[#1] Amithlon - kwestie ogóle
Witam !!
Zainstalowałem Amithlon'a na dysku według instrukcji z http://glonet.x.pl/?Amiga:Amithlon ( Za pomocą FreeDOS'a), ale mam kilka problemów. W sieci nie znalazłem pomocy.

1. Na Bootloaderze mam wpis Windowsa i Amithlona, ale niestety opcja z Amithlonem nie działa i muszę korzystać z dyskietki. Co zrobiłem źle ? Mój plik autoexec.bat:

echo OFF
cls
echo starting Amithlon ...
loadlin @small

2. Mam problem z grafiką, a mianowicie część okna Workbench'a jest przeźroczysta i okienka nakładają się na siebie w dziwny sposób i nie da się pracować. (rozdzielczość jest OK)

3.Jak skonfigurować sieć (mam kartę bezprzewodowego net'a D-Link 520+ na chipsecie acx100)

4.Ostatnie, ale najważniejsze: Jaki jest najlepszy sposób aby kopiować pliki z Windowsa na dysk Amithlona. Bo jak na razie to nie mam możliwości chociażby zainstalowania łatek do Amithlona, Czy Amithlon mógłby zobaczyć partycje Windowsa? No i ja kto jest ze sterownikami Linuksa na Amithlonie.

Proszę o pomoc.

[#2] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Yatterman, post #1

2. Mam problem z grafiką, a mianowicie część okna Workbench'a jest przeźroczysta i okienka nakładają się na siebie w dziwny sposób i nie da się pracować. (rozdzielczość jest OK)

Nieodpowiednie sterowniki do grafiki, nieodpowiedni kernel, nieobsługiwana karta graficzna.

3.Jak skonfigurować sieć (mam kartę bezprzewodowego net'a D-Link 520+ na chipsecie acx100)

Zapomnij. Na 99.9% nieobsługiwane.

Ostatnie, ale najważniejsze: Jaki jest najlepszy sposób aby kopiować pliki z Windowsa na dysk Amithlona.

Tylko poprzez partycje w fat16/32. Jeśli już, to amithlon prędzej zobaczy windowsowe partycje, niż odwrotnie.

[#3] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Yatterman, post #1

1. A co masz na tej malej dosowej partycji gdzie jest autoexec.bat (jakie pliki)? Czy w xfdisku ustawiles partycje z windowsem jako hidden a te dosowa z amithlonem na active i czy zaznaczyles opcje activate partition czy jakos tak?

2. Jaka masz karte graficzna?

3. Niestety nie pouzywasz. Zalatw sobie jakiegos Realteka 8139a/b/c/d i bedziesz musial laczyc sie kablem. Dzialaja jeszcze linuxowe sterowniki ale nie jestem w stanie powiedziec jakie sieciowki obsluguja (zdaje sie ze i tak bezprzewodowe odpadaja)

4. Kiedys pamietam ze uzywalem normalnie fat95 ale odkad mam winde na NTFS to jakos przestalem z tego korzystac. Pewna metoda jest po prostu przegranie rzeczy na cd-rw.

ps. Zainstalowanie latek na Amithlona to jedna z podstawowych rzeczy ktore nalezy zrobic zaraz po zainstalowaniu systemu wiec odzaluj te jedna plyte ;)

[#4] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Lorak, post #3

Mam GeForce'a4 MX 420

[#5] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Yatterman, post #4

Powinno pomoc:
a) podmiana jadra na nowsze (3.10)
b) zainstalowanie wszystkich uaktualnien dla Amithlona

[#6] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Yatterman, post #1

Ostatnie, ale najważniejsze: Jaki jest najlepszy sposób aby kopiować pliki z Windowsa na dysk Amithlona... bo jak na razie to nie mam możliwości chociażby zainstalowania łatek do Amithlona

Uruchomić pod Windows emulator WinUAE i pod niego podczepić partycję Amithlona. Wówczas można wymieniać dane bez większych przeszkód.

Zakładka HardDrives -> Add HardDrive.
[#7] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Yatterman, post #1

2. Mam problem z grafiką...

Użyj trybów 16 lub 8bit.
[#8] Re: Amithlon - kwestie ogóle

@Lorak, post #3

Wiem, że jest to wskrzeszanie wątku, ale chciałbym tylko nadmienić, iż pod Amithlonem jak najbardziej można odczytać zawartośc partycji NTFS (tylko do odczytu) i EXT2/EXT3 (też zapis) dzięki sterom (w wersji dla AOS 68k, niepotrzebne są jakieś specjalne wersje dla Amithlona), o których wspominano na łamach PPA nie raz. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem