[#1] bsdsocket.library i winuae (cloanto amiga forever)
Witam.

Problem mały.
W Cloanto AmigaForever (WinUAE).
Posiada tam emulacje bsdsocket.library.
Jest ona włączona. Ściągnąłem sobie AWeba, w celu
sprawdzenia czy mi internet działa...
ten który już aktualnie działa na windzie.
A tu, nic z tego, AWeb wogóle nie widzi nawet googli...

Czy muszę mieć dodatkowo jakiś wewnętrzny program
typu Miami w emulatorze, aby działał mi internet?
Czy jest jakiś inny sposób?
[#2] Re: bsdsocket.library i winuae (cloanto amiga forever)

@simple, post #1

Jak mi wiadomo dla klasycznych systemow bsdsocket.library jest tworzona dynamicznie przez program odpowiedzialny za obsluge stosu TCP/IP. Majac emulacje tej biblioteki wlaczona nie ma potrzeby instalowania dodatkowego oprogramowania. Jezeli zdecydowal bys sie wylaczyc emulacje tej biblioteki zastepujac ja odpowiednim oprogramowaniem mozesz miec problem na emulowaniej amidze - nie wiem, czy jest to tak zlozony problem jak mysle, ale tutaj moze wypowiedza sie bardziej obeznani w temacie. :)

Ostatnia modyfikacja: 02.03.08 19:25
[#3] Re: bsdsocket.library i winuae (cloanto amiga forever)

@simple, post #1

Nie mam Cloanto, tylko po prostu zainstalowałem OS3.9 pod WinUAE i internet (piecowy) działa bez problemu (emulacja bsdsocket.library + Aweb wystarczają).

[#4] Re: bsdsocket.library i winuae (cloanto amiga forever)

@Kitech, post #3

Mi nie chce jakoś działać internet.
Próbowałem też z AmiKitem najnowszym, i Cloanto 2006.
Niestety zawsze mam efekt taki sam.
Poprostu nie da sie połączyć...

Nie znam sie na tym zbytnio,
Może ma to jakiś związek z tym ze mam sieć i jestem za NATem?
[#5] Re: bsdsocket.library i winuae (cloanto amiga forever)

@simple, post #4

Jeżeli zaptaszkowałeś w zakładce misc / bsdsocket.library emulation to może blokuje ci net na winuae centrum zabezpieczeń albo jakiś friewall w samym windowsie. Spróbuj podczas pracy z winuae uruchomić coś co korzysta z internetu i potem przejdź alt + tab na ekran window'sa, powinieneś zobaczyć jakiś komunikat o zablokowanym programie.

Co do Nat'u to nie powinien być żaden problem... nie doczytałem z jakiej windy korzystasz vista, xp/2000, 9x. Jeżeli to vista to niestety nie pomogę ci bo nie mam pojęcia co w niej siedzi.

Ostatnia modyfikacja: 02.03.08 22:48
[#6] Re: bsdsocket.library i winuae (cloanto amiga forever)

@jimiche, post #5

oo no tak! wszystkiemu był winny firewall.
dzieki wielkie :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem