[#1] Exploracja w oknach Workbecha
Witam wszystkich.

Patrząc na shoty w Morphosa, zauważyłem w oknach WB ikonki strzałek i ścieżkę dostępu (podobną w windozie czy linuxie), umożliwiającą łażenie po dyskach i katalogach, bez otwierania wielu okien, a w razie potrzeby po kliknięciu na wstecz cofamy się o katalog wyżej.

Kiedyś widziałem programik na klasyka, po wejściu do jakiegoś katalogu, zamykał okno nadrzędne. Gdy okno było zamykane otwierał je z powrotem, robiąc w ten sposób porządek na WB (nie było pootwierane tyle okien). Tylko nie pamiętam ja się nazywał.

Znacie jakieś sposoby, na klasyku (jakieś programy/łatki na WB) które umożliwiają korzystanie z funkcji "wstecz" "dalej" itp., ewentualnie jeśli ktoś zna nazwę owego programu, niech się podzieli wiedzą.

Pozdrawiam

[#2] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #1

Łatek nie znam ale polecam Directory Opus Magellan II, jest to zamiennik workbencha który spisuje się świetnie.

[#3] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #1

Directory Opus Magellan, mozna go np zgrac z pakietu amikit.

Ups nie zauwazylem ze ktos byl przede mna.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.07 07:53
[#4] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@qwerdt, post #2

Kiedyś uruchomiłem (bez konfigurowania) Magellana z którejś z wersji Amikita, ale zauważyłem, że nie obsługuje ikonek png.

[#5] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #4

wiem ze jedna z ostatnich werjsi amikit (tam jest domyslnie magellan uruchamiany) juz obsuguje ikonki png, ale nie zaglebialem sie co zostalo zmienione

[#6] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@Banderas, post #5

Ściągnąłem przed chwilką Amikita 1.4, na pierwszy rzut oka nie zauważyłem tam Magellana, no ale dobra, pogrzebię w tym jak będę mieć trochę czasu.

A gdzie można znaleźć jakiś dobry opis (najlepiej po polsku) instalacji i konfiguracji DOpusa?
Moja "przygoda" z Magellanem ograniczyła się do obejrzenia shotów z jego działaniem w roli głównej.

A wracając do drugiej części mojego pytania, nie wiecie może jak nazywał się ten programik, który zamykał nadrzędne okna katalogów.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.07 16:22
[#7] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #6

Pewnie jest "zintegrowany" z systemem. Zainstaluj toto na WinUAE i przenies do Ami. W instalacji duzo nie pomoge, poniewaz uzywam AmigaSYS.
W koncu Magellan tez sie laduje za pomoca specjalnego "LoadWB" z C: ...

Ostatnia modyfikacja: 10.10.07 16:30
[#8] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #4

Teraz juz mozesz je obslugiwac poprzez pakiet AfaOS. Pozwala on na zabawe z TrueTypowymi fontami oraz mozna dograc modul alby dzialaly ikonki PNG.

[#9] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@Lorak, post #8

Opus i Opus.
No dobra, jest świetny, funkcjonalny itd.
Ale jeśli mam skonfigurowany system, w którym wszystko działa jak należy i brakuje mi tylko tego jednego drobiazgu, który zrobiłby porządek z pięcioma-dziesięcioma otwartymi oknami?
Chyba nie potrzebuje przekopywać całego ogrodu, żeby posadzić jednego kwiatka.

Może jest coś takiego na aminecie.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.07 18:56
[#10] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #9

Przekopałem, ale aminet, z grubsza przejrzałem katalog util/wb.
Chyba dam sobie spokój. Zachciało mi się.

Sory za zawracanie głowy.

Pozdrawiam

[#11] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #10

Oj tam od razu się poddajesz... ;) Faktycznie był taki programik, ale już dawno go wyrzuciłem i o nim zapomniałem, wszystko czego potrzebuję w temacie "biegania" po oknach, czyli:

- Activate Window under MousePointer;
- Active Window To Back;
- Close Active Window;
- Close Window Under MousePointer;
- Cycle Windows Back To Front;
- Cycle Windows Front To Back;
- Zoom Window;

mam w MCP (kliknij w preferencjach w zakładkę HotKeys i zdefiniuj skróty dla tych operacji).
[#12] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@APC74, post #11

Znalazłem, programik nazywa się Warp WB. Ale nie jest taki wspaniały, jak mi się wydawało, że pamiętam. Zamyka tylko nadrzędne katalogi, czyli, jakbym chciał wrócić wyżej, to muszę od początku otwierać.

Dzięki APC74 za wskazówki do MPC, może je wykorzystam.

Ostatnia modyfikacja: 13.10.07 06:56
[#13] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #12

najnowsza wersja scalosa obsługuje explorację. tylko trzeba ją włączyć, bo domyślnie jest tryb normalny z oknami. można ją włączyć dla całych dysków, jak i dla pojedyńczych katalogów.

[#14] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@QkiZ, post #13

Może być ta z najnowszej wersji Amikita?
I jeszcze jedno pytanie; jak ją poprawnie zainstalować, jest gdzieś opis (najlepiej po polsku).

[#15] Re: Exploracja w oknach Workbecha

@don_rafito, post #14

Ok, coś znalazłem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem