobiście sprawdzałem wersją demo.

[#4] Re: DivX na WinUae

@RadziN, post #2

No tak, może i głupio zabrzmiało, ale sprawa jest tego typu, iż mam w pracy peceta, który jest na wszelkie sposoby zabezpieczony. Nie mogę zainstalować kodeków, żadnego playera do divx'ów, nawet z płytki żadnej nie mogę ruszyć, (myślałem tu o jakiejś dystrybucji linuxa) bo ustawienia biosu są zablokowane. Loguje się tylko jako użytkownik i jedyne co mogę zrobić, to odtworzyć DVD, nic po za tym.

Owszem znam kilka sztuczek jak sobie z tymi zabezpieczeniami poradzić, ale z peceta korzysta jeszcze kilka osób, a po drugie nasz informatyk jest strasznie o niego (i inne też) przewrażliwiony i gdyby odkrył że coś w nim majstrowałem,
mógłbym mieć nieprzyjemności.

A WinUae (przeniesiony z mojego domowego peceta) działa wyśmienicie. Więc pomyślałem że może w ten sposób spróbuję.

[#5] Re: DivX na WinUae

@don_rafito, post #4

Haha, Polak potrafi OK Swoja droga to bardzo ciekawa praca skoro mozesz ogladac w niej filmy. A nie lepiej byloby gdybys zainstalowal VirtualPC czy jakis inny taki wynalazek?

[#6] Re: DivX na WinUae

@Lorak, post #5

powiedział toż że nie może nic instalować

[#7] Re: DivX na WinUae

@Lorak, post #5

No wiesz, nie cały czas. Powiedzmy że raz w tygodniu mam ze dwie godzinki luzu. Sieć jest, oczywiście, też zablokowana. A na tym kompie nic nie ma, prócz kilku aplikacji biurowych.

Po za tym, przejrzałem kilka stron m. in. na forum ppa, o rejestracji FroggeraNG i jestem zawiedziony, że nie ma możliwości zarejestrowania tego programu, w kwestii oglądania filmów na Ami, o tym programie myślałem najbardziej.

Ostatnia modyfikacja: 16.09.07 10:28
[#8] Re: DivX na WinUae

@arti4-92, post #6

Jakos WinUAE mu sie udalo. Powiedzial tylko ze nie moze zainstalowac kodekow a nie ze NIC nie mozna zainstalowac. Zanim zaczniesz mnie poprawiac sam przeczytaj ze zrozumieniem;)

Ostatnia modyfikacja: 16.09.07 11:03
[#9] Re: DivX na WinUae

@Lorak, post #8

Arti4-92 ma rację. Napisałem przecież "przeniesiony" a nie "zainstalowany".
Katalog z WinUAE i systemem przeniosłem na tego klona na pendrive

[#10] Re: DivX na WinUae

@don_rafito, post #1

A nie prościej sobie po prostu ściągnąć i rozpakować VLC na windowsie? :P
[#11] Re: DivX na WinUae

@mały, post #10

co to jest VLC?
[#12] Re: DivX na WinUae

@simka113, post #11

VLC media player to rozwijany przez VideoLAN odtwarzacz multimedialny, rozpowszechniany na licencji GPL, który może być także używany jako serwer w sieciach o dużym przesyle. Charakteryzuje się tym, że posiada wersje dla wielu systemów operacyjnych oraz może odtwarzać wiele rodzajów plików bez konieczności instalacji dodatkowych kodeków. Wśród obsługiwanych formatów znajdują się: Ogg, MPEG, DivX, MP3 i inne. Może również odtwarzać filmy z płyt DVD oraz VCD. Za jego pomocą można też oglądać film wraz z napisami, ze znakami polskimi. Program ten potrafi również odtwarzać materiały zabezpieczone przez dowolną wersję DRM.

Wersja 0.8.6d i też nowa 0.9.0 zostały przetłumaczone na język polski. Nowe wersje będą już standardowo po polsku. Wersja 0.9.0 będzie zawierać wiele zmian i ukazać ma się pod koniec lata.

Źródło: wikipedia

[#13] Re: DivX na WinUae

@mały, post #10

Albo MPlayera. ;)

[#14] Re: DivX na WinUae

@don_rafito, post #9

Myslalem ze mozesz instalowac niektore prorgamy. Ja mialem niedawno podobna sytuacje. Nie moglem instalowac zadnych kodekow ani powazniejszych aplikacji (np. Nero ani nawet Gadu Gadu) ale juz Winampa 2.9x i Konnekta sie dalo.

[#15] Re: DivX na WinUae

@mały, post #10

Dzięki za radę. VLC sprawdził się doskonale.

Pozdrowienia dla wszystkich.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem