[#1]
WinUAE źle widzi HDD Amigi: 80 GB jako 31 GB - pomocy!
Witam.
Podpiąłem niedawno dysk z Amigi (Maxtor 80 GB) pod peceta i chciałem odzyskać jego RDB RDB-Salvem (brak backupu RDB). Niestety jest to niemożliwe, ponieważ WinUAE widzi ten dysk już od momentu dodawania HDD jako 31.5 GB. HDD dodaję zgodnie z opisem ze strony Valvita.
Sprawdzałem różne możliwe przyczyny: zmieniałem device-y, zaptaszkowałem opcję "disable UAEFSDB support" w konfigu WinUAE, podpiąłem drugi dysk (Maxtor 30 GB) i odpaliwszy z niego system zaktualizowałem na nim info o napędach w systemie. Mimo tych prób dysk 80 GB nie jest widziany poprawnie.
Co ciekawe, jego geometria jest podawana prawidłowo - okno edycji RDB w HDTollBoxie podaje dokładnie takie dane o dysku, jakie mam zapisane jeszcze kiedyś pod Amigą w pliku txt. Natomiast próba sczytania na nowo geometrii dysku powoduje pojawienie się w odpowiednich polach złych danych wartości liczby cylindrów, sektorów na cylinder, itp.
RDB-Salv owszem, znajduje jakieś partycje (funkcja READ), ale to są jakieś FFS-owe pozostałości w początkowym fragmencie dysku, typu 700 MB, 2.1 GB, 4 GB, 4 GB, podczas gdy miałem partycje SFS i innych wielkości (700 MB, 2 GB, 10 GB, 20 GB, 40 GB - około, podaję tylko dla wyobrażenia różnicy).
Aktualizacja WinUAE z 1.4.6 do 1.5.0 też nie pomogła. Przy korzystaniu z AmiKit było dokładnie to samo z tym HDD 80 GB. Czyżby WinUAE nie akceptowało dysków amigowych powyżej pewnej pojemności? Zauważyłem bowiem, że bez zaptaszkowania opcji "Disable UAEFSDB support" nie montuje amigowych partycji większych niż 8 GB.
A od dzisiaj próba partycjonowania dysku 80 GB w HDToolBoxie konczy się resetem i guru (dla 30 GB HDTB przechodzi bez problemu do edycji partycji), nie wiem czemu. Nie znajduję zmian w konfigu UEA, które by się mogły z tym wiązać.
Konfig:
pecet - Athlon 1.6 GHz, 2 GB RAM, WinUAE 1.5.0.
Amiga emulowana: 040, JIT, 128 MB, dyski przez uaehf.device, AmigaOS 3.9, DopusMagellan.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem świeży w emulacji, a chciałem napisać w najbliższych dniach kawałek dla dziewczyny, do czego potrzebne mi są moje sample z tego HDD 80 GB, a A1200 zbyt szwankuje aby na niej w ogóle cokolwiek, w tym RDB-Salva uruchomic.
Ostatnia modyfikacja: 08.07.2008 15:11:55
Ostatnia modyfikacja: 08.07.2008 15:13:33