[#1] Instalacja gier na dysku.
Witam,
posiadam WinUAE 1.5.3 z (WorkBench 31 HD-installed and Enchanced).
Chciałbym się zapytać, jak można zainstalować gry na dysku Amigi, aby nie było potrzeby korzystania z dyskietek, gdyż mam 4 dyskietki z Black Crypt ze starych czasów i chciałbym je zainstalować, korzystanie z dyskietek zbyt wydłuża czekanie.
Jest jakiś inny sposób juz WHDLoad? z tego co zauważyłem, to na ich stronie, Black Crypt zaqjmuję 80kb, a mi 3 dyskietki + gamesave. Jak to możliwe?
Będę wdzięczny za wytłumaczenie.
[#2] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #1

Na whdload jest tylko instalka do gry
[#3] Re: Instalacja gier na dysku.

@Norbert, post #2

tak więc rozumiem, że dzięki tej isntalce będę mógł zainstalować swojego Black Crypt?

Pytanie tylko, jak? ;) Jest gdzieś tutorial, opisujący jak zainstalować grę z poziomu workbencha na Winuea? Szukam, ale na razie bez efektu.

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 10:48:23

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 10:55:53
[#4] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #3

saif3r napisał(a):

> tak więc rozumiem, że dzięki tej isntalce będę mógł
> zainstalować swojego Black Crypt?

Tak. Tylko:

- WHDload obsługuje w zasadzie jedynie oryginały
- na pececie nie odczytasz amigowej dyskietki (bez odpowiedniego osprzętu)

[#5] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #3

http://whdload.de/docs/pl/index.html

rozpakuj instalke do gry i znajdziesz tam plik INSTALL
[#6] Re: Instalacja gier na dysku.

@GumBoy, post #4

używam WinUAE, rozumiem, że odczytywanie dyskietek przez emulator daje takie same efekty, jak przy użyciu 'osprzętu' ? tak się składa, że Black Crypt mam oryginalnego + sformatowana dyskietka do save.
[#7] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #6

to pozostaje znalezc kogos z Amiga, co zrobi Ci obrazy dyskietek i nagra na CD, dyskiertki 720kb, czy przesle na maila.
[#8] Re: Instalacja gier na dysku.

@Norbert, post #7

właśnie znalazłem stronkę z obrazami dyskietek w formacie .adf. nadadzą się? Tak więc mam Black Crypt w formacie .adf, Workebncha więc co muszę zrobić aby grę zainstalować?
posiadam WHDLoad, lecz nie mogę 'odpalić' nic z podanego katalogu: http://i34.tinypic.com/24mb5gi.jpg
[#9] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #8

czytales to
http://whdload.de/docs/pl/index.html

prosciej juz sie nie da
[#10] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #6

saif3r napisał(a):

> używam WinUAE, rozumiem, że odczytywanie dyskietek przez
> emulator daje takie same efekty, jak przy użyciu 'osprzętu' ?

Nie. Sam emulator niczego nie załatwi.

[#11] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #8

Plik WHDLOAD skopiuj do C na systemowej partycji.
Właśnie przeprowadziłeś instalację programu.
Teraz ściągnij z strony WHDLoad installer do gry którą chcesz zainstalować, rozpakuj i uruchom skrypt instalujący.
Zakładając że masz dobrą wersję wykonuj dalsze polecenia.
Zainstalowane.
Wejdź do katalogu który utworzył i kliknij na ikonę z tytułem gry.

[#12] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #8

saif3r napisał(a):

> właśnie znalazłem stronkę z obrazami dyskietek w formacie .adf.
> nadadzą się?

Jeśli to są obrazy oryginałów a nie jakichś cracków, to się nadadzą.

[#13] Re: Instalacja gier na dysku.

@Shoonay, post #11

Zastosowałem się do waszych instrukcji, również do tej umiszczonej na poniższej stronie:
http://jambo.abime.net/howto.php?view=15
i oto co się dzieję:
http://i34.tinypic.com/50s3lf.jpg

dodam, że na dysk wrzuciłem BlackCrypt.lha z WHDLoad oraz 4 obrazy dysków z grą.
[#14] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #13

Brak dwukropka na końcu linijki.

Powinno być LHA x HD:BlackCrypt.lha HD:

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 12:10:43
[#15] Re: Instalacja gier na dysku.

@Shoonay, post #14

no tak, głupi błąd.
no więc rozpakowałem, zainstalowałem.
przy próbie uruchomienia wyskakuje błąd "Unable to Load you tool 'WHDLoad'". Tak więc wybrałem wybieranie innego narzędzia, wskazałem ręcznie położenie WHDLoad Tool, pojawił się ekran charakterystyczny dla zarejestrowanej wersji a następnie wyskoczył błąd:
dev:kickstarts/kick34005.a500 is missing

tak więc wziąłem kicka, którego obecnie używam, wrzuciłem do katalogy devs:kickstarts, nazwałem kick34005.a500 i mam taki błąd: http://i33.tinypic.com/24q8qww.jpg

dodam, że na dysku mam zainstalowanych kilka gier, jak np. Cannon Fodder 2, które zostały zainstalowane przez użytkownika, który wrzucił torrenta z tym WinUAE i tam żadne problemy z grą nie występują.
[#16] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #15

Zainstaluj pakiet SKick.

http://aminet.net/package/util/boot/skick346

[#17] Re: Instalacja gier na dysku.

@GumBoy, post #16

usunąłem ten kicki, zainstalowałem pakiet SKick i teraz mam taki oot błąd:
http://i37.tinypic.com/1zfoqr7.jpg

skopiowałem również katalog Kickstarts, który został stworzony w trakcie instalacji SKick do katalogu Devs, nic to nie dało.
[#18] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #17

Patrz link z posta #5 i #9, podpunkt Wymagania

[#19] Re: Instalacja gier na dysku.

@Shoonay, post #18

dzięki za wszelką pomoc.
przerzuciłem tam kickstarta w wersji 1.3 i black crypt działa.
dzięki jeszcze raz za pomoc.
[#20] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #19

chciałbym edytować powyższą wiadomość, jednakże nie mogę, tak więc piszę nowy post.
mam problem z instalacją Celtic Legends, przy instalacji występuję ten oto błąd:
http://i33.tinypic.com/20a84gg.jpg
[#21] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #20

Gra jest orginalna ?

[#22] Re: Instalacja gier na dysku.

@Hellena, post #21

Tak, z tym że błąd ten wyskakuję gdy włączam instalator z WHDLoad i zanim zamontuję dyskietkę w WINUae
[#23] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #22

saif3r napisał(a):

> Tak, z tym że błąd ten wyskakuję gdy włączam instalator z
> WHDLoad i zanim zamontuję dyskietkę w WINUae

Jeśli dobrze rozumiem, próbujesz zrobić obraz dyskietki bez dyskietki a napędzie?

[#24] Re: Instalacja gier na dysku.

@GumBoy, post #23

no trochę namieszałem, może tak, zarówno w przypadku kiedy dyskietka jest zamontowana, jak i kiedy flop jest pusty, wystepuję w/w błąd na samym początku instalacji.
[#25] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #24

A jesteś pewien, że posiadasz obraz oryginalnej dyskietki, a nie pirackiej kopii? Sam go zrobiłeś z oryginału, czy ściągnąłeś z neta?

[#26] Re: Instalacja gier na dysku.

@GumBoy, post #25

sam tych obrazów nie zrobiłem, jednakże osoba, która je zrobiła, powiedziała, że działają.
ale myślę, że to nie wina obrazów dyskietek, z uwagi na to, że błąd wyskakuję zarówno zanim je włożę, jak i po zamontowaniu dyskietki.
[#27] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #26

saif3r napisał(a):

> sam tych obrazów nie zrobiłem, jednakże osoba, która je
> zrobiła, powiedziała, że działają.

Pytanie tylko, czy działają ogólnie z WinUAE czy konkretnie z instalatorem WHDLoad? Bo to spora różnica...

> ale myślę, że to nie wina obrazów dyskietek, z uwagi na to, że
> błąd wyskakuję zarówno zanim je włożę, jak i po zamontowaniu
> dyskietki.

Nie całkiem. "Obrazowanie" dyskietki w przypadku WHDLoad jest tak zaprogramowane że w sektorze w którym mają być jakieś dane - MUSZĄ być te właśnie dane których instalator oczekuje, także, nawet jeśli włożysz "dobrą" dyskietkę z daną grą ale w innej wersji (lub oryginalną-inaczej) a instalator nie "zna" tej wersji to nici z instalacji.

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 16:19:29
[#28] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #26

saif3r napisał(a):

> sam tych obrazów nie zrobiłem, jednakże osoba, która je
> zrobiła, powiedziała, że działają.

To nie oznacza, że są obrazami oryginalnego egzemplarza, a nie pirackiej kopii. Pirat tez będzie działał, ale zainstalować na dysk się nie da.

> ale myślę, że to nie wina obrazów dyskietek, z uwagi na to, że
> błąd wyskakuję zarówno zanim je włożę, jak i po zamontowaniu
> dyskietki.

A ja właśnie jestem praktycznie pewien, że to wina pirackich obrazów. Jak zamontujesz w napędzie pirata, to instaler go nie użyje i wywali taki sam błąd jakbyś złą dyskietkę włożył.

[#29] Re: Instalacja gier na dysku.

@GumBoy, post #28

Macie rację, po odpaleniu gry, okazuje się, że jest to wersja scrackowana przezd Skid Row.
Niestety nie mam możliwości zgrania swojego celtica z dyskietek, gdyż nie mma nawet flopa.
Nie wiecie, gdzie mogę znaleźć dobrą wersję tej gry? Mam w domu oryginała, więc nie złamię prawa, a tak nie będę musiał kombinować, żeby to zgrać.
Ściągałem z:
[odnośniki usunięte]

i obie wersję są takie same.
[#30] Re: Instalacja gier na dysku.

@saif3r, post #29

A nie możesz grać z dyskietek podmontowanych w WinUAE?

I nie wklejaj linków do stron z piratami.

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 17:09:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem