[#1] Nie moge dodać dysku w WinUAE
Sformatowałem dysk na FAT (dowiedziałem się że HDToolBox nie czyta dysków w systemie NTFS) i chciałem stworzyć partycje pod WinUAE w systemie plików FFS i zainstalować na nim Workbench ale nie mogę go dodać do WinUAE bo wywala błędy chociaż dopisałem to: -disableharddrivesafetycheck
WinUAE wywala takie coś:
pierw to
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=8252&height=381&width=512
po naciśnięciu OK
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=8252&height=381&width=512
po naciśnięciu OK to
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=8253&height=473&width=647
i znów po naciśnięciu ok jest to
http://www.wgraj.net/img.php?mode=show&file=8255&height=329&width=547
PS.Zaczyna mnie to denerwować bo jak uporałem się z amigą(przez podłączony dysk nie chciała działać wina była po stronie taśmy IDE40pin) to teraz WinUAE odmawia posłuszeństwa. pomoc2 pomoc

Ostatnia modyfikacja: 17.02.08 18:16
[#2] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #1

A nie lepiej podłączyć amigowy dysk pod WinUAE?

Ostatnia modyfikacja: 17.02.08 18:18
[#3] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Pinto, post #2

On miał system plików NTFS i nie był amigowy tylko PCtowy

Ostatnia modyfikacja: 17.02.08 18:18
[#4] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #1

Pewnym rozwiazaniem jest utworzenie na pecetowym dysku amigowych folderow, potem dodajesz je do uae opcja 'Add Directory...' i emulowana amiga bedzie je widziala jako dyski.

[#5] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@vi-bee, post #4

A sformatuje je wtedy?
[#6] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #5

Nie sprawdzalem, ale po co formatowac? Wystarczy wszystko w nich skasowac.

[#7] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@vi-bee, post #6

ale na tym dysku jest partycja w systemie plików FAT a dla amigi potrzeba FFS...
[#8] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #7

A po co? przeciez emulowana na uae amiga moze obslugiwac wszystkie dyski peceta.

[#9] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #7

nie ma znaczenia w jakim systemie plików masz dysk pod PC (FAT, NTFS), jeśli ustawisz w WinUAE katalogi na pecetowym dysku jako emulowane twarde dyski, to emulowana Ami będzie je widziała jako amigowy dysk, już spartycjonowany i sformatowany, i jak najbardziej z amigowym filesystemem. Jeśli chcesz WinUAE bootować z takiego dysku emulowanego w katalogu, wystarczy tylko zaptaszkować bootable.

Możesz też kazać WinUAE obsługiwać dyski fizyczne bezpośrednio, tak jak Ami - wtedy musisz taki dysk spartycjonować pod HDToolBox i sformatować na emulowanej Ami. Ale ma to sens tylko wtedy, gdy chcesz sobie pod WinUAE przygotować dysk dla prawdziwej Ami (tak jak opisuje to na swojej stronie Valwit) albo przerzucić dane z dysku z oryginalnej Ami na WinUAE.
[#10] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@wali7, post #9

Dobra zakończmy ten temat ;) Ale jeszcze muszę się was o coś spytać OK Słyszałem że można pod linuxem sformatować dysk na system plików FFS i mam kilka pytań:
1. Knoppix obsługuje FFS?
2. Jak pod Knopixem podzielić dysk na partycje i sformatować na system plików FFS(Jeżeli można na FFS oczywiście ;) )?
3. Jak pod Knoppixem stworzyć partycje botującą w systemie plików FFS?
[#11] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #10

Wytłumacz mi coś się tak uparł na formatowanie w ffs-ie? Jeśli będziesz dysku używał tylko pod UAE? Tak z ciekawości po prostu pytam :D
[#12] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Arbuz, post #11

Bo ten dysk ma być w mojej amidze 600
Ja go nie chcę używać w WinUAE

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 14:40
[#13] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #12

No to pod Knoppixem się nie da bo Knoppix robi MBR a nie RDB i Amiga takich partycji (nawet FFS) nie zobaczy. A że nie możesz dodać dysku w WinUAE to najpewniej dysk ma już MBR. Podłącz do peceta tylko cdrom i dysk który chcesz w A600, odpal Knoppixa i w konsoli wpisz:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=10000
to wyczyści dysk z MBR, zakładam że dysk jest na pierwszej taśmie jako master stąd hda. Potem odpal windowsa z obydwoma dyskami (z windowsem i pustym), nie pozwól by windows coś kopał po wykryciu nowego pustego dysku. Teraz dysk powinien być widoczny pod WinUAE.
[#14] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Sylwester, post #13

Dzięki zaraz sprawdze OK
[#15] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #14

Udało sie mogę już śmiało używać dysku w amidze!!!
Dzięki i pozdrawiam
[#16] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #15

A widzisz, nie bolało. :P
[#17] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #12

A trzeba było tak od razu.
[#18] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Roszak, post #10

Pod Knopkiem można sformatowaś partycjć na jaki się chcę system plików przed instalacją Knoppixa na dysk.

Ostatnia modyfikacja: 23.02.08 11:05
[#19] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@Sylwester, post #13

"No to pod Knoppixem się nie da bo Knoppix robi MBR a nie RDB i Amiga takich partycji (nawet FFS) nie zobaczy. A że nie możesz dodać dysku w WinUAE to najpewniej dysk ma już MBR. Podłącz do peceta tylko cdrom i dysk który chcesz w A600, odpal Knoppixa i w konsoli wpisz:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=10000
to wyczyści dysk z MBR, zakładam że dysk jest na pierwszej taśmie jako master stąd hda. Potem odpal windowsa z obydwoma dyskami (z windowsem i pustym), nie pozwól by windows coś kopał po wykryciu nowego pustego dysku. Teraz dysk powinien być widoczny pod WinUAE."

Mam pewien problem. Chce utworzyc system pod win uae poniewaz nie mam zadnych dyskietek do amigi oprocz instal i to jest jak narazie jedyne wyjscie. Jak probuje dodac dysk pod winuae to mam podobny problem "no empty" i cos z "mbr" Odpalilem wiec knoppixa z plyty odpalilem konsole wpisalem komende podana wyzej i ... wyskakuje "Permission denied" W czym problem ?? Odrazu pare pytanek. Zeby pozbyc sie tego mbr to pod linuxem dysk nie moze miec zadnych partycji ? czy ma miec np partycje dosowska (probowalem tak i tak i w kazdym przypadku wyskakuje powyzszy komunikat) Dysk mam ustawiony jako master jest to maxtor 4.3 gigowy

HEEEEEEEEEEEEEEEELP
[#20] Re: Nie moge dodać dysku w WinUAE

@devsiok, post #19

VAMOOOOOOOOOOOS udalo sie poradzilem sobie :D wszedlem na forum idg :) w tym topicu http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=65126 znajdziecie link do programu, ktory czysci mbr i jest to obraz plyty zajmuje cos kolo 2 mega zgrywacie obraz iso na plyte startujecie z niego i bez problemu czysci mbr. Komenda erase potem zaznaczacie zakres sektorow do czyszczenia mbr to sektor 0 wiec wybieramy erase potem 0 i 1 jako koncowy sektor po sekundzie dysk jest gotowy do pracy w winuae OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem