[#1] pliki bez roszerzenia - winuae
sciagnalem sobie cannon fodder map editor, lecz jego pliki nie posiadaja rozszerzen. i tu moje pytanie. da się go uruchomic na winuae? jesli tak, to jak?
[#2] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #1

Amiga to nie windows, tu nie potrzeba rozszerzeń by system wiedział z jakim plikiem ma do czynienia.

[#3] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@MinisterQ, post #2

ale ja pytam, czy w winuae mozna to wlaczyc?
[#4] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #3

Tak można. WinUAE to emulator Amigi więc można włączyć na nim programy stworzone na Amigę

[#5] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Roszak, post #4

ale jak? mam zaznaczyc plik bez roszerzenia?
[#6] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #5

Nie. Musisz uruchomić ten plik pod systemem amigi, pod emulatorem.

[#7] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@MinisterQ, post #6

moze jestem glupi, ale jak to mam uruchomic?
[#8] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #7

Zwykle klika się (szybko) lewym klawiszem myszki dwa razy na ikonie pliku. System zajmuje się resztą...

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 16:52
[#9] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@APC74, post #8

a w winuae tak sie nie da otworzyc.
[#10] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #7

Tak jak inne programy na Amidze.
[#11] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #9

No to może zacznij od przeczytania dokumentacji do WinUAE. Może wtedy zrozumiesz do czego służy ten program.
[#12] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@kmilota, post #11

ja wiem do czego sluzy winuae, tylko nie wiem jakim sposobem w nim otworzyc te pliki bez rozszerzenia.
[#13] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #9

Jest taka zasada dotycząca forów - zadając gówniane pytania otrzymujesz gówniane odpowiedzi. Doprecyzuj o co Ci chodzi i jaki masz problem.

1. Czy masz zainstalowany AmigaOS na WinUAE?
2. Ten edytor był w archiwum, które rozpakowałeś pod Windowsem? To ważne pytanie.
3. Przeniosłeś plik na dysk (prawdziwy/wirtualny/plikopartycję) amigową? Jak to zrobiłeś?
4. Widzisz ten plik pod AmigaOSem uruchomionym na WinUAE?
5. Podaj linka do tego edytora.
6. Co się dzieje po dwukliku na ikonie (o ile ją widzisz) pod AmigaOSem? Wyskakuje jakiś komunikat (jaki) / nic się nie dzieje / otwiera się okienko CLI / dzieje się coś innego (co)?

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 17:11
[#14] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #12

Ty chcesz to otworzyć czy uruchomić - bo jeżeli uruchomić to patrz post #8.
[#15] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #12

Ale zrozum. Amiga to nie pecet z windowsem i tu nie ma takiego czegoś jak rozszerzenia plików. Za pomocą AmigaOS możesz natomiast sprawdzić sobie czy ten plik jest programem uruchamialnym czy czymś innym. Ale tego nikt nie robi. W AmigaOS robi się po prostu dwuklik na ikonce i program uruchamia się.
[#16] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@APC74, post #13

Ale zadałeś mu pytania :) Teraz to już się nie pozbiera :) Za trudne te pytania. Przecież to użytkownik windowsa :)
[#17] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@kmilota, post #16

Trochę wiary. Aż takie trudne te pytania nie są. Po prostu go nie do końca rozumiem (chyba mój certyfikat na wróżkę wygasł ;) ) i nie potrafię odgadnąć co Duncan ma na myśli.
[#18] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@APC74, post #17

Jak na mój chłopski rozum to po prostu nie ma zainstalowanego AmigaOS-a i próbuje uruchomić bez niego.
[#19] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Arbuz, post #18

Jak mu dawałem radę aby przeczytał dokumentacje od WinUAE, to powiedział, że wie co to za program. Więc z góry założyłem że ma działający system na WinUAE. Ale faktycznie mogę się mylić. To wina tego, ze także nie potrafię wróżyć z fusów.
[#20] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@kmilota, post #19

Człowieku ty w życiu miałeś Amigę Używałeś jej do czegoś więcej niż gry z dyskietek Jeżeli tak to przeczytaj dokumentacje WinUAE i zainstaluj AmigaOS to sobie wtedy to uruchomisz

[#21] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@MinisterQ, post #2

Heh, to tak jak byś chciał mi wmówić że ziemia jest płaska ;)

[#22] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@arti4-92, post #21

Jeżeli miał Amigę to chyba umie sie posługiwać AmigaOSem A jak przeczyta dokumentacje to będzie widział jak skonfigurować WinUAE

[#23] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Roszak, post #20

A dlaczego piszesz to do mnie?
[#24] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Roszak, post #22

Skończ pierdzielić o dokumentacji, gdyby ktoś o tym nie napisał pewnie byś nie wiedział że w ogóle takowa dokumentacja istnieje.

W odpowiedzi na #1

WinUAE jest na tyle przejrzyste że raczej dasz rade je skonfigurować.
Najlepiej będziesz jeżeli pod montujesz folder w którym ma być edytor jako dysk do WinUAE i wystartujesz całość z dyskietki na której będzie WB 3.1. Dale POWINIENEŚ sobie poradzić.

P.S. Nie pytaj jak pod montujesz folder jako hdd w WinUAE, bo po prostu się ośmieszysz(o ile już tego nie zrobiłeś).

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 19:33
[#25] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Duncan, post #12

WinUAE to nie jest przeglądarka do otwierania plików na jakimś formacie.

[#26] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@GumBoy, post #25

To nie WinAMP

[#27] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@GumBoy, post #25

Ale z dyskusji wychodzi, ze Duncan traktuje UAE jako program do odpalania ADFow.
Dajcie mu jakiegos linka, z ktorego nauczy sie instalowc AOS na UAE. Ja nie pomoge, w zyciu nie bawilem sie tym emulatorem.
[#28] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Jaszczur, post #27

http://www.amigauae.cba.pl/instos.php
PS. Arti4-92 gdyby nie ten plik z dokumentacją to także bym zadawał takie głupie pytania czego nie robiłem.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 20:57
[#29] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@Roszak, post #28

było się przyznawać ;)

[#30] Re: pliki bez roszerzenia - winuae

@APC74, post #13

1. Mam.
2. Tak. Archiwum lha.
3. Przeniosłem w windowsie na partycje amigaos.
4. Nie.
5. http://www.lekispage.com/cannonfodder.html
6. Nie widze jej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem