[#1] Emulacja PC-ta na WinUAE
Witam,

Mam pytnie do raczej zaawansowanych użytkowników.
Jak zmusić do pracy PC-Task'a na emulowanej Amidze (WinUAE) na PeCecie ??
Z góry odpowiadam na cisnące się pytanie: A jaki to ma sens ??!!
Ano, ma - sentymentalny. Moja A1200 już od wielu lat nie jest na chodzie
a na nową nie mam miejsca i czasu na rozkładanie sprzętu.
Za to namiętnie bawię się emulatorem WinUAE. Jakiś czas temu przypomniałem sobie o programiku emulującym PC-ta: PC-Task.
Na mojej kochanej Amisi działał bez zarzutu, ale na emulatorze amigi na PC to już inna sprawa.
A oto i mój problem:
1) Program PC-Task działa OK, ale po wsunięciu wirtualnej dyskietki (plik adf) sformatowanej w systemie pc dos z DOS-em program twierdzi, że dyskietka nie jest sformatowana i nie zawiera plików startowych.
A zawiera, bo jak bootuję z niej (to znaczy z jej fizycznej postaci, a nie pliku adf) pc to startuję bez problemu.
Nadmienię iż próbowałem różnych wersji i typów dyskietek do bootowania PC-ta. Pociłem się także nad stworzeniem wirtualnego dysku twardego (pliko partycji) który został by zaakceptowany przez program PC-Task.
Mam nadzieję iż mój wywód jest zrozumiały i wiadomo o co chodzi.
Jeśli ktoś potrafi uruchomić system PC-ta na programie WinUAE to bardzo proszę o pomoc.
PS. A może istnieje jakiś sposób na podgląd-edycję plikopartycji tworzonej przez program PC-Task ? Tak jak można edytować pliki iso, adf, dms itp.

Pozdrawiam.
[#2] Re: Emulacja PC-ta na WinUAE

@ruth, post #1

PS. A może istnieje jakiś sposób na podgląd-edycję plikopartycji tworzonej przez program PC-Task? Tak jak można edytować pliki iso, adf, dms itp.

Zainstaluj Total Commandera. Do niego wtyczki AmigaDX i Total ISO ze strony:
http://www.ghisler.com/plugins.htm

[#3] Re: Emulacja PC-ta na WinUAE

@ruth, post #1

Rozwiązanie znajdziesz w samym PC-Tasku. Mianowicie chodzi o programik PCTCrossmount (odpalasz go przy włączonym PCT) i elegancko montuje Ci pecetowe plikopartycje jako napędy. W ten sposób przerzucałem sobie na emulowanego PC np. UFO 2. Co do dyskietek - wstępnie jest tak jak mówisz. Ale potestujemy jeszcze :)

EDIT:

Potestowane. Chodzi przepięknie. Tylko trzeba było zrobić nie "standard" tylko "custom" adf pod WinUAE, następnie sformatować go jako PC 720 kB (choćby pod Amiga OS, ale w PCT też może być - o ile masz już tam MS-DOSa). No i oczywiście systemowo. Zasłać Ci tego adf-a?

Ostatnia modyfikacja: 25.05.08 22:09
[#4] Re: Emulacja PC-ta na WinUAE

@recedent, post #3

Działa :D

A cała wina w dystrybucji PC-Task'a jaką posiadałem. Nie dość, że była niekompletna (jedynie pliki samego PC-Task'a) to na dodatek grzebał w niej jakiś hacker (info w nagłówku programu). Oficjalna wesja demo działa świetnie.
CTCrossmount też jest i dostęp do plikopartycji z poziomu Amigi zapewniony
-------
"Zainstaluj Total Commandera. Do niego wtyczki AmigaDX i Total ISO "

Wtyczkę znam, używam i sobię chwalę, ale co to ma do plikopartcji tworzonej przez PC-Task'a ??
-------
Problem rozwiązany dzięki wspaniałym użytkowniką portalu PPA !! :D
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zainteresowanie, a w szczególności wielkie dzięki dla Konrada !

PS. Dobra nauczka aby używać legalnego softu

Pozdr.
ruth
[#5] Re: Emulacja PC-ta na WinUAE

@ruth, post #4

Sorki, że nie przez EDIT

No tak, tylko że w Demie nie ma możliwości zapisu na dysk. Zabawa więc bardzo fajna ale krótka. W zasadzie to sobie mogę Nortona odpalić i tyle.
Poszukałem w sieci i w zestawie TOSEC znalazłem wersję pełną 3.10
Tylko, że PC-Task w tej wersji nadaje się do DOS-u i tyle. O Win 3.11 mogę zapomnieć. Potrzebuję go w wersji 4.xx. Jakieś sugestie ?
[#6] Re: Emulacja PC-ta na WinUAE

@ruth, post #5

> Jakieś sugestie ?
Tak, DOSBox.
Rozumiem sentymenty, ale jak dla mnie to sztuka dla sztuki kiedy są lepsze, kompatybilniejsze, prostsze i znacznie szybsze rozwiązania.
Chociaż, WHDLoad na prawdziwej Ami z 030/50MHz nie zamieniłbym na WinUAE... ;)

[#7] Re: Emulacja PC-ta na WinUAE

@ruth, post #1

Przypuszczam, że PC-Task może mieć problem we współpracy z czymkolwiek, co nie jest fizyczną amigową stacją FDD.

Na moje oko jedynym wyjściem jest zdobycie działającej plikopartycji. Może być nawet pusta, byleby bootował się z niej MS-DOS. Potem poradzisz już sobie za pomocą PCTCrossMount.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem