[#1] WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!
Witam.

Podpiąłem niedawno dysk z Amigi (Maxtor 80 GB) pod peceta i chciałem odzyskać jego RDB RDB-Salvem (brak backupu RDB). Niestety jest to niemożliwe, ponieważ WinUAE widzi ten dysk już od momentu dodawania HDD jako 31.5 GB. HDD dodaję zgodnie z opisem ze strony Valvita.

Sprawdzałem różne możliwe przyczyny: zmieniałem device-y, zaptaszkowałem opcję "disable UAEFSDB support" w konfigu WinUAE, podpiąłem drugi dysk (Maxtor 30 GB) i odpaliwszy z niego system zaktualizowałem na nim info o napędach w systemie. Mimo tych prób dysk 80 GB nie jest widziany poprawnie.

Co ciekawe, jego geometria jest podawana prawidłowo - okno edycji RDB w HDTollBoxie podaje dokładnie takie dane o dysku, jakie mam zapisane jeszcze kiedyś pod Amigą w pliku txt. Natomiast próba sczytania na nowo geometrii dysku powoduje pojawienie się w odpowiednich polach złych danych wartości liczby cylindrów, sektorów na cylinder, itp.

RDB-Salv owszem, znajduje jakieś partycje (funkcja READ), ale to są jakieś FFS-owe pozostałości w początkowym fragmencie dysku, typu 700 MB, 2.1 GB, 4 GB, 4 GB, podczas gdy miałem partycje SFS i innych wielkości (700 MB, 2 GB, 10 GB, 20 GB, 40 GB - około, podaję tylko dla wyobrażenia różnicy).

Aktualizacja WinUAE z 1.4.6 do 1.5.0 też nie pomogła. Przy korzystaniu z AmiKit było dokładnie to samo z tym HDD 80 GB. Czyżby WinUAE nie akceptowało dysków amigowych powyżej pewnej pojemności? Zauważyłem bowiem, że bez zaptaszkowania opcji "Disable UAEFSDB support" nie montuje amigowych partycji większych niż 8 GB.

A od dzisiaj próba partycjonowania dysku 80 GB w HDToolBoxie konczy się resetem i guru (dla 30 GB HDTB przechodzi bez problemu do edycji partycji), nie wiem czemu. Nie znajduję zmian w konfigu UEA, które by się mogły z tym wiązać.

Konfig:

pecet - Athlon 1.6 GHz, 2 GB RAM, WinUAE 1.5.0.
Amiga emulowana: 040, JIT, 128 MB, dyski przez uaehf.device, AmigaOS 3.9, DopusMagellan.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem świeży w emulacji, a chciałem napisać w najbliższych dniach kawałek dla dziewczyny, do czego potrzebne mi są moje sample z tego HDD 80 GB, a A1200 zbyt szwankuje aby na niej w ogóle cokolwiek, w tym RDB-Salva uruchomic.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2008 15:11:55

Ostatnia modyfikacja: 08.07.2008 15:13:33
[#2] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #1

Właśnie sprawdziłem, że spod poziomu peceta HDD Maxtor 80GB również jest widziany jako 31.49 GB (w programie diskmgmt.msc), czyli problem leży po stronie peceta. Tylko gdzie i jak go zlikwidować?
[#3] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #2

Proponuje ustawić ręcznie wartości dysku w BIOS-ie pieca. Tylko nie wiem jak to się będzie miało do Amigowego RDB - co by nie uszkodzić całkiem partycji. Wartość 31,49 Gb wygląda jakby płyta główna(a raczej kontroler) nie obsługiwał dysków powyżej 32gb. Sprawdź jeszcze czy w dysku nie masz nigdzie założonej zworki włączającej właśnie taki limit.

[#4] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #2

Pewnie masz starego PeCeta i nie obsługuje on większych dysków. Jeśli tak, to tego nie przeskoczysz, można jeszcze aktualizować bios, ale rzadko kiedy pomaga.

[#5] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #2

Fat 32 sformatowany pod winda widzi dyski tylko o pojemnosci do 32 GB. Pozostaje uzycie innego softu do formatowania (Ghost siakis chyba - ale nie polecam - rozpieprzyl mi w drobiazgi partycje) albo NTFS, ale to chyba nie zadziala.
[#6] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@AS, post #4

Ewentualnie kontroler IDE (np.: ATA/100) na karcie PCI z własnym Biosem (dzieki temu będzie mógł nawet sam bootować twardego po uruchomieniu).

[#7] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@Corwin, post #5

eee, no chyba nie bardzo, u mnie największa partycja w FAT32 ma 102GB i nie ma z nią żadnego problemu ;)

[#8] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@widelec, post #3

watpie zeby to byl kontroler, komp mojej siostry duuuzo starszy (amd k-6 500mhz) widzi moj dysk 160gb bez zadnych problemow. moze cos w biosie jest porabane.

[#9] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #1

CJ Warlock:
Jak jest taka możliwość to przestaw w biosie tryb z LBA na CHS ale tylko dla tego dysku.
Gdzieś już pisałem że UAE a dokładniej uaehf.device poprawnie obsługuje do 64GB.
Corwin:
FAT32 czy NTFS nie ma nic do rzeczy w tym przypadku bo operujemy na fizycznym dysku i filesystem nie ma znaczenia, na plikopartycji miałby znaczenie.
[#10] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@Sylwester, post #9

Dzięki dla wszystkich za zainteresowanie postem.

Płyta to Asus M2V, nie jest to żadna staroć, w pececie mam HDD 320 GB pod SATA i 60 GB pod ATA (wszystkie partycje NTFS). Chyba faktycznie będę musiał posprawdzać różne ustawienia w BIOSie, aczkolwiek nie widziałem tam za wiele do zmiany. Spróbuję tego triku z LBA/CHS. Będę informował jak się sprawy mają.
[#11] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #10

Zagadka się wyjaśniła, ale nie do końca.

Pobawiłem się zworkologią dysku. Tabelka zworek na obudowie jest do góry nogami i to "master" okazał się nie wiadomo czym - brak opisu, ale z zachowania dysku wnioskuję, że ograniczeniem pojemności. Dziwne, bo driver FastAty jednak tak czy siak podawał 80 GB, nawet ze zworką w tej tajemniczej pozycji.

Płyta widzi już rozmiar dysku jako 80 GB. W windzie i WinUAE rozmiar dysku też jest widziany poprawnie.

Niestety, HDToolBox przy sczytaniu geometrii zmienia dane: liczbę głowic z 16 na 14, liczbę sektorów na cylinder i liczbę cylindrów, oraz całkowitą liczbę sektorów.

I teraz nie wiem, czy to Amiga pod FastAtą źle sczytała geometrię dysku, czy to jednak pecet się myli.

Wyników działania RDBSalv nie mogę przytoczyć, ponieważ WinUAE się wykrzacza niespodziewanie.
[#12] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #11

Zwykle właśnie ostatnie miejsce na zworkę od strony taśmy sygnałowej IDE jest to ograniczenie do 32 gb. Zainteresowany sam poeksperymentowałem - po przecięciu pierwszego kabla na taśmie zmiana zworek nic nie daje - widoczne Fata nie używa tego sygnału.

Popróbuj ze zmianą sterownika obsługi dysku w WinUAE (ide0, scsi0 itp.) przy zdażały mi się dyski, które działały prawidłowo np. tylko przy ide1.

[#13] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@widelec, post #12

Nie znalazłem geometrii dysku w necie, odwiedziłem stronę Seagate, tam też nie znalazłem geometrii, formularz z pytaniem się nie wysłał, ale za to w proponowanych tematach odpowiedzi pojawiło się coś, co naprowadziło mnie na pewien trop. Podstrona z całkowitą liczbą sektorów tego modelu dysku, widoczną w tabelce: http://www.ravedome.com/cjwarlock/maxtor80gb/index.php. Wedle tej liczby pecet ma rację co do geometrii, Amiga z FastAtą nie.

Spisałem na kartce celem porównania aktualne dane o geometrii dysku i te, które HDToolBox sczytuje z niego obecnie pod pecetem.

Odpaliłem RDBRecov i nie znalazł nic. Odpaliłem jeszcze raz, ale z podaniem tych wartości geometrii widzianymi pod pecetem.

Znalazł kilka partycji. Nie wszystkie, bo bez 3 pierwszych, ale za to wszystkie leżące za nimi. Tutaj wynik: http://www.ravedome.com/cjwarlock/maxtor80gb/RDBRecov_Maxtor80GB_Wynik.txt.

Niestety nie mogę spartycjonować dysku, bo próba ta kończy się zwiechą i resetem emulowanej Amigi. Boję się zainstalować dysk z nowymi parametrami geometrii, więc nie próbuję. Aczkolwiek chyba nic nie stracę, skoro RDB i tak nie ma.
[#14] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #13

1. Jaki masz ustawiony stos dla HDToolBox? Może jest za mały i wariuje?
2. Użyj starego HDToolBox, tego nie pod reaction.
3. Spróbuj HDInstallTools http://us2.aminet.net/disk/misc/hdinst.lha
4. Nazwy partycji TheLife ThePlace TheSpace TheWorld Energy Love nadałeś sam czy RDBRecov to zrobił? :D
[#15] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@Sylwester, post #14

Sylwester napisał(a):

> 1. Jaki masz ustawiony stos dla HDToolBox? Może jest za mały i
> wariuje?

4096. Zmieniłem na 8192. Ale nie to było przyczyną. Zainstalowałem dysk akceptując nowo wskazaną geometrię i już dało się go partycjonować bez problemu.

> 2. Użyj starego HDToolBox, tego nie pod reaction.

Myślę, że teraz nie ma już potrzeby.

> 3. Spróbuj HDInstallTools
> http://us2.aminet.net/disk/misc/hdinst.lha

Dzięki, nie znałem tego. Jednak zachowanie tego programu jest dziwne. Wpisuję mu w tooltype uaehf.device, a on nie wykrywa żadnych napędów.

> 4. Nazwy partycji TheLife ThePlace TheSpace TheWorld Energy
> Love nadałeś sam czy RDBRecov to zrobił? :D

To są nazwy nadane przeze mnie. :) Wciąż jednak żaden program nie znajduje partycji (o ile pamiętam to dwóch) leżących poniżej tych znalezionych, czyli 0 - 4 GB. Chyba będę musiał ręcznie ustawiać dane partycji (trochę już próbowałem) i jak nie pojawi się partycja to poszukać bootblocku jakimś edytorem dysku.
[#16] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #2

Zobacz, czy czasem nie masz zwartej zworki "4092 Cylinder Limit" albo coś podobnego. Maxtory miały takie zworki, żeby można było ich używać ze starymi BIOSami...

[#17] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@skipp, post #16

skipp napisał(a):

> Zobacz, czy czasem nie masz zwartej zworki "4092 Cylinder
> Limit" albo coś podobnego. Maxtory miały takie zworki, żeby
> można było ich używać ze starymi BIOSami...

Temat tej zworki już ogarnąłem. Dysk jest widziany już cały. Teraz tylko rozchodzi się o odzyskanie 2 pierwszych partycji, leżących w obszarze 0 - 4GB, ponieważ programy do znajdywania partycji nie znajdują tam niczego.

Założyłem w tym obszarze partycję MDH0 o rozmiarze takim, jak pamiętam, że miała moja systemowa (700 MB), ale wynik to MDH0:NDOS.
Sprawdzałem oczywiście z końcem partycji parę cylindrów więcej i mniej (zakres +-5 cyls), ale nadal NDOS. Przypomniałem sobie, że przed padem RDB mógł się uszkodzić bootblock partycji, więć nie powinienem oczekiwać niczego więcej jak NDOS nawet gdybym trafił idealnie w endcyl partycji.

Odczytałem więc QBTools oraz FileMasterem sektory tej partycji i tutaj się zdziwiłem, bo zawartość wszystkich wygląda tak samo: cały sektor wypełniony ciągiem 4 bajtów "DOSx", gdzie x to bajt o wartości inkrementowanej co cykl ciągu. Sprawdzałem też sektory leżące od 700 MB do 4 GB - to samo.

Czyżby to był jakiś błąd odczytu sektorów pod ueahf.device?

A może w jakiś niezrozumiały dla mnie sposób coś nagrało ciąg bajtów j/w na wszystkie sektory w przedziale 0 - 4 GB?
[#18] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@CJ Warlock, post #17

cały sektor wypełniony ciągiem 4 bajtów "DOSx"

W ten sposób działa systemowy Format w trybie pełnego formatowania, dane które tam były są już nie do odzyskania domowymi sposobami.
[#19] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@Corwin, post #5

Corwin napisał(a):

> Fat 32 sformatowany pod winda widzi dyski tylko o pojemnosci do
> 32 GB.

nie. winda od 2000 w gore widzi dowlna partycje w FAT ale nie pozwala sformatowac nic wiekszego niz 32/40 GB. po prostu FAT jest malo efektywnym systemem przy takich wielkosciach i w ten sposob MS niejako wymusza stosowanie NTFS

[#20] Re: WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!

@Sylwester, post #18

Tego się domyślałem. No, to niestety z partycjami w obszarze 0-4GB koniec. Ciekawi mnie tylko jak to się mogło stać, gdyż nie przypominam sobie formatowania jakiejkolwiek partycji FFS, gdyż na dysku miałem same SFS, a jedyne, co mogłoby skasować sektory 0-4GB to jakiś błąd formatowania lub wirus.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem