[#1] Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???
Witam !
Po wielu bojach udało mi się sformatować i podzielić na 2 partycje dysk twardy - 2 GB. ( ma kartę CF jako HDD ).
1 partycja to system, druga przeznaczona na gry.
Jak przekopiować Classic WB na 1 partycje - bootowalna, aby mieć zainstalowany cały kompletny system.
Obecnie CF jest sformatowane na 2 partycje widoczne pod WinUAE.

Wcześniej instalowałem z dyskietem, ale to jest goły system bez wielu bibliotek.
Wszystko chcę wykonąć pod WinUAE, potem przepiąć na adapter kartę CF do A1200.

Z opisy wynika, że Classic WB zawiera podstawowy system z bibliotekami i progamami. Priorytetem jest dla mnie Whdload i gry, stąd wybór tej wersji systemu.
pozdro i liczę na pomoc

[#2] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #1

zawsze mozesz zorobic tak jak ja to zrobilem na A500+ , A600

DH0: wypasiony system zzerajacy ram

DH1: bootujacy sie LoadWB i podstawowy pakiet WHDLOAD 99 % pamieci wolnej..

[#3] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@HOŁDYS, post #2

Fajnie, ale ja nadal nie wiem jak zrobić to co zaplanowałem.
Classic Wb pod winuae zdefinowałem jako hardfiles oraz dołączyłem kartę CF jako harddrive.
zainstalowałem Classic WB, ale zainstalował się na 2-gim dysku twardy.( chyba tym zdefiniowanym jako hardfiles )
Jak odpalam WinUae tylko z kartą CF jako hdd to nadal są 2 sformatowane puste partycje, a systemu brak na 1 partycji.

Wykonałem też inną metodę: w pakiecie jest adf jako real amiga install.
po odpaleniu winUae z podpietym CF jako harddrive i w/w adf pojawia się komunikat "system.zip must be present on your fist harddrive partition. This partition should be identifiable as DH0. The instal disk will atempt to unzip
Dh0:system.zip. "
po wcisnieciu enter pojawia się komunikat
" No DH0:system.zip file can be found " i tak się kończy instalacja.
Mam 2 partycje, 1 jako botowalna o nazwie system, tak jest sformatowana pod workbenchem.

pomocy

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 13:07:02

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 13:08:06
[#4] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #3

Z Twojego opisu wnioskuję, że WB się zainstalował, ale na dysku źródłowym, dlatego HD0 jest pusty. Podczas instalacji WB daj jej zaawansowaną wersję, a następnie podaj poprawną partycję, na której chcesz zainstalować OS

Proponuję nie bawić się w instalację WB z hardfile, tylko poprostu zainstalować go z adf'ów. To raptem 5-6 dyskietek? Pod UAE możesz od razu wpakować 4 dyskietki i ustawić FDD np. na 400% a samo "wachlowanie" adf'ami raczej nie powinno być męczące

pozdro.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:14:50
[#5] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #3

Skopiuj wszystko jak leci z uae disk -> cf (zainstalowany system).

[#6] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #3

W WinUAE jako dysk ustaw (poprzez Add Hardfile) System.hdf (to obraz dysku rozpoznawany przez UAE), który jest podstawowym składnikiem pakietu ClassicWB. Odpal emulator. Rób co Ci każe installer. Po całej operacji nowy system znajdzie się na tym właśnie obrazie dysku (System.hdf). Wciśnij F12. Wejdź ponownie do zakładki Hard Drives - masz tam już ustawiony jako dysk system.hdf. Teraz wciśnij Add Harddrive i wybierz z rozwijanego menu Twoją kartę CF i zaznacz Read/Write. Wciśnij Start. Po załadowaniu systemu na blacie będziesz miał dysk System (to ten który właśnie przed chwilą zainstalowałeś) oraz dwie (czy ile tam utworzyłeś) partycje z Twojej karty CF. W dolnym lewym rogu blatu masz ikonę z trójkątem/strzałką skierowanym w prawo. Kliknij 2 razy i odpal DOpus (menedżer plików - pierwszy od lewej w górnym rzędzie). Skopiuj całą zawartość dysku (system.hdf) na wybraną i sformatowaną partycję z Twojej karty CF. Jeśli DOpus nie widzi którejś z nich (mało prawdopodobne, najwyżej w liście napędów panuje bałagan) to wejdź do configu, przeskanuj wszystkie urządzenia w systemie i zapisz ustawienia. Przełóż kartę CF do Amigi i ciesz się systemem.

[#7] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@frywolny_marian, post #6

Dzieki za pomoc.
Jest prawie idealnie, ale jeszcze kilka pytań:
jak usuwać lub dodawać programy do skrotu RUN, czy mogą pousuwać te katalogi na pulpicie np. games, demo i czy z poziomu dopusa czy os3.1 ?
czy różni się wersja lite i full oprócz wymagań ???
pozdro
czy jest już tu obsługa kart CF przez pcmcia ??? (sterowniki )

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 16:20:12
[#8] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #7

Czwarta ikona od lewej w dolnym rzędzie (settings) otworzy Ci kolejne menu, z którego będziesz miał dostęp do ustawień Workbencha i ponadto MUI, ClassAct, Scalos itp. Są to nakładki na system, które odpowiadają za wszystkie dodatkowe elementy. Pobaw się ustawieniami każdej z nich, zobacz do czego służą i pokombinuj. Ja sam od niedawna w tym grzebię i za dużo Ci nie pomogę.

>>czy jest już tu obsługa kart CF przez pcmcia ??? (sterowniki )

Nie. Potrzebujesz:
1) CDF - http://aminet.net/driver/media/cfd.lha
Rozpakuj i compactflash.device przenieś do DEVS:, a CF0 do DEVS: DOSDrivers
2) oraz Fat95 - http://aminet.net/disk/misc/fat95.lha
Ma własny instalator.

[#9] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@frywolny_marian, post #8

Pytanie jak przekopiować to w/w katalogów na Amigę z PC pod kontrolą winUAE ???

[#10] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #9

Sposób 1:
Rozpakowujesz archiwa CDF.lha i FAT95.lha do jakiegoś konkretnego windowsowego katalogu (na przykład zwykłym RAR'em). Możesz też archiwa rozpakować z poziomu OS Amigi. Najłatwiej używając DOpusa.
Odpalasz WinUAE i w sekcji Hard Drives zaznaczasz "Add PC drives at startup" (WinUAE udostępni amigowemu systemowi pecetowe napędy). Startujesz system z Twojej karty CF. Po odpaleniu na blacie ujrzysz pecetowe dyski twarde. Odszukaj utworzony wcześniej katalog i skopiuj zawartość do wcześniej wymienionych przeze mnie amigowych katalogów.
Sposób 2:
Tworzysz katalog windows, który będzie odgrywał rolę twardego dysku. Odpalasz WinUAE i jako dysk ustawiasz swoją kartę z zainstalowanym już systemem oraz poprzez "Add directory or archive" dodajesz drugi dysk (utworzony wcześniej katalog). Do niego możesz skopiować co tylko chcesz i widoczny będzie jako dysk w amigowym systemie.

[#11] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@frywolny_marian, post #10

witam ponownie !
postanowiłem zainstalować Classic WB Full. wszystko zrobione wg. wskazówek, jednak po podłączeniu Harddrive i resecie ekran robi się czarny i tyle.
Normalnie przy wyborze system.hdf odpala się normalnie.
Próbowałem odpalić z dyskietką w df0: workbench install - wszystko ładuje się normalnie, ale z kolei nie odpala dops. pojawia się komunikat " please insert volume a programs in any drive ???" o co chodzi ???

[#12] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #11

Robo napisał(a):

> postanowiłem zainstalować Classic WB Full.

A ja się tak z ciekawości zapytam. Co to jest ten Classic WB Full? Nie słyszałem o takim systemie dla Amigi.
[#13] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #11

Masz obraz WorkBencha w plikach np.: *.adf?? jeśli tak, to połącz ze sobą te dwa niżej podane artykuły, a zamiast WB 2.0 (pokazanego w artykule) zainstaluj sobie 3.0 lub 3.1:

http://valwit.net/uaehd.html
http://www.port80h.com.pl/amiga600/amiga600_compactflash.htm

Jeśli chcesz mieć odchudzony OS, to łatwiej się już chyba nie da

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 19:04:16
[#14] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@Robo, post #11

>> postanowiłem zainstalować Classic WB Full. wszystko zrobione wg. wskazówek, jednak po podłączeniu Harddrive i resecie ekran robi się czarny i tyle.

Ale po podłączeniu do czego? Poprzez UAE system uruchamia się z karty?

[#15] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@kmilota, post #12

>> A ja się tak z ciekawości zapytam. Co to jest ten Classic WB Full? Nie słyszałem o takim systemie dla Amigi.

http://classicwb.abime.net/classicweb/full.htm

[#16] Re: Jak zainstalować Classic WB na hdd przez WinUAE ???

@frywolny_marian, post #15

Jakoś sobie poradziłem.
Wielkie dzieki za wskazówki, bo bym siedział , siedział i nic nie wydumał.
Poprostu przekopiowałem zainstalowany system z poziomu Os, a nie dopusa.
Teraz jeszcze Whdload-ponad 800 mb gier i jutro podpiecie pod A1200.
Mam nadzieję,że wystartuje.
Classic Wb Full - Classic Workbench Full.
pozdro
RoBi100

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem