[#1] Problem z drugim uruchomieniem WinUAE
Po zainstalowaniu AmiKIT i ruruchomieniu wszystko chodzi OK, gdy go wyłącze i będe chciał uruchomić ponownie po zapełnieniu całego paska loading AmiKIT system się nie odpala.

W WinUAE nic nie zmieniam a po odinstalowaniu całości i zainstalowaniu na nowo znów jest wszystko ok na 1 raz.

??
[#2] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #1

Witaj,

1. Nie to forum, powinieneś założyć temat w "UAE/Amithlon"
2. Jaką masz wersję WinUAE? Jeśli nie najnowszą podnień, możesz nawet spróbować wersji beta, ponieważ wnosiły dużo zmian w obsłudze katalogów jako dysków.
3. Spróbuj ewentualnie pod innym systemem niż AmiKit tuż po instalacji AmiKita i jeszcze przed jego pierwszym uruchomieniem przegrać do "pliko-partycji" lub partycji na "pliko-dysku" RDB. Dysk musi być większy niż 400MB i nazywać się AK0:
4. To nie jest raczej problem WinUAE, raczej samego AmiKit-a i jego konfiguracji pod WinUAE, czyli problem raczej bardziej złożony.

ad 3. Miałem taki przypadek i to pomogło.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 20:24:15

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 20:25:40
[#3] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Thom/CT, post #2

WinUAE pobrałem przed chwilą ze strony amikitu.
[#4] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #3

Czyli stareńki 1.6.0 lub jeszcze starszy 1.5.2.

[#5] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@APC74, post #4

1.5.2
[#6] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #3

AKO jest już domyślnie po zainstalowaniu AmiKIT
[#7] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #5

1.6.1 ze strony www.winuae.net :
http://www.winuae.net/frames/download.html

a tu masz betę 2.0 (używasz na własne ryzyko):
http://www.winuae.net/files/b/winuae_2000b22.zip
i link do tematu na forum:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=46133&page=9

Nie AKO a AK0 :) i chodziło mi o nazwę Voluminu jeśli będziesz tworzyć plik zamiast używać katalogu, natomiast nazwa dysku to chyba było AmiKit(?)

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 21:54:32
[#8] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Thom/CT, post #7

Nowa wersja nic nie pomaga.

Jeśli chodzi o ten dysk to na ekranie workbencha jego nazwa to AmiKit ale w WinUAE ten sam dysk występuje jako AK0...

Instaluje 4 raz... ;(

1)Tak z innej beczki, na IBROVSE i AWEB nie można odpowiadać na forum???

2)Po włożeniu płyty CDAUDIO uruchamia się systemowy odtwarzacz czas leci a dźwięku nie ma, sam dźwięk natomias jest emulowany bo jak włącze jakąś aplikację z dźwiękiem to dźwięk jes
:(
[#9] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Thom/CT, post #7

Device AK0
Volume Amikit

Tak jest
[#10] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #9

Wydaje mi się, ze problem jest po stronie DOpusa, bo w momencie zwiechy jak klikne esc to uruchamia się wszystko bez Opusa i innych aplikacji typu MCP itp
[#11] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #1

Już straciłem nadzieje...
[#12] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #11

Spokojnie, nie ma się co poddawać :)
Zobacz w takim razie tak (jeśli jeszcze tego nie przerabiałeś):

1. Zainstaluj sobie inny pakiet i sprawdź czy wszystko działa:
http://classicwb.abime.net/

2. Zainstaluj AmiKit i nie kiedy zapyta o restart to wyłącz WinUAE.
3. Odpal "inny" pakiet i przegraj zawartość AmiKit do pliko-partycji o poprawnej nazwie i wielkości nie mniejszej jak 400MB.
4. Teraz wejdź w ustawienia AmiKit i wywal dysk (ten katalog) i w jego miejsce o takiej samej nazwie dodaj pliko-partycję.

Przy pierwszym odpaleniu jak i każdej aktualizacji musisz poczekać chwilkę dłużej niż zwykle, coś tak sobie system podmienia (prawie jak w windowz :) ).
To generalnie powinno działać. Ja nie pamiętam takich zwiech od czasów jak było WinUae w wersji 1.2.0 a ono chyba miało problem z kilkoma rdzeniami.

Ale jeśli to nie daje nic to trzeba przeedytować pod "innym" systemem startup-sequence i wywalić ekran powitalny żeby widzieć o co chodzi.
Program się nazywa AmigaShow96 jest gdzieś w połowie sekwencji.
Postaw przed nim ; to go zablokuje.

Pozdrawiam

[#13] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Thom/CT, post #12

Zrobiłem....

Problem był w braku aktualizacji do systemu 3.9 BoingBang 1 i 2.
Ogólnie proces jej instalacji był trochę bezsensu, po włożeniu płyty z aktualizacją system wołał płyte z os 3.9 po włożeniu płyty z systemem, wzywana była płyta z update i tak wkółko, zainstalowałem po ściągnięciu z neta i narazie jest wszystko ok

Ale mam jeszcze pare pytań:

1) Czy w AOs jest jakiś skrót klawiszowy tak jak w win(3królowie) którym można zamknąć zawieszony program

2) Mam problem z odtwarzaczem CD, po włożeniu płyty leci czas odtwarzania, nie ma dźwięku

3) AmigaAMP po włożeniu płyty z MP3 ma błąd odczytu/zapisu- płyta jest trochę porysowana ale pod Win, na DVD czy Playu chodzi ok.

4) Pliki MP3 na wyżej wymienionej płycie są widoczne w oknie DOPUS tylko jako lisa, po przejściu na widok ikon, nic się nie pokazuje.

5) Jak zapisać ustawienia WinUAE aby nie ustawiać ich przed każdym uruchomieniem AmiKIT

Wielkie dzięki za pomoc, troszkę ciężko mi się odnaleźć w tym środowisku po tak długiej przerwie:)
[#14] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #13

1. brak
2. muzyka na pewno slychac przez wyjscie sluchawkowe w CD.
musisz zastosowac inny player. np. SongPlayer
3. Czy jak przegrasz te mp3 na dysk pod emulatorem to nie ma bledu?
4. widok ikon , pokaz wszystkie
5. zapisz ustawienia na dysk
[#15] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Norbert, post #14

3. Po przegraniu na dysk błędu nie ma, jednak na kompie którym uruchamiam WinUAE mam stosunkowo mały dysk i dlatego chciałbym z płyty

5. Z tym, że w WinUAE jest tylko przycisk "OK" ???
[#16] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Norbert, post #14

1) A jak można zamknąć program, który się zawiesił, mam problem z AmiNETRADIO, podczas próby połączenia program się zawiesze i nie można go zamknąć a ni nic, mogę tylko przysunąć go do krawędzi ekranu aby nie przeszkadzał
[#17] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #16

1. Program SCOUT ktory potrafi "zamyknac" programy i okna.
3. a czy ten sam naped CD uzywasz do odczytu tej plytki na pc?
moze naped jest popsuty
5. winuae masz odpowiednia zakladke do zapisywania ustawienien
[#18] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Norbert, post #17

Ten sam napęd ( Nagrywarka DVD )
[#19] Re: Problem z drugim uruchomieniem WinUAE

@Mleko, post #18

Może jakimś cudem napęd gra przez analogowe wyjście?
Próbowałeś podłączyć kabel pomiędzy napędem a kartą muzyczną i w mikserze podgłośnić wyście cd? Albo tylko podgłośnić bez kabla?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem