[#1] Optymalny konfig do UAE
Czołem

Chodz mi po głowie zmontowanie cichego małego PieCa tylko do emulacji.
Jaki konfig zapewni UAE spokojne śmiganie? Mowa o wersji pod XP?
Czy UAE korzysta z jakichś specyficznych kart grafcznych lub dźwiękowych czy jest mu wsio rawno?

[#2] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #1

Hmm... akurat im szybszy procesor dla WinUAE tym lepiej, nie ma raczej jednego, optymalnego wyboru sprzętu.
Z tego co wiem nie ma osobnej wersji UAE dla WinXP, ale pod WinXP włączone są wszystkie opcje (np. montowanie dysków z RDB), które pod innymi Windowsami mogą nie być dostępne. XP z powyłączanymi bajerami byłby zatem chyba "optymalny".
Co do kart graficznych, to chyba zależy czy chciałbyś używać (testowych jeszcze wersji i czasem dziwnie działających) sterowników 3D dla aplikacji pod AmigaOS. Jeśli nie, to karta ma dużo mniejsze znaczenie.
Napisz co zamierzasz robić na tym kompie z UAE (np. głównie grać i w jakie gry)?
[#3] Re: Optymalny konfig do UAE

@Mario, post #2

zasadniczo wszystko pokolei - wyprzedaje swoja kolekcje klasycznej amigi więc cały ciężar pójdzie w winuae.
Jak chcę uzywać gier i experymentować z 3D równiez to co będzie potrzebne?
P3 czy P4? Ile RAMu? Jakiej klasy akcelerator? potrzeba czegoś na kształt 7600? 8600? Czy hula spokojnie na 7300? a może coś starszego pociągnie?

Na pewno koniec końców pójdzie tam catweasel... ale to w planach.

[#4] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #3

u mnie na radku 9600xt i sempronie 3000+ wszystko ladnie smiga i zapewne na szybszym proceszorze bylo by jeszcze lepiej, wiec procesor lepiej kupic jak najszybszy

[#5] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #3

potrzeba czegoś na kształt 7600? 8600? Czy hula spokojnie na 7300?

Tak. do emulacji potrzeba minimum GF8800 GTS 640 MB w SLI i to tylko w przypadku gdy zechcesz emulować kości OCS .

A poważnie, to ja bawiłem się winuae już na celeronie 2 ghz z radeonem 9000 PRO. Karta graficzna sprowadza się w zasadzie do wyświetlania obrazu. Jedyne czego winuae wymaga to mocnego procesora.
Z doświadczenia powiem tak:

Athlon 4000+
2 GB RAM
GF8600 GT
SB Audigy

Zapewnia doskonałą emulację Amigi, od A500 począwsze a na A4000 z procesorem 040 - 800 MHz skończywszy ;) . Wszystkie doomy quake, exodusy i inne śmigaja w 1280x1024 pod winua :D

[#6] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #3

Jak chcę uzywać gier i experymentować z 3D równiez to co będzie potrzebne?
W takim razie sprawdź czy w dokumentacji sterowników QuarkTex są jakieś wskazówki/zastrzeżenia do kart graficznych. QuarkTex jest darmowy, znajdziesz go w internecie - jest potrzebny tylko do 3D.

Moim zdaniem procesorów taktowanych poniżej 1Ghz nie powinieneś brać pod uwagę. 512MB RAM spokojnie wystarczy. 256 jeśli zadowoli Cię ram-dysk wielkości 64MB w emulowanym AOS. Po instalacji Windy możesz zamienić explorera na jakiś bardzo lekki shell aby zaoszczędzić RAM.
Wogóle UAE jest strasznie wolny moim zdaniem i potrzebuje bardzo szybkiego sprzętu aby wszystko "latało" naprawdę szybko (ale może mi się wydaje, bo mam porównanie z Amithlonem :P ).
[#7] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #1

Myślę, że coś od 1,5-1,6GHz w górę wystarczy. Duron 1,2GHz był u mnie za słaby, żeby uciągnąć wszystko bez zacinania. Potem zamieniłem go na Durona 1,4GHz, którego od razu podkręciłem na 1,7GHz. Wtedy już wszystko chodziło ok. Karta graficzna i dźwiękowa może być dowolna. WinUAE nie korzysta z żadnych zaawansowanych funkcji...
[#8] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #1

U mnie na Sempron'ie 2000+ 1.6 GHz i nVidii 6100 (zintegrowanej) na WinUae 1.4 wszystko śmiga elegancko.
Gram, słucham muzy, bawię się grafą i animacją (także 3D), oglądam filmy. A dla przykładu, Which Amiga pokazuje, że prędkość mojej emulowanej 040-stki to około 640 MHz (może to i przekłamanie, nie proponowałbym się tą cyfrą za bardzo sugerować).
No a cena takiego zestawu (bez windozy) to około 1000-1200 zł.

[#9] Re: Optymalny konfig do UAE

@Rembrand, post #1

Najważniejsze są szybkie pamięci (DDR2) i procesor.

[#10] Re: Optymalny konfig do UAE

@don_rafito, post #8

Winuae od wersji 1.4 ma naprawdę dużą chrapkę na zasoby pc... Ja jednak polecam nie bawić się w zbędne ceregiele i kupić coś dwurdzeniowego... jako posiadacz do niedawna Semprona 3400+ i od niedawna Intela 2 Core T5300. mogę powiedzieć wprost że wszystko chodzi znacznie lepiej. Nie wiem jednak czy Winuae wykorzystuje w jakiś sposób tego że dany procesor posiada 2 rdzenie. Ale mimo wszystko moge teraz znowu odpalac demka pod o40 lub o20 bez włanczania jit'a który przy wielu produkcjach scenowych albo powodował zwis danego demka albo dawał za duzego speed'a w efektach.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem